بررسی انواع زباله ها و ماهیت آنها
مجله دانشمند – فاطمه کاظمی: شاید امروزه هیچ پدیده دیگری مانند زباله، فراگیرترین تعریف را از تمدن امروزی ما نشان ندهد. رد پایی که امروزه بشر از خود در طبیعت به جای گذاشته، زباله است و زباله، حاصل عطش سیری ناپذیر بشر برای مصرف بیشتر است. اما این رد پا، بسیار متنوع است. امروزه مقدار زیاد زباله ها و مواد زیاد جامد شهری به یکی از مهم ترین مشکلات زیست محیطی در شهرها و روستاها تبدیل شده و مخارج و هزینه مدیریت این زباله ها (از جمله جمع اوری و دفن زباله) بودجه بسیاری را مصرف می کند.
زباله های شهری

زباله های بیمارستانی
یکی از مهم ترین انواع زباله ها که دفع آنها حتما باید بهداشتی و با رعایت اصول ایمنی صورت گیرد، زباله های بیمارستانی هستند. به کلیه پسماندهای عفونی و زیان آور بیمارستان ها، مراکز بهداشتی- درمانی، آزمایشگاه های تشخیص طبی و سایر مراکز مشابه، زباله های بیمارستانی گفته می شود.

خود زباله های بیمارستانی با توجه به منشا آنها، انواع گوناگونی دارند. مثلا زباله بخش عفونی یا اتاق عمل، با مواد زاید آزمایشگاه یا بخش رادیولوژی، بسیار تفاوت محسوسی دارد و طبق یک بررسی، زباله بخش های مختلف بیمارستان ها به چند گروه تقسیم می شوند که مهم ترین آنها عبارتند از:
زباله های معمولی: زباله های مربوط به بسته بندی مواد و دیگر زباله های پرسنل.
زباله های پاتولوژیکی: شامل بافت ها، اندام ها، قسمت های مختلف بدن و پنبه های آغشته به خون.
مواد پرتوزا: شامل جامدات، مایعات و گازهای رادیواکتیو
زباله های صنعتی

زباله های خطرناک
زباله الکترونیک

بازیافت زباله های الکترونیک

با بازیافت زباله های الکترونیک می توان مقدار کمی فلزات باارزش مانند طلا، نقره و مس را بازیافت کرد، همچنین می توان با بازیافت آنها، آلیاژ لحیم استخراج کرد. به همین دلیل بسیاری از کشورهای در حال توسعه به امید دست یابی به این ثروت ناچیز، زباله های الکترونیکی را از کشورهای توسعه یافته وارد می کنند. ولی باید در نظر داشت بازیافت غیراصولی زباله های الکترونیک در کشورهای جهان سوم به آلودگی های گسترده منجر شده است. هم اکنون ۷۰ درصد کامپیوترها و موبایل های جهان در چین بازیافت می شود.
زباله های فضایی

تولید زباله در ایران و جهان به زبان آمار
• برای درک بهتر میزان تولید زباله در ایران (۱۸ میلیون تن، بهتر است مقدار آن را مقدار تولید گندم در ایران (کمتر از ۱۵ میلیون تن) و تولید برنج در کشور (حدود دو میلیون و ۳۰۰ هزار تن) مقایسه کرد.
• سرانه تولید پسماند در شبانه روز در کشورهای اروپایی ۳۰۰ تا ۲۵۰ گرم اما این مقدار در استان تهران در چهرا سال اخیر از ۹۰۰ گرم به ۹۶۷ گرم رسیده است. به بیان دیگر هر شهروند تهرانی هر سال تقریبا ۵ برابر وزن خود زباله تولید می کند.
• روزانه یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان برای جمع آوری و دفن زباله و پسماند شهر تهران هزینه می شود. این مقدار در کنار یک میلیارد تومان ثروتی که با دفن زباله زیر خاک می رود، نشان می دهد روزانه بیش از ۲ میلیارد تومان بر اثر زباله سازی تهران ها از بین می رود.
• در شهرهای ایران سهم تفکیک زباله از مبدا ۷ و در کلان شهرها معادل ۱۴ درصد است ولی سهم این روش جمع آوری زباله در شهر تهران فقط ۵ درصد است.
• فقط ۲۰ درصد پسماندهای شهری بازیافت می شود. از این مقدار دو درصد به شکل بهداشتی و بقیه به صورت عادی دفن می شود.
• سالانه ۶۰ میلیون تن نخاله ساختمانی در کشور تولید می شود. علاوه بر این، ایرانیان سالانه، ۵۰ هزار تن گاز گلخانه ای، ۱۰ میلیون متر مربع شیرابه نیز از زباله های خود تولید می کنند که موجب از بین رفتن هکتارها زمین و جنگل و بارش باران های اسیدی می شود.
آمار هدرروی غذا در ایران و جهان
سال گذشته فائو اعلام کرد برآوردهایش نشان می دهد هر سال ۱٫۳ میلیارد تن غذا در جهان هدر می رود که این رقم معادل تولید ۲۸ درصد از کل زمین های کشاورزی است. از مقدار ۱٫۳ میلیارد تن گفته شده، ۳۵ میلیون تن معادل ۲٫۷ درصد در ایران دور ریخته می شود. با توجه به اینکه حدود یک درصد از جمعیت جهان در ایران زندگی می کنند، در می یابیم ایرانیان ۲٫۷ برابر متوسط جهانی، غذا را دور می ریزند.
براین اساس ۳۰ درصد غلات، ۲۰ درصد لبنیات، ۳۵ درصد ماهی و غذاهای دریایی، ۴۵ درصد میوه و سبزی، ۲۰ درصد دانه های روغنی و ۲۰ درصد گوشت تولیدی جهان به هدر می رود. از ۱٫۳ میلیارد تن غذایی که به هدر می رود، حدود ۴۵۰ میلیون تن غلات، ۳۰۰ میلیون تن میوه، ۵۰ میلیون تن گوشت و ۲۰ میلیون تن ماهی است.
فائو می گوید در جهانی که ۹۰۰ میلیون نفر از جمعیت آن گرسنه اند، یک سوم از مواد غذایی تولیدشده هدر می رود. همچنین گزارش های غیررسمی نشان می دهد ۳۵ درصد محصولات کشاورزی تولیدی در ایران به هدر می رود. بر این اساس از ۱۰۰ میلیون تن محصول کشاورزی تولیدی در کشور ۳۵ میلیون تن در سال دور ریخته می شود.
منبع: برترینها