سفر به زنجان، شهری با عطر و بوی حسینی/ فرصتی برای تماشای دهمین میراث معنوی ثبت شده کشور

مراسم دسته عزاداری شب تاسوعای حسینی در سال ۱۳۸۷ به‌عنوان دهمین میراث معنوی کشور در فهرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به ثبت رسید.

عصرایران – ماه محرم در ایران یک ماه خاص است. شهرها و روستاهای مختلف با آداب و رسوم متفاوت به عزاداری می‌پردازند. تاسوعا و عاشورای حسینی فرصت خوبی است تا با برخی از سنت‌های عزاداری در شهرها آشنا شویم، به همین مناسبت پیشنهاد ما سفر به زنجان و شرکت در مراسم عزاداری این شهر است.

زنجان را می‌توان پایتخت شور حسینی ایران دانست. عنوانی که با داشتن سبک عزاداری خاص به خود اختصاص داده‌ است. پس از رسیدن به زنجان، حسینه این شهر میزبان عزاداران امام حسین (ع) خواهد بود. مردم این شهر با حضور در حسینه زنجان به عزاداری سرور و سالار شهیدان می‌پردازند.

یکی از قسمت‌های آیین عزاداری در ایران پخش نذورات مردمی است. حسینه زنجان نیز در تاسوعا و عاشورای حسینی از نذورات مردم را که با اعتقاد تمام مهیا شده، میان عزاداران توزیع می‌کند. سال گذشته ۷۰۰ راس دام توسط طرح نیابتی توسط حسینیه اعظم زنجان ذبح شده است. و ۳۵۰۰ خادم افتخاری در این ایام در بخش‌های مختلف فعالیت می‌کنند.

از دیگر نکات جالب آن است که مراسم عزاداری سرور و سالار شهیدان امام حسین(ع) در شهر زنجان به عنوان نخستین نمونه از این مراسم‌ها در فهرست میراث معنوی کشور ثبت شده است.

مراسم تاسوعا و عاشورا در این شهر با شور بسیار برپا می‌شود، اما بهتر است در روز یازدهم محرم نیز در زنجان بمانید زیرا مراسم عزاداری نوحه خوانی و سینه زنی از بعدازظهر یازدهم محرم در محل زینبیه زنجان آغاز شده و در صحن مقدس آستان حضرت ابراهیم (ع) به پایان می‌رسد. تعداد قربانی‌های نذری هم به حدی است که می‌توان حسینیه اعظم زنجان را به عنوان دومین قربانگاه جهان اسلام بعد از منا معرفی کرد.

زینبیه زنجان قدمتی بسیار کهن دارد که شاید حضور در آن برای شما جذاب باشد. در واقع این مکان یک مکان مذهبی در زنجان است که هرساله مراسم عزاداری امام حسین (ع) با حضور مداحان و شاعران اهل بیت در آن برپا می‌شود. ‌مراسم دسته عزاداری شب تاسوعای حسینی که همه ساله با حضور صدها هزار نفری عزاداران حسینی برگزار می‌شود، در ۱۵ دی ماه ۱۳۸۷ به‌عنوان دهمین میراث معنوی کشور در فهرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به ثبت رسید.

عزاداری مردم زنجان تنها سینه زنی و نوحه خوانی است، اما نکته منحصربه فرد این عزاداری اتحاد و یکپارچگی مردم این شهر است که با نظمی خاص برای امام حسین (ع) برگزار می‌شود.


منبع: عصرایران