خطر در کمین ۳ تیم بزرگ ایران در آسیا

به گزارش ایران، «AFC» البته تا ۹ شهریور به پرسپولیس و استقلال برای صاف کردن بدهی‌های خود فرصت داده اما چون حجم دیون آنها عظیم و گستردگی کارشان فراوان و تعداد طلبکاران چشمگیر و البته منابع مالی آنها محدود است، امکان حل این مشکل را تا تاریخ قید شده ندارند و مشکل‌شان تنها در صورتی حل می‌شود که AFC در یکی از روش‌های مماشات‌آمیز و ارفاق‌های همیشگی‌اش یک بار دیگر به تمامی باشگاه‌های بدهکار حق شرکت در رقابت‌های مزبور را بدهد.

«AFC» ارفاق می‌کند؟
برخی معتقدند به سبب کثرت باشگاه‌های بدهکار در غرب آسیا، امکان ارفاق مورد بحث زیاد است و حتی در میان باشگاه‌های متمول عرب منطقه نیز کم نیستند باشگاه‌هایی که به بحران مالی خورده‌اند. با این حال اگر چنین نشود و AFC این بار ماجرا را جدی بگیرد، پای پرسپولیس که قهرمان لیگ برتر شد و مجوز قطعی شرکت در لیگ قهرمانان را گرفت و استقلال که در لیگ به رتبه دوم رسید (اما براساس سهمیه‌بندی AFC شاید به مرحله پلی‌آف ارجاع شود)، از جام نخست باشگاهی قاره دور خواهد ماند.

تصمیم‌گیری از حالا
کارشناسان داخلی معتقدند با توجه به ناامیدی سران سرخابی‌ها برای تسویه حساب با طلبکاران و با توجه به منتفی بودن نسبی کمک‌های مالی وزارت ورزش به آنان، حذف این دو باشگاه توسط AFC بسیار محتمل و حتی قریب به یقین است و در چنین شرایطی بهتر است که فدراسیون از حالا رأساً و با ابتکار و اقدام شخصی‌اش، باشگاه‌های جانشین را برای آنها برگزیند. این در حالی است که نفت تهران هم که با فتح جام حذفی مجوز آسیایی گرفته، به سبب بدهکاری‌های عظیمش احتمالاً از لیگ آسیا کنار گذاشته خواهد شد و در چنین شرایطی فدراسیون فوتبال باید به فکر تعیین سه تیم جانشین برای اخراج شده‌های احتمالی از جام باشد.

تیم‌های اصفهانی می‌آیند؟
از آنجا که تراکتورسازی هم به سبب سوم شدن در لیگ، سهمیه حضور در پلی‌آف را گرفته (ولی این تیم نیز با فیفا مشکل دارد) با نگاه به جدول رده‌بندی فصل قبلی دو تیم اصفهانی از بهترین شرایط برای جایگزینی بهره می‌برند. هم ذوب آهن که فصل پیش چهارم شد و هم سپاهان که با یک امتیاز اختلاف نسبت به ذوب به رتبه پنجم رسید، با وجود داشتن برخی کاستی‌های مالی، تشکیلاتی بسیار کم‌نقص‌تر از سرخابی‌ها در اختیار داشته‌اند و بدهکاری‌هایشان اندک است و در نتیجه در صورت معرفی شدن به AFC، این سازمان قاره‌ای بسیار آسان‌تر با مسأله حضور آنها در مسابقات کنار خواهد آمد. افراد معتقد به لزوم سرعت عمل فدراسیون فوتبال استدلال می‌کنند که عربستان هم سال پیش در ارتباط با باشگاه الاتحاد این کشور به این مشکل برخورد کرد و قبل از اینکه مسأله حاد و بحرانی و کنترل اوضاع از دستش خارج شود، رأساً الاتحاد را کنار گذاشت و الفاتح را که وضع مالی مستحکم‌تری داشت، جانشین و به «AFC» معرفی کرد.

سهیل مهدی: این در ارتباط با مسائل سال قبل است
در چنین حال و هوایی، سهیل مهدی رئیس کمیته صدور مجوز حرفه‌ای سازمان لیگ می‌گوید مهلت اعلام شده از سوی AFC برای شفاف‌سازی امور مالی باشگاه‌ها و در ارتباط با سال قبل است و نه لزوماً تسویه حساب کامل با طلبکاران. وی می‌افزاید: پرونده‌هایی در فیفا بوده که AFC استعلام گرفته و فیفا هم پاسخ آن را داده است. در این میان فدراسیون فوتبال به عنوان عضوی از AFC و نه در هیأت یک متهم باید پاسخگوی دیون مالی باشگاه‌هایش باشد و اگر پاسخی قانع کننده ارائه داد، مشکل حل می‌شود اما اگر پاسخ‌شان را نپذیرند، باید منتظر تبعات ماجرا باشند. مهدی همچنین می‌گوید: بدیهی است که هر باشگاه خواستار شرکت در فصل بعدی لیگ قهرمانان آسیا باید مدارک فصل گذشته خود را ارسال و احراز صلاحیت کند و باشگاه‌های مقروض باید بدهی‌های خود را اظهار و ضمانت پرداخت آن را اثبات کنند. مادامی که شرایط قبلی آنها شفاف تلقی نشود، در مورد آینده‌شان هم ابهام به وجود آمده و شرکت‌شان در رقابت‌ها به خطر خواهد افتاد.ضمانت دقیق هم قابل پذیرش است
سهیل مهدی همچنین می‌گوید: فراموش نکنیم که هرگونه توافق قانونی اعم از اعلام پرداخت بدهی یا تعیین تکلیف باشگاه‌های بدهکار به شکلی روشن و با تعیین زمان دقیق و ارائه ضمانت‌های موثق از جانب AFC قابل پذیرش خواهد بود. راه توسل به دادگاه عالی ورزش جهان (CAS) هم وجود دارد و فایده آن، متوقف ماندن وضعیت تا زمان صدور رأی نهایی این نهاد است و در فرصت ایجاد شده می‌توان مانورهای تازه‌ای داشت. به هر حال انتخاب راه اصلح در این زمینه با خود باشگاه‌ها است و آنها باید با یکی از راه‌های موجود و ممکن، روند منفی صدور حکم از سوی AFC را خنثی سازند.


منبع: الف