با رعایت اصول تغذیهای مناسب با چربی خون مبارزه کنیم
زندگی بی تحرک امروزی شرایط مساعدی را برای ایجاد بیماری های مختلف در بدن ما ایجاد کرده است. چربی خون هم از مشکلات رایجی است که تعداد زیادی از افراد به آن دچارند. احساس خستگی و کوفتگی بدن یا خواب آلودگی میتوانند نشان از بیماری چربی خون باشند؛ اگر در ناحیه پا یا نقاط مختلف بدن احساس سوزش میکنید، شاید چربی خونتان بالا رفته باشد. حتی سردرد، تلخی و خشکی دهان، دردهای مقاوم در ناحیه ساق یا کف پا، سرگیجه و خواب آلودگی و تعریق بدن، همه و همه میتوانند هشدارهایی برای چربی خون بالا باشند و به شما بگویند که باید سریع به پزشک مراجعه کنید و به وضع سلامت بدنتان رسیدگی کنید.
در این نوشتار درباره راههای کاهش فشار خون صحبت کردهایم و اطلاعات مفیدی در این زمینه در اختیارتان قرار میدهیم تا هرچه بیشتر درباره این مشکل رایج بدانید.
از تری گلیسرید و کلسترول بدانید
– مواد حاوی چربی اشباع و کلسترول و چربی ترنس، چربی خون را بالا میبرند. چربی خون به دو بخش تقسیم میشود: چربی تریگلیسرید و کلسترول. چربی تریگلیسرید ارتباطی مستقیم با غذای مصرفی دارد و تنها اگر یک هفته عادت غذایی صحیح را کنار بگذارید و از غذاهای پرچرب میل کنید، ممکن است تریگلیسریدتان به سرعت افزایش یابد. دومین بخش از چربی بدن، کلسترول نام دارد. میتوانیم مقدار آن را در بدن کنترل کنیم. اما کنترل آن هم با رعایت رژیم غذایی و فعالیت بدنی مناسب است.
خط قرمز بر لبنیات پرچرب
– چربی اشباع در لبنیات پرچرب مانند خامه، کره، سرشیر، شیرهای پرچرب و ماستهای خامهای وجود دارد و مصرف بیرویه آنها کلسترول بد خون را بالا میبرد. لبنیات برای سلامتی ضروری است و حتما باید در رژیم غذایی از آنها استفاده کنید، اما همیشه نوع کمچرب آن را انتخاب کنید.
با روغن جامد قهر کنید
– چربی های ترنس، در روغنهای جامد هیدروژنه وجود دارند. برای حفظ سلامتی توصیه میشود تا میتوانید چربیهای ترنس را از رژیم غذایی خود حذف کنید. بهتر است اصلا سراغ خرید روغنهای جامد نروید. به علاوه روغنهای جامد در صنعت شیرینی پزی بسیار رایج است، قنادها برای حفظ قوام شیرینی خود معمولا از روغنهای جامد استفاده میکنند که توصیه میشود مصرف شیرینی را هم محدود کنید.
در این باره بیشتر بخوانید: مهار چربی خون بالا با برخی روش های موثر
کلسترول خوب را بالا ببرید
– همیشه نباید به دنبال کاهش کلسترول باشید، بالا بردن کلسترول خوب (HDL) به سلامت شما کمک میکند. نسبت کلسترول بد به کلسترول خوب نباید بیش از سه باشد، زیرا در این صورت، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی افزایش مییابد که باید برای کاهش آن هم تغذیه را اصلاح و هم ورزش مناسب را آغاز کرد. برای بالابردن کلسترول خوب چارهای جز ورزش ندارید و باید فعالیت فیزیکی خود را بالا ببرید. مخصوصا به افرادی که مشکل کلسترول دارند، توصیه میشود روزی ۳۰ تا ۴۵ دقیقه ورزش کنند.
امگا ۳ به بدن بزنید
– استفاده از روغنهای غیراشباع به خصوص روغن ماهی میتواند چربی خون را پایین بیاورد. افرادی که هفتهای دو تا سه بار ماهی مصرف میکنند، میتوانند میزان کلسترول خون خود را پایین بیاورند. کپسول های امگا ۳ هم میتواند میزان کلسترول را پایین بیاورد.
لاغرها هم در خطرند
– چربی خون و کلسترول بالا چاق و لاغر نمیشناسد و ممکن است سلامت هر فرد را به خطر بیندازد. برخی از افراد لاغر تصور میکنند میتوانند برای افزایش وزن خود به هر میزان که میخواهند شیرینی بخورند و از روغنهای جامد استفاده کنند، اما این کار سلامت آنان را به خطر می اندازد. برای افزایش وزن بهتر است از مواد غذایی مفید و پرکالری مانند مغز دانه، میوه و آب میوه استفاده کنید تا خطر چربی خون هم نداشته باشد.
چاقی و کلسترول بالا با هم برادرند
– چاقی و بالا بودن چربیهای خون از مواردی است که معمولا با هم همراهاند و میتوانند سلامت را تهدید کنند. چاقی هم باعث بالا رفتن کلسترول میشود هم علائمی مانند خستگی و کم توانی و مشکلات قلبی را ایجاد میکند. اولین قدم برای کنترل چربی خون، اصلاح رژیم تغذیهای است. با رعایت رژیم غذایی مناسب حتی نیازی به مصرف دارو نیست؛ کسانی که اضافه وزن بالا و سابقه خانوادگی چربی خون دارند، حتما باید برای کنترل سلامت خود به پزشک مراجعه کنند و از پزشک درباره نوع و میزان تغذیه خود نیز راهنمایی بخواهند. با کاهش وزن علاوه بر اینکه موفق به کنترل چربی خون خود میشوید، کیفیت زندگی تان هم بالا میرود و نشاط و چالاکی مهمان همیشگی بدن شما میشود.
مطلب مرتبط: نمونه رژیم غذایی کم کلسترول مناسب بیماران قلبی
فست فودها، بمب روغن ترانس
– روغنهایی که برای تهیه سیب زمینی سرخ کرده و اغلب غذاهای آماده (Fast Food) استفاده می شود، از نوع روغنهای نباتی جامد است و این غذاها حاوی اسیدهای چرب ترانس بالایی هستند. قیمت ارزانتر اینگونه روغنها نسبت به سایر انواع آنها نیز باعث مصرف بیشتر آنها شده است. اگر فردی یک پیراشکی برای صبحانه که حاوی ۲/۳ گرم اسید چرب ترانس، مقداری سیبزمینی سرخ کرده آماده برای ناهار که ۸/۶ گرم اسید چرب ترانس دارد، مصرف کند، روی هم ۱۰ گرم اسید چرب ترانس در روز مصرف کرده است. مصرف ۱۰ گرم اسید چرب ترنس به این معناست که او ۵% انرژی دریافتی (kcal 1800) اسید چرب ترانس به بدن خود وارد کرده است، درحالی که انجمن قلب آمریکا مقدار مجاز برای مصرف اسیدهای چرب ترانس را کمتر از ۱% کل کالری دریافتی دانسته است. در کل، بهتر است از مصرف غذاهایی که در روغن زیاد و با حرارت شدید تهیه می شوند مثل سیب زمینی سرخ کرده، مرغ های سوخاری که در روغن زیاد و مانده (سرخ کنها) تهیه میشوند، خودداری کنید. این غذاها مقدار چربی زیاد و اسیدهای چرب ترانس بالایی دارند.
دو گرم اسید چرب بخورید
– اگر یک رژیم ۲۰۰۰ کیلو کالری دارید، میتوانید کمتر از ۲ گرم در روز اسید چرب ترانس مصرف کنید. بهتر است از منابع چربی دریافتی از اسیدهای چرب غیر اشباع، یعنی چربی هایی که در دمای اتاق مایع و از روغن دانههای گیاهی مانند روغن زیتون، روغن آفتابگردان، سویا، کانولا (کلزا) و همچنین از ماهی، مغزها (گردو و آجیل) استفاده کنید.
توصیه های آخر
– در برنامه غذایی خود از سبزی ها، میوهها، غلات و نانهای تهیه شده از آرد کامل گندم، غذاهای پرفیبر و بدون چربی یا کم چرب استفاده کنید. روغنهای نباتی یا گیاهی مایع مانند روغن کانولا (کلزا)، آفتابگردان و روغن زیتون را در برنامه غذاهای خود جایگزین کنید. مصرف گوشتهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس را فراموش کنید. به برچسب تغذیهای روی مارگارین و مقدار اسیدهای چرب آن دقت کنید و از انواع مارگارین یا کره نباتی که مقدار اسید های چرب ترانس آن حداقل یا صفر باشد، مصرف کنید.
تهیه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی
منبع: دکتر سلام
منبع: دکتر سلام