نفس بازار به شماره افتاد
برخی کارشناسان اقتصادی بر این باور هستند که مساله بنزین در ایران پیش از آنکه موضوعی اقتصادی باشد، یک بحران سیاسی است؛ به همین دلیل هم طی سالهای گذشته تاکنون قیمت واقعی برای این فرآورده تعیین نشده است.
پولنیوز- بنزین گران میشود یا نمیشود؟ این پرسشی است که پاسخ آن به مصلحت اندیشیهای بسیاری گره خورده است. برخی کارشناسان اقتصادی بر این باور هستند که مساله بنزین در ایران پیش از آنکه موضوعی اقتصادی باشد، یک بحران سیاسی است؛ به همین دلیل هم طی سالهای گذشته تاکنون قیمت واقعی برای این فرآورده تعیین نشده است. این در حالیست که طی تمام این سالها اختلاف قیمت بنزین در ایران با کشورهای همسایه موجب کشف هزاران لیتر قاچاق بنزین از ایران به دیگر کشورها شده است.
از این رو تحلیلگران اقتصادی بر این باور هستند بنزین باید در ایران گران شده و به فوب خلیج فارس نزدیک شود. در حال حاضر قیمت بنزین در ایران ۱۰۰۰ تومان از فوب خلیج فارس ارزانتر است. در حال حاضر قیمت آزاد بنزین در کشور ۱۰۰۰ تومان و بنزین دولتی ۷۰۰ تومان است. در بودجه سال ۹۷ اینطور پیشبینی شده که قیمت بنزین آزاد از ۱۰۰۰ تومان به یک هزارو ۵۰۰ تومان افزایش پیدا کند . حالا بسیاری از نوسانات اقتصادی تحت تاثیر این گرانی قرار گرفته است.
همانطور که پیشبینیها حکایت میکند؛ گرانی بنزین جو روانی تورم در بازار کالاهای اساسی، حملونقل و خدمات را تشدید میکند. نشانههای این اتفاق در میادین میوه و ترهبار مشاهده میشود. بسیاری از فروندگان میگویند افزایش قیمت بنزین و در نتیجه بالا رفتن هزینه حملونقل، در نهایت موجب گرانی میوه و سبزی در این بازار خواهد شد.
با همه این اوصاف، دولت در تلاش است با گرانی بنزین نقدینگی مورد نیاز برای اشتغالزایی را فراهم کند. در واقع به دولت این اجازه داده شده تا از محل افزایش قیمت سوخت درآمدزایی کند. بر اساس بودجه ۹۷ قیمت بنزین لیتری ۱۵۰۰ و گازوئیل ۴۰۰ تومان می شود و البته دولت در اجرای آن مختار است و هنوز زمان آن مشخص نیست. این لایحه در صورت موافقت مجلس ۱۷ هزار میلیارد تومان درآمد برای دولت دارد و برنامه ریزی شده تا این منابع صرف اشتغال شود.
در همین حال به گفته بسیاری از کارشناسان میزان تورم ناشی از این گرانی حدود یک درصد است. کارشناسان با بیان اینکه گرانی بنزین با توجه به اینکه منابع آن در چه جایی مصرف شود تاثیرات متفاوت بر متغیرهای کلان اقتصاد کشور می گذارند میگویند افزایش قیمت بنزین و گازوئیل در صورتی که صرف اشتغالزایی شود اثرات مثبتی در اقتصاد کشور دارد و البته به گفته آنها این در شرایطی است که دولت توجه همه جانبه به مساله گرانی بنزین داشته باشد و در واقع تمامی دستگاه ها برای اجرای این طرح هماهنگی داشته باشند.
منبع: عصرایران