در جست و جوی سود مرکب در بانکها
سود مرکب یکی از انواع سرمایه گذاری است؛ اگر بخواهیم دقیق تر بگویم می شود یکی از انواع محبوب سرمایه گذاری. در این مدل شما روانه یک بانک می شوید که حاضر است بابت گرفتن سرمایه مشتری به او سود پرداخت کند اما برخلاف سپرده گذاری های معمول بانکی شما می توانید تعهد دهید که به سود ماهیانه پرداخت شده توسط بانک دست نزنید. در ازای این از خودگذشتگی بزرگ بانک به شما پاداش می دهد. یعنی پولی که به عنوان سود به سپرده تعلق گرفته را به نام همان مشتری دوباره سرمایه گذاری می کند.
بانک اول
قصدم برای سرمایه گذاری ۵۰۰ میلیون تومانی را با رییس بانک در میان می گذارم. او به من پیشنهاد می کند حسابی افتتاح کنم با سود ۲۱ درصد که به سود این حساب باز ۲۱ درصد سود تعلق می گیرد. جزییات بیشتری می خواهم. آقای رییس با کمال میل توضیح می دهد: «ببینید همه اتفاق ها در یک حساب می افتد. درواقع سود شما مجددا به حسابی که اصل پول در آن قرار دارد واریز می شود و سود ۲۱ درصد می گیرد.

بانک دوم
بانک سوم
در غیبت رییس شعبه مجبور می شوم با شخصی که خودش را معاون شعبه معرفی می کند، صحبت کنم. آقای معاون می گوید، اگر سپرده ام تا ۳۰۰ میلیون تومان باشد، ۲۳ درصد سود دریافت می کنم و اگر تا ۵۰۰ میلیون تومان باشد ۲۴ درصد. او همچنین اضافه می کند که این سود به صورت روزشمار و علی الحساب پرداخت می شود. درباره علی الحساب و روزشمار توضیح بیشتری می خواهم و او هم می گوید: «به طور مثال اگر شما یک میلیارد تومان پول داشته باشید، بعد از یک ماه پول شما می شود یک میلیارد و ۲۰ میلیون تومان. در ماه بعد شما از یک میلیارد تومان سود نمی گیرید، بلکه از یک میلیارد و ۲۰ میلیون تومان سود می گیرید.»
سوال می کنم در صورتی که بانک مرکزی نرخ سودها را پایین بیاورد، آیا نرخ سود سپرده ای که الان افتتاح می کنم پایین خواهدآمد یا خیر، معاون شعبه می گوید: «بله، در صورت دستور بانک مرکزی به تعدیل نرخ، نرخ های سود این حساب ها نیز تعدیل خواهدشد.»

بانک چهارم
بانک پنجم
این بانک به مبالغ بالای ۱۰۰ میلیون تومان ۱۹ درصد سود می دهد. رییس می گوید روی سود نیز به من سود می دهند، با این روال که یک حساب کوتاه مدت برایم باز می کنند و به آن حساب ۱۰ درصد سود می دهند در حالی که جواب سوال های من را می دهد، یکی از کارمندانش را که گویا معاون اعتباری شعبه است، صدا می زند. بعد از اینکه معاون متوجه سرمایه ۵۰۰ میلیون تومانی من می شود، می گوید بهترین مکان برای سرمایه گذاری همینجا است.
دلیل را اینطور عنوان می کند: «هرچه پولتان را زودتر بیاورید به نفعتان است. زیرا این سودِ ۱۹ درصد مربوط به طرحی است که ممکن است مجوز آن در چند روز آینده از ما گرفته شود. الان قرارداد می بندید و تا یک سال حتی اگر نرخ ها کم شود، ما همین سود ۱۹ درصد را به شما می دهیم.»
بانک ششم
بانک هفتم
از قرار معلوم بیشترین نرخ سرمایه گذاری در این بانک ۱۸ درصد است. آقای رییس می گوید اگر بیشتر از ۵۰۰ میلیون تومان سپرده گذاری کنم، نرخ سود به ۲۰ درصد هم می رسد. وقتی از او در مورد سود این پول سوال می کنم، می گوید سود پولم را نیز می توانم در حساب کوتاه مدت با نرخ ۱۰ درصد سرمایه گذاری کنم.
از او می خواهم به من نرخی بدهد که بدانم بعد از یک سال چقدر سود خواهم داشت اما او می گوید: «اینگونه نیست که بتوان نرخ مشخصی داد ولی می شود گفت پولتان چگونه زیاد می شود. اگر ۵۰۰ میلیون تومان را سرمایه گذاری کنید، بعد از یک ماه با احتساب نرخ ۲۰ درصد، حدود هشت میلیون و ششصد و چهل هزار تومان سود دریافت می کنید. اگر این سود را در حساب کوتاه مدت با نرخ ۱۰ درصد سرمایه گذاری کنید، بعد از یک ماه حدود ۷۲ هزار تومان سود می گیرید.
این سود در ماه بعد تقریبا دو برابر و در ماه بعد از آن تقریبا سه برابر می شود و پولتان به همین شکل زیاد می شود. حساب کردن مقداری که بعد از شش ماه دریافت خواهید کرد سخت است اما در ماه ششم حدود ۴۰۰ هزار تومان از سودِ سود درآمد دارید.»
با خودم حساب می کنم و متوجه می شوم سودی که بعد از شش ماه از سودِ سود نصیب من می شود به یک دهم درصد مبلغ اصلی هم نمی رسد. این نکته را با رییس شعبه در میان می گذارم. او می گوید: «بله درست است. ولی چون سود شما تصاعدی است، بعد از دو یا سه سال، مبلغ سودِ سود به میزان چشمگیری افزایش می یابد.»

بانک هشتم
بانک نهم
رییس بانک با شنیدن ماجرای پول ۵۰۰ میلیونی من، می گوید بانک متبوعش مانند برخی بانک ها نیست که می گویند پولتان را در صندوق بگذارید تا سود بیشتری بگیرید؛ بلکه امنیت سپرده هایش خیلی بیشتر از صندوق است. اگر در این بانک سپرده بلندمدت باز کنم چیزی بین ۲۰ تا ۲۱ درصد سود دریافت می کنم. البته او اضافه می کند چون این بانک روی سود هم سود می دهد، اگر تا یک سال به پول و سودش دست نزنم، کل سود پولم به ۲۲ درصد می رسد.
بانک دهم
نرخ سود سپرده یک ساله در این بانک ۲۰ درصد است. برای دریافت سود روی سود هم رییس این بانک پیشنهاد می کند حساب کوتاه مدتی با نرخ ۱۵ درصد باز کنم. در رابطه با نرخ های سود بالاتری که دیگر بانک ها می دهند نیز می گوید: «برخی بانک ها به دلیل مشکل نقدینگی سود را بالا نگه داشته اند ولی ما مشکل نقدینگی نداریم. اگر می خواهید در سرمایه گذاری تان اطمینان داشته باشید، باید قید سود بالا را بزنید.»
بانک یازدهم
طبق معمول بیشترین سود ممکن را از آقای رییس طلب می کنم و او دو نوع حساب با سود ۲۲ درصد متفاوت را به من پیشنهاد می کند. به گفته او بهتر است پولم را در حساب یک ساله با سود ۲۲ درصد سپرده گذاری کنم. چون به این حساب نمی توانم دست بزنم. بهره پولم در ماه اول را باید در حسابی کوتاه مدت و با سودی ۱۰ درصدی بریزم. او توضیح می دهد بعد از دو ماه که پولم به حد مشخصی رسید باز هم می توانم از این سودِ سود هم ۲۲ درصد سود بگیرم اما چون مبلغ چندان بالا نیست نمی توانم آن را سپرده گذاری کنم. بلکه باید این بهره ۲۲ درصدی را این بار در صندوق سرمایه گذاری به دست بیاورم.

بانک دوازدهم
این بانک برای مبالغ بالای ۱۰۰ میلیون تومان ۲۳ درصد سود به صورت روزشمار ی دهد. رییس شعبه سرنوشت سود پول را هم اینطور توضیح می دهد: «برای سود این پول هم حسابی جداگانه و کوتاه مدت باز می کنیم که اگر مانده این حساب زیر ۵۰۰ هزار تومان نیاید سودی ۱۸ درصدی به آن تعلق می گیرد. چنانچه مانده این حساب کوتاه مدت به ۱۰ میلیون تومان برسد سودش تا ۲۰ درصد بالا می رود.»
بانک سیزدهم
رییس این بانک حتی یک درصد هم از ۱۵ درصد بالاتر نمی رود. می گوید بانک او تحت هر شرایطی سود ۱۵ درصدی می دهد اما توصیه می کند اطلاعات بیشتر را از قسمت ویژه اعتباری شعبه جویا شوم. گویا در این قسمت داستان دیگری در جریان است و کارمند قسمت ویژه پس از شنیدن وضعیت من، حسابی با سود ۲۰ درصد و روزشمار به من پیشنهاد می کند که آنطور که می گوید «سودش روی خودش می آید.» از او در مورد نرخ نهایی سود در یک سال می پرسم که پاسخ می دهد: «با هر سودی که می آید، مبلغ به صورت مرکب تغییر می کند. ولی شما پول را بیاورید، من کاری می کنم که سه، چهار برابر شود.»
منبع: برترینها