دلار در کانال ۴ هزار تومان قرار می‌گیرد؟

شرق نوشت؛

کرکره صرافی‌ها دیروز با نقش‌ بستن دلار ۳۸۹۵ تومانی بر تابلوی معاملات بالا رفت. دلار که در ابتدای هفته با ۴ هزار تومان قیمت کار خود را در بازار ارز آغاز کرد، با اظهارنظر مسوولان دولتی و بانک مرکزی به تدریج رو به کاهش گذاشت.

هرچند این کاهش بیشتر از ۱۰۰ تومان نبود، اما با وعده ریزش کانال ۳۶۰۰ تومان که دولت وعده داده، فاصله بسیار است. به نظر می‌رسد قیمت‌ها به سمت بالا همچنان چسبندگی دارد. حتی برخی صرافی‌ها می‌گویند، دلار خیال نزدیک شدن به نرخ ۴ هزار تومانی در بازار را دارد. بر این اساس، قیمت هر یک دلار امریکا در بازار آزاد دیروز تهران، ۳۹۳۹ تومان بود. هر یورو نیز ۴۲۲۰ تومان و پوند ۴۸۲۷ تومان معامله شد. این در حالی است که هر درهم امارات ۱۰۹۵تومان و لیر ترکیه ۱۱۵۸ تومان گزارش شد.

اگرچه کاهش قیمت به دلیل ورود دولت به بازار ارز اتفاق افتاده و خیلی‌ها هم گفتند دولت دلارهای بلوکه و آزاد شده را به بازار عرضه کرده اما سیدکمال سیدعلی، معاون ارزی اسبق بانک مرکزی می‌گوید: اسکناس یا ارز فیزیکی ناشی از منابع آزاد شده ایران بعد از توافقات اخیر، قرار نیست به داخل کشور بیاید و در حساب‌های ما در کشورهای مختلف باقی می‌ماند؛ این در حالی است که وقتی ارز حاصل از فروش نفت از سوی وزارت نفت به حساب بانک مرکزی واریز می‌شود؛ این بانک همزمان ریال آن را به خزانه تحویل می‌دهد و قرار نیست که اسکناس را به صورت فیزیکی وارد کشور کند.

معاون ارزی اسبق بانک مرکزی اضافه کرد: دلارهایی که در حساب‌های بلوکه‌شده بود یا پول‌هایی که در چین، هند یا ژاپن در حساب بانک مرکزی قرار داشت، به مرور مصرف می‌شود. وی تصریح کرد: هیچ‌وقت بانک مرکزی به دنبال این نبوده که اسکناس فیزیکی به داخل کشور بیاورد؛ مگر برای تامین نیاز بازار شب عید که همه مسافران اسکناس می‌خواهند؛ بنابراین این منابع تبدیل به اسکناس شده و وارد کشور می‌شود. با این ترتیبات، ما به هیچ‌وجه وجوه خود را نقل و انتقال فیزیکی نخواهیم کرد.

به گفته سیدعلی، البته در کشورهای همسایه ممکن است صادرکننده‌ای جنس را به عراق فروخته و ارز را فیزیکی داده‌اند و با کیف به کشور آورده ولی در حالت کلی در دنیا ارز فیزیکی جابه‌جا نمی‌شود. در همین حال حمیدرضا اشرف‌زاده، کارشناس اقتصادی می‌گوید کارشناسان بانک مرکزی باید به درستی وضعیت ارزهای معتبر دنیا را بررسی و روند آنها را پیش‌بینی کنند تا با اعمال سیاست درست در زمینه سبد ارزی مانع از متضرر شدن اقتصاد کشور شوند.

بر این مبنا درست است که اکنون وضعیت پوند، یورو و ین در برابر دلار خوب نیست و باید در سیاست ارزی کنونی لحاظ شود ولی این وضعیت ماندگار نیست و پیش‌بینی می‌شود یورو در آینده تقویت شود.


منبع: alef.ir