بزرگترین کنسرت علیه سیاست مهاجر ستیزی ترامپ
از همان روزهای نخستی که دونالد ترامپ دستور اجرائی خود برای ممنوعیت علیه هفت کشور مسلمان را صادر کرد، مقاومتها در ایالتهای مختلف آمریکا شروع شد. از جمله این مقاومتها، کنسرتی بود که گروه «اصوات» با دعوت از هنرمندان هفت کشور مسلمان در مرکز اسلامی فرهنگی شمال کالیفرنیا برگزار کرد؛ کنسرتی با نام «مقابله نتها با ممنوعیت».
به گزارش ایران، نبیلا منگو، مدیر گروه موسیقی اصوات، زنی فلسطینی است که نزدیک به دو دهه در آمریکا زندگی میکند. او بالای ٧٠ سال دارد اما پرانرژی و خستگیناپذیر گروه ۶۰ نفره موسیقی اصوات را با انواع و اقسام برنامهها هدایت میکند. او که همزمان با مدیریت گروه به مبارزهای سخت با سرطان سرگرم است، میگوید ایده اولیه درست زیر دستگاه امآرآی به ذهنم خطور کرد. آن روزها بازار اعتراض به دستور آقای ترامپ گرم بود و آنها هم که فهمیده بودند من مسلمانم از من دراینباره پرسیدند و توضیحاتی هم شنیدند. وقتی به دالان این دستگاه رفتم و بیرون آمدم به پزشک مسئول گفتم: میخواهم کاری کارستان انجام دهم. کنسرتی خواهم گذاشت از هفت کشور مسلمان و پاسخ ترامپ را با هنر این کشورها خواهم داد. پزشک هاجوواج به من نگاه کرد. به گفته خانم نبیلا، باید به دنبال فضایی برای این اجرا هم بودم که مرکز اسلامی فرهنگی شمال کالیفرنیا نهتنها این فضا را فراهم کرد، بلکه دو هنرمند ایرانی را هم به من معرفی کرد که از آنها برای اجرای کار و ایدهام بهره بگیرم. این دو هنرمند، یکی محمد نجات نوازنده نی و مدرس موسیقی و دیگری سیدابوالحسن مختاباد منتقد و پژوهشگر موسیقی بودند که هر دوی آنها پیش از این نیز با گروه اصوات همکاریهایی داشتند.
۲۵ مارس و حضور اقشار مختلف
دکتر پیمان امیری که ریاست هیئتمدیره مرکز اسلامی فرهنگی شمال کالیفرنیا را برعهده دارد و خود نیز از علاقهمندان جدی موسیقی ایرانی است هجوم جمعیت را حیرتانگیز توصیف میکند. به گفته آقای امیری «در ۴۰سالی که من در آمریکا زندگی میکنم هیچوقت ندیده بودم که اینگونه تمامی قشرها از مسلمانان دفاع کنند. بهخصوص گروههای کلیمی که این بار بسیار خوب حمایت کردند و علاوه بر این برنامه، یکی، دو ماه قبل برای نماز جمعه هم به مرکز ما آمدند و جالب آنکه به صورت سمبولیک نماز خواندند و حتی حجاب اسلامی را در نمازخانه رعایت کردند». اما تنها مردم عادی نبودند که به دیدن این برنامه آمدند، بلکه حضور شهردار اوکلند که خود چهرهای شناختهشده در ایالت کالیفرنیاست به این کنسرت رنگوبویی دیگر داد.
آقای امیری از چگونگی دعوت از خانم لیبی شاف، شهردار میگوید؛ دعوتی که باعث شد شهردار که کمتر به اینگونه محافل میآمد، سرکشی به این مرکز را در دستور کار خود قرار دهد. آقای امیری میگوید وقتی برای قدردانی سراغ شهردار رفت، او گفت: «من باید از شما تشکر کنم؛ چون حس میکنم این موسیقی خیلی به آرامش من کمک کرد و من شخصا و از درون به چنین برنامهای نیاز داشتم». موسیقی به زبان همان کشورها اجرا میشد؛ اما برنامهریزی بهگونهای شده بود که تمام قطعهها به انگلیسی ترجمه شده و روی صفحه بزرگ نشان داده میشدند و همزمان با خواندن متن اصلی، متن انگلیسی اشعار هم در معرض تماشای مخاطبان حاضر در سالن قرار میگرفت که این کار نیز به درک بهتر آثار بسیار کمک میکرد. قطعهها عمدتا از فضای موسیقی کهن و کلاسیک عرب و منطقه بهره گرفته بود؛ برای نمونه موزیسینهای عراق و سوریه عمدتا موسیقی کردهای منطقه خود را اجرا کردند که از نظر قدمت و سابقه با آثار امروزی متفاوت است؛ قطعههایی که سابقه هنری و فرهنگی این جوامع را نشان میدهند.
یا موسیقی ارائهشده از سوی مردم یمن، قطعههایی بود که بسیار به فضای موسیقی سیستانوبلوچستان و موسیقی هند نزدیک بود؛ همانطورکه قطعههای انتخابشده برای موسیقی ایرانی نیز از چنین ویژگی برخوردار بود و موسیقی کلاسیک و سنتی ایران را معرفی میکرد. آقای نجات به دلیل همزمانی این روز با ایام بهار و نوروز (سومین روز سال نو شمسی)، قطعه بهار دلنشین مرحوم روحالله خالقی را با صدای علیاصغر احسانی اجرا کرد و سیدابوالحسن مختاباد نیز تصنیفی را با بهرهگیری از فضای ملودیک آواز اصفهان و مدگردی به مقام بیداد و استفاده از یکی از اشعار مولانا نوشت و اجرا کرد. هرمز مقارهای که از مدیران موفق شرکت تویوتا در منطقه بود و اینک علاوه بر مدیریت یک شرکت موفق در کارهای خیریه منطقه نیز سابقهای طولانی دارد، بهعنوان مبتکر این طرح میگوید: «این ماجرا از زمانی وجهه اجتماعی به خودش گرفت که هجوم به مسلمانان در آمریکا و تبلیغات علیه آن بیشتر شد. آنجا بود که ما تأکید کردیم ضمن این کار به تبلیغات برای انعکاس بیرونی این اقدام هم توجه کنیم. نقطه ثقل این فعالیت را مرکز اسلامی فرهنگی شمال کالیفرنیا قرار دادیم. آنجا به این جمعبندی رسیدیم که موضوع را با دیگر نهادهای اسلامی مطرح کنیم تا اگر آنها هم تمایل داشتند، مشارکت کنند؛ بنیاد صبا، بنیاد توحید، انجمن نیکو و بنیاد پزشکان امامیه»به گفته آقای امیری این کنسرت سه اثر ویژه داشت؛ نخستین اثر این بود که بعد از فرمانها و حرکات ضداسلامی دولت ترامپ، به برخی از مسلمانان آمریکا، حسی از حقارت دست داده بود که چرا مردم آمریکا درباره مسلمانان اینگونه نظر دارند و فکر میکنند؟ اما با حضور خانم شهردار در تمام برنامه و سخنرانی بسیار زیبای پدر روحانی آقای مایکل یوشی که از مسلمانان دفاع کرد و از آنان بهعنوان شهروندانی همانند دیگر شهروندان آمریکا سخن گفت و نیز به نکوهش اسلامهراسی پرداخت، مسلمانان حاضر در این برنامه احساس افتخار کردند به اسلامی که دارند و این نکته ارزشمندی است که ماحصل و نتیجه برگزاری همین کنسرت بود.
اقبال مردمان ادیان دیگرنکته مثبت و مؤثر دوم، وجود جامعهای بزرگ از شهروندان آمریکایی کلیمی و مسیحی حاضر در این کنسرتند که از هویت اسلامی ما بهعنوان یکی از ادیان ابراهیمی دفاع میکردند. سومین اثر این بود که این برنامه را یک شبکه مهم منطقهای ضبط کرد. این توجه نشان میدهد مسلمانان نهتنها یک اجرای خوب داشتند، بلکه این اجرا از کیفیتی برخوردار است که یک شبکه معروف آن را ضبط و به صورت یک کالای فرهنگی و هنری برای عموم مخاطبان خود نمایش میدهد.اما به نظر میرسد برگزاری این کنسرت به همین مکان محدود نشده است. بانوی فلسطینی فهرستی از نهادهایی را پیشِروی ما مینهد و میگوید تا به امروز چندین درخواست از مراکز مهم منطقه و حتی خارج از ایالت داشتیم برای باز اجرای این کنسرت که نخستین آن در ماه ژوئن در سانفرانسیسکو خواهد بود که یکی از کلیساهای بزرگ منطقه از ما خواست برای آنها اجرائی داشته باشیم.
منبع: الف