برنامه آقای روحانی، فقط حمایت از تولید باشد/ فعالیت تولیدی که ۱۰درصد سود دارد، نمیتواند ۳۰ درصد سود بانکی بدهد/حداکثر سود تسهیلات برای با ۶ درصد باشد
به گزارش الف؛ اقتصاد ایران با چالشهای متعددی روبرو است و دولت دوم حسن روحانی (دولت دوازدهم) با توجه به وعدههایی که داده است، با مشکلات زیادی روبرو است. امروز رکود حاکم بر اقتصاد ایران تولید را تحت شعاع قرار داده، نرخ بیکاری در حال افزایش است، بخصوص بیکاری در قشر فارغالتحصیلان دانشگاهی.
حل مشکلات اقتصاد ایران، نیازمند اراده است، ارادهای باید در رئیسجمهور منتخب و دولتمردان دولت دوازدهم وجود داشته باشد، هرچند در مدت ۴ سال نمیتوان تمام مشکلات را حل کرد، اما با توجه به انتخاب مجدد حسن روحانی و با توجه به وعدههای دادهشده لازم است قبل آغاز به کار دولت دوازدهم، اقدامات خود را شروع کند؛ اما اولویت باید چه موضوعی باشد. کارشناسان و صاحبنظران اقتصادی، اصلاح نظام بانکی را مطرح میکنند، نظامی که به عقیده برخی در حال ورشکستگی است، هرچند بانک مرکزی آن را تکذیب میکند.
موضوعی که اکنون مهم است، ساماندهی و حمایت از بنگاههای تولیدی است، زیرا این بنگاهها دچار مشکل هستند و در صورت بیتوجهی شاهد ادامه و تعطیلی آنها خواهیم بود و این بر تعداد بیکاران میافزاید.
هیچ برنامهای جز حمایت و ایجاد رونق تولید نیست
مسعود دانشمند، دبیر خانه اقتصاد ایران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی الف؛ در مورد اینکه مهمترین اولویت کاری دولت دوازدهم باید چه موضوعی باشد، گفت: با توجه به گسترش جامعه فارغالتحصیلان دانشگاهی و نرخ بیکاری، ایجاد اشتغال پایدار مهمترین نیاز کشور است؛ به همین دلیل آقای روحانی، یک برنامه بیشتر ندارد و آن فقط تولید است.
وی افزود: هیچ برنامهای جز حمایت و ایجاد رونق تولید نیست و برنامهها و اقدامات دولت دوازدهم باید در راستای حمایت از تولید باشد؛ زیرا اگر تولید راه بیفتد؛ مشکلات اقتصاد کشور و رکود حل خواهد شد و شاهد تا رونق خواهیم بود.
دانشمند ادامه داد: با راه افتادن تولید در کشور، اشتغال ایجاد خواهد شد و بهتبع آن از رکود خارج میشویم؛ همچنین GDP و رشد اقتصاد افزایش پیدا میکند و ایجاد رشد اقتصادی، توسعه فرهنگی- اجتماعی شکل خواهد گرفت.
رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و امارات ادامه داد: شاهکلید حل، وضعیت کنونی، فقط تولید است؛ بخصوص شرکتها و بنگاههای کوچک و متوسط که دچار مشکل هستند و باید موردحمایت جدی قرار گیرند.
به گفته وی، باید نیازهای واحدهای کوچک و متوسط تأمین شود و مهمترین نیاز آنها، سرمایه در گردش است؛ البته باید نقدینگی موردنیاز آنها حداکثر با نرخ سود ۶ درصد تأمین شود. واحدهای تولیدی نمیتوانند با سود و بهره ۳۰ درصد فعالیت کنند؛ زیرا بازدهی (سود) فعالیتهای تولیدی در کشور ما حدود ۱۰ درصد است، پس چگونه میتواند ۳۰ درصد بهره بانکی پرداخت کند.
دانشمند با تأکید بر اینکه نرخ سود بانکی برای تولید باید در حدود ۶ درصد باشد، بیان کرد: دولت باید راهکار پرداخت تسهیلات با سود ۶ درصد پیدا کند؛ ما میگویم راه و مسیر این است اما اینکه چه روشی نیاز است را دولت باید انتخاب کند که با نظام بانکی فعلی نمیتواند اجرایی شود.
دبیر خانه اقتصاد ایران در مورد اصلاح ساختار نظام بانکی کشور عنوان کرد: این موضوع، به این سادگی نیست که بتوان با سخن گفتن آن را اجرایی کرد و مسئله عمیقتر از آن است. امروز بانکها پول مردم را گرفتند و به صاحبان سپرده ۲۰ درصد سود پرداخت میکنند؛ بنابراین چگونه میتوانند و ممکن است به تسهیلات گیرنده و مردمی که تقاضای تسهیلات دارند، وام را با نرخ ۶ درصد بدهد و این امکان ندارد.
دانشمند تصریح کرد: اگر بنده هم که این موضوع را بیان میکنم، اگر در بانکها بنشینم، نمیتوانم این کار را انجام دهم، بنابراین ابتدا باید نرخ سود سپردهها را کاهش داد که آنهم امکانپذیر نیست؛ زیرا بلافاصله با کاهش نرخ سود سپرده بانکی، پول از بانک خارج به سمت بازار غیررسمی میرود؛ کما اینکه اکنون هم این اتفاق در حال رخ دادن است.
این فعال بخش خصوصی گفت: زمانی که پول از بانک به سمت بازارهای غیررسمی برود، ۲۴ سود به مردم میدهد و یک فعال اقتصادی برای تأمین منابع موردنیاز خود، باید آن را با سود ۳۰ الی ۴۰ درصد تأمین کند که این موارد راهحل آن نیست و راهکارهای دیگری وجود دارد که دولت باید انتخاب و انجام دهد و نیازمند بحث کارشناسی است.
رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و امارات اظهار داشت: اقتصاد ایران از ظرفیتهای زیادی برای تولید ثروت برخوردار است، اما مشکلات ساختاری اجازه نمیدهد از همه این مزیتها بهرهبرداری شود و برای خروج از رکود و توسعه بازار کار علاوه بر تحریک تقاضای داخلی، باید به سمت توسعه صادرات غیرنفتی حرکت کنیم.
منبع: الف