سندرم شوک توکسیک چیست؟
سندرم شوک توکسیک (TSS) یک بیماری حاد و تب دار همراه با گرفتاری ارگانهای مختلف بدن است.
بیماری در هر سن و جنسی ممکن است بروز کند اما در زنان سنین باروری شایعتر بوده و ۵۰ تا ۷۰% موارد TSS را تشکیل میدهند علت بیماری ورود یک یا چند توکسین حاصل از استافیوکوک طلایی است که ممکن است متعاقب عفونت های زیرجلدی، استئومیلیت، جراحی و زخم های حاصل از آن، عفونتهای زایمانی و بالاخره از همه مهمتر در دوران خونریزی قاعدگی ایجاد شود که در حالت اخیر در زنان استفاده کننده از تامپون و اسفج داخل واژینال یا کلاهک سرویکس میدهد. در موارد
خصوصیات بالینی سندرم شوک توکسیک استافیلوکوکی و استرپتوکوکی
بسیار کمی ممکن است TSS متعاقب عفونتهای استرپتوکوکی پیوژنیک (استرپتوکوک آ بتا – همولیتیک) و یا سایر کوکوسهای گرم مثبت نیز بروز کند که تابلو و خصوصیات بالینی آنها با هم کمی متفاوت است (جدول ۴-۱۱).
علائم و نشانهها (نوع استافیلوکوکی)
سه جزء تقریباً ثابت TSS عبارتند از: تب بالا، هیپوتانسیون و راش جلدی. بیماری معمولاً از روز دوم تا چهارم خونریزی قاعدگی با تب بالا (< °C 9/38)، سردرد، میالژی، سوزش گلو، تهوع، استفراغ، اسهال و کونژنکتیویت تظاهر میکند (جدول ۵-۱۱ و شکل ۱۴-۱۱) که بی شباهت به آنفولانزا نیست. در طی ۴۸ ساعت اول بیماری راشهای جلدی ظاهر میشد که غالباً به صورت ماکولهای اریتماتوی منتشر در سر و صورت، اندام فوقانی و تنه (همانند آفتاب سوختگی شدید) است. راشها ممکن است به صورت تکه تکه (Patchy) نیز باشد. راش معمولاً همراه با آدم محیطی است. با پیشرفت و استقرار بیماری بتدریج هیپوتانسیون (فشار خون سیستولیک کمتر از ۹۰mmHg) یا هیپوتانسیون اورتواستاتیک، یا سنگوپ و سیاهی رفتن چشمها ظاهر میشود. برحسیب اینکه چه ارگانهایی گرفتار شده باشد، علائم و نشانههای دیگری نیز معمولاً وجود دارد که از جمله آنها اختلال هوشیاری (گرفتاری CNS)، دیسترس تنفسی، زردی، آرترالژی و اختلال کلیوی است.
علائم و نشانههای اصلی سندرم شوک توکسیک
مراحل مختلف استقرار و سیر سندرم شوک توکسیک
توجه TSS استافیلوکوکی ممکن است چندان شدید نباشد و بیمار در مرحله بهبودی با پوسته پوسته شدن اندامها و یک سابقه تب، سرگیجه و سیاهی رفتن چشمها، اسهال، میالژی و پریود در دو هفته بل از آن مراجعه کند.
منبع: mahsho.com