املاک خالصه قاجاری
پیش از کشف نفت در ایران یکی از عمدهترین منابع درآمد دولت، خالصهجات بود که دارای اهمیت ویژهای بهشمار میرفت. اطلاعات موجود در مورد املاک خالصه قاجاری اندک و اغلب بهطور پراکنده است و تحقیق جامع و جداگانهای نیز در این باب نشده است.

سند بخشش خالصات باغ خواص در ورامین به عزیز السلطان
پیش از کشف نفت در ایران یکی از عمدهترین منابع درآمد دولت، خالصهجات بود که دارای اهمیت ویژهای بهشمار میرفت. اطلاعات موجود در مورد املاک خالصه قاجاری اندک و اغلب بهطور پراکنده است و تحقیق جامع و جداگانهای نیز در این باب نشده است. بهنظر میرسد مساله اصلی که کار را دشوار میکند، تنوع مطالب است.
املاک خالصه به دولت تعلق داشت و دیوان اغلب آنها را برای مدت نسبتا طولانی اجاره میداد. کشت در املاک خالصه توسط دهقانان انجام میگرفت و شرایط آن با دهات ارباب مشابه بود ولی دولت نیز گاه املاک خالصه را بهجای پرداخت حقوق بهعنوان تیول، در مقابل خدمت به افراد واگذار میکرد، به این جهت هم به آنها سخت علاقهمند بود.
درباره وضعیت کشاورزان در دهات خالصه، اتفاقنظر وجود دارد. برای مثال سرجان ملکم در ۱۸۱۵ میلادی مینویسد: «زمینهای خالصه را دهقانان طبق شرایطی که بسیار به صرفه آنان است، زراعت میکنند.» استک نیز در ۱۸۸۲م مینویسد: «ظاهرا مالیات اربابی از دهات خالصه کمتر است. زیرا مستاجران فقیرترند و مانند اربابها نمیتوانند با دولت معامله کنند.» کرزن عقیده دارد که: «در معامله مستاجرین و دولت، معامله بیشتر به نفع مستاجرین است.»
منبع: منصوریه اتحادیه، اینجا طهران است، انتشارات تاریخ ایران، ۱۳۷۷٫
منبع: فرادید