گزارش صندوق بین‌المللی پول از شاخص‌های اقتصادی ایران/ایران شانزدهمین کشور با بیکاری بالا در جهان

جدیدترین آمار صندوق بین‌المللی پول با اشاره به افزایش بیکاری در کشور نشان می‌دهد که وضعیت جایگاه ایران به لحاظ بیکاری در جهان طی سال‌های ۹۲ تا ۹۵ با ۱۳ پله‌ نزول بدتر شده است و رتبه ایران از ۲۹ به ۱۶ رسیده است که به معنای بدتر شدن وضعیت بیکاری در این کشور است.

بررسی جدیدترین آمار صندوق بین‌المللی پول از میزان بیکاری در کشورهای جهان در سال ۲۰۱۶ نشان می‌دهد رتبه ایران به لحاظ بیکاری هنوز نتوانسته به جایگاه پیش از دولت یازدهم بازگردد و طی سال‌های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۶ (۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵) ۱۳ پله بدتر شده است.

هرچه رتبه کشوری بالاتر باشد یعنی بیکاری کمتری دارد و هرچه رتبه کمتر و به ابتدای فهرست نزدیک شویم کشورها با نرخ بیکاری بیشتری مواجه هستند.

بر اساس این گزارش، نرخ بیکاری ایران در سال ۲۰۱۶ به ۱۲٫۴۵ درصد افزایش یافت. در عین حال، رتبه کشور به لحاظ بیکاری در جهان نسبت به سال گذشته ۹ پله بدتر شده است و هنوز نتوانسته به جایگاه ۳ سال گذشته یعنی در سال ۲۰۱۳ برابر با سال ۱۳۹۲ پیش از آغاز به کار دولت یازدهم بازگردد.

بر این اساس، ایران در سال ۲۰۱۶ شانزدهمین کشوری است که نرخ بالای بیکاری در آن وجود دارد. به این ترتیب، رتبه ایران از ۲۵ در سال ۲۰۱۵ به ۱۶ در سال ۲۰۱۶ رسیده و ۹ پله بدتر شده است.

رتبه ایران در رده‌بندی کشورهای جهان به لحاظ بیکاری در سال ۲۰۱۳ برابر با ۲۹ و در سال ۲۰۱۴ برابر با ۲۶ بوده است که در سال ۲۰۱۵ به ۲۵ و در سال ۲۰۱۶ به ۱۶ رسیده که به معنای بدتر شدن جایگاه ایران در رده‌بندی جهانیافزایش دوباره تورم و بیکاری در سال جاری میلادی

بر اساس این گزارش، تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۲۰۱۶ به ۳۷۶ میلیارد و ۷۵۵ میلیون دلار رسیده است. این رقم برای سال ۲۰۱۵ بالغ بر ۳۷۴ میلیارد و ۳۰۶ میلیون دلار بوده است، اما این رقم در سال ۲۰۱۷ کاهش خواهد یافت و به ۳۶۸ میلیارد و ۴۸۸ میلیون دلار خواهد رسید.

کاهش رشد اقتصادی به نصف در سال ۲۰۱۷
بر اساس این گزارش، رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۱۶ به ۶٫۶ (۶٫۵۴۴) درصد افزایش یافته است. صندوق رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۱۵ را منفی ۱٫۶ اعلام کرده است.

در عین حال این نهاد بین‌المللی از کاهش رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۱۷ به ۳٫۳ (۳٫۲۸۶) درصد خبر می‌دهد.

افزایش سهم ایران از اقتصاد جهان در سال ۲۰۱۶
برآوردهای صندوق بین‌المللی پول نشان می‌دهد، تولید ناخالص داخلی ایران بر اساس شاخص قدرت خرید در سال میلادی گذشته بالغ بر ۱۴۵۴ میلیارد دلار بوده که پیش‌بینی می‌شود، این رقم در سال جاری بیش از ۸۰ میلیارد دلار افزایش یابد و به بیش از ۱۵۳۵ میلیارد دلار برسد.

همچنین سرانه تولید ناخالص داخلی ایران بر اساس شاخص قدرت خرید نیز که در سال ۲۰۱۶ بالغ بر ۱۸۰۷۷ دلار برآورد شده است که در سال جاری (۲۰۱۷) به حدود ۱۸۸۵۸ دلار افزایش خواهد یافت.

به این ترتیب، سهم ایران از اقتصاد جهانی در سال ۲۰۱۶ افزایش یافته است و از ۱٫۱۷ درصد در سال ۲۰۱۵ به ۱٫۲۱۳ درصد رسیده است اما در سال ۲۰۱۷ دوباره کاهش می‌یابد و به ۱٫۲۱۲ درصد خواهد رسید.

کاهش سرمایه‌گذاری و افزایش پس‌اندازهای ملی
این نهاد بین‌المللی همچنین اعلام کرد: کل سرمایه‌گذاری انجام شده در اقتصاد ایران طی سال گذشته به معادل ۳۱٫۱۹ درصد تولید ناخالص داخلی رسیده است در حالی که این رقم طی سال ۲۰۱۵ برابر با ۳۲٫۱۰ درصد بوده است.

همچنین کل سرمایه‌گذاری انجام شده در اقتصاد ایران در سال جاری میلادی باز هم کاهش می‌یابد و به ۳۱٫۰۹ درصد تولید ناخالص ملی خواهد رسید.

کل پس‌اندازهای ملی نیز نسبت به تولید ناخالص داخلی نیز در سال ۲۰۱۶ به ۳۷٫۴۴ درصد جی دی پی رسیده است که در مقایسه با سال ۲۰۱۵ افزایش را نشان می‌دهد. پیش‌بینی صندوق برای سال جاری میلادی کاهش این رقم و رسیدن به ۳۶٫۳ درصد است.

 بهبود نرخ تورم در سال ۲۰۱۶ افزایش دوباره در سال ۲۰۱۷
بر اساس این آمار، نرخ تورم که در سال ۲۰۱۶ برابر با ۸٫۸۶۶ درصد برآورد شده است که امسال افزایش می‌یابد و به ۱۱٫۲۳ درصد خواهد رسید. نرخ تورم در سال ۲۰۱۵ برابر با ۱۱٫۹ درصد اعلام شده است.

 رشد واردات و صادرات در سال ۲۰۱۶/ منفی شدن صادرات در سال جاری
واردات ایران که در سال ۲۰۱۶ رشد ۱۶٫۹۷ درصدی را تجربه کرده بود، امسال با رشد ۱۴٫۵۸ درصدی مواجه خواهد شد.

بر اساس برآوردهای این گزارش، صادرات ایران که در سال ۲۰۱۶ رشدی  ۴۳٫۰۷ درصدی داشت، در سال جاری رشد منفی ۵٫۳۴ درصدی را تجربه می کند.

بیکاری بیشتر می‌شود
گزارش صندوق بین‌المللی پول از بدترشدن وضعیت بیکاری در ایران طی سال ۲۰۱۶ و امسال نسبت به سال قبل خبر می‌دهد پیش‌بینی کرده است که نرخ بیکاری در سال ۲۰۱۷ به ۱۲٫۵۲ درصد برسد، در حالی که این رقم برای سال ۲۰۱۶ برابر با ۱۲٫۴۵ درصد اعلام شده است.

همچنین نرخ تورم ایران در سال ۲۰۱۵ برابر با ۱۱ درصد برآورد شده است.

افزایش درآمدهای و مخارج دولت
این نهاد بین‌المللی کل درآمد دولت برای سال جاری را معادل ۱۸٫۵ درصد تولید ناخالص داخلی و کل هزینه‌های دولت را معادل ۱۷٫۸۵ درصد تولید ناخالص داخلی در این سال پیش‌بینی کرده است. درآمد دولت در سال ۲۰۱۶ معادل ۱۵٫۱۱ درصد تولید ناخالص داخلی و هزینه‌های آن معادل ۱۷٫۸۹ درصد برآورد شده است.

 کاهش بدهی ناخالص دولت به ۴۴۳ هزار میلیارد تومان
پیش‌بینی شده است، بدهی ناخالص دولت ایران در سال جاری به حدود ۴۴۳ هزار میلیارد تومان کاهش یابد. این رقم برای سال قبل بالغ بر ۴۵۷ هزار میلیارد تومان برآورد شده است.

صندوق در گزارش پیشین خود رقم بدهی ناخالص داخلی دولت در سال ۲۰۱۶ را حدود ۱۹۳ هزار میلیارد دلار برآورد کرده بود.

تراز حساب های جاری ایران نیز که در سال ۲۰۱۶ بالغ بر ۲۳٫۵۶ میلیارد دلار برآورد شده است و با کاهش ۴٫۰۵ میلیارد دلاری پیش‌بینی می‌شود که در سال ۲۰۱۷ به ۱۹٫۵۱ میلیارد دلار برسد. است. هرچه رتبه از این لحاظ بیشتر باشد، آن کشور بیکاری کمتری دارد.

بر اساس برآوردهای این نهاد بین‌المللی، نرخ بیکاری ایران در سال۲۰۱۳ برابر با ۱۰٫۴ درصد، در سال ۲۰۱۴ برابر با ۱۰٫۶ در سال ۲۰۱۵ برابر با ۱۱ درصد و در سال ۲۰۱۶ برابر با ۱۲٫۴۵ درصد برآورد شده است.

همچنین بر اساس آمار این نهاد بین‌المللی، نرخ بیکاری ایران در سال جاری میلادی نیز افزایش می‌یابد و به ۱۲٫۵۲ درصد خواهد رسید.

بر اساس این گزارش، آفریقای جنوبی رتبه نخست بیکاری در جهان را با ۲۶٫۷ درصد به خود اختصاص داده است و پس از آن  بوسنی هرزگوین با ۲۵٫۴ درصد و یونان با ۲۳٫۷ درصد قرار دارد.

رتبه‌های چهارم تا پانزدهم به این شرح است: مقدونیه ۲۳٫۵۵ درصد، ونزوئلا ۲۱٫۲۳ درصد، سودان ۱۹٫۶، ارمنستان ۱۸٫۷ درصد، اسپانیا ۱۷٫۷ درصد، افغانستان ۱۶٫۱ درصد، صربستان ۱۵٫۹۹ درصد،.کرواسی ۱۴٫۹ درصد، قبرس ۱۲٫۹ درصد، جامائیکا ۱۲٫۸ درصد، مصر و نیجریه ۱۲٫۷ درصد و جمهوری سائوتومه و پرنسیپ ۱۲٫۵۹ درصد.
 


منبع: الف