"اوبر" چگونه صنایع قدیمی را کنار زد؟
این روزها سرویس های اسنپ و تپسی در ایران سر و صدای زیادی به پا کرده اند و حداقل اکثر تهرانیها با این سرویس آشنایی دارند و اپلیکیشن آن را در گوشی خود نصب کرده اند.به نظر میرسد دیگر پیشرفت موجهای تکنولوژی و کسبوکارهای فناورانه اجتنابناپذیر است.
این روزها سرویس های اسنپ و تپسی در ایران سر و صدای زیادی به پا کرده اند و حداقل اکثر تهرانیها با این سرویس آشنایی دارند و اپلیکیشن آن را در گوشی خود نصب کرده اند. به نظر میرسد دیگر پیشرفت موجهای تکنولوژی و کسبوکارهای فناورانه اجتنابناپذیر است.

به گزارش دنیای اقتصاد، اسنپ و تپسی مدل مشابه سرویس همسفری آنلاین اوبر است که در بیش از ۵۳۶ شهر جهان فعالیت دارد. اما چرا این نوع سرویسها و سرویسهای مشابه با اقبال عمومی مواجه میشوند و چگونه توانستهاند در صنعت خود تحول ایجاد کنند؟
کلمه «اختلال» بهطور گستردهای در چرخههای کارآفرینی بد بهکار رفته است. طی این سالها، کارآفرینان نوآوری را با اختلال اشتباه گرفتهاند و گرچه اختلال قطعا نوآوری بسیار زیادی را دربرمیگیرد؛ اما آنها خیلی مشابه نیستند. گرچه اختلال با ارائه چیزهای جدید به مشتریان، یک صنعت را بهطور کامل تغییر میدهد، نوآوری صرفا یک ارزش موجود را بهتر، ارزانتر یا سریعتر میسازد.اختلالگران همیشه وارد بازارها میشوند. برخی نسبت به سایرین پرجلوهتر هستند؛ اما همه آنها روزی به ایجاد این تاثیر پایان میدهند. به لطف نفوذ اقتصاد اینترنتی و تکثیر تکنولوژیهای جدید، در حال حاضر در حال تجربه اختلال بیشتری نسبت به حالت عادی هستیم. در اینجا نگاه سریعی به سه مورد مطالعاتی و درسهایی که میتوان از موفقیت آنها آموخت میاندازیم.
۱٫ Purple : زمانی که به صنعت تشک نگاه میکنیم، به نظر کهنه و ایمن میآید. مشتریان بهطور کلی به یک فروشگاه میروند، روی چندین تشک دراز میکشند، تشکی که با آن احساس راحتی بیشتری دارند را انتخاب میکنند و به این صورت خرید خود را انجام میدهند. اما جدا از ظهور Tempur-Pedic در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی، تغییر چندان زیادی در این صنعت رخ نداده بود؛ تا اینکه ظهور پرپل داستان را به کلی عوض کرد.
تونی و تری پیرس، دو برادری هستند که این صنعت کهنه را زیرورو کردند. آنها تشکی با بالشهایی با تکنولوژی بالا طراحی کردهاند که هم برای راحتی به اندازه کافی نرم و هم برای قرار گرفتن مناسب راستای ستون فقرات به اندازه کافی محکم است؛ ضمن اینکه با قیمت مقرون به صرفه نیز ارائه میشود. مدل کسبوکاری که این دو برادر استفاده میکنند، شوکهای بزرگی به صنعت وارد میکند.
۲٫ اوبر: در شهرهای بزرگ در ایالات متحده آمریکا، تاکسیها همواره جزو کالاهای اساسی بودهاند. زمانی که نیاز دارید سریعا خود را به جایی برسانید اما اتومبیلی در اختیار ندارید، این تاکسیهای زرد همیشه بهترین دوست شما بودهاند. اما به لطف اوبر این رویه سریعا در حال تغییر است. همانطور که میدانید، اوبر سرویسی است که به مردم این اجازه را میدهد تا با فشار یک دکمه یک اتومبیل به مقصد دلخواه در اختیار داشته باشند. این رانندگان افراد معینی هستند که از وسیله نقلیه خودشان استفاده میکنند و درصدی از کرایه را برای خود برمیدارند. اوبر با ارائه خدمات ارزانتر، آسانتر و مدرنتر، صنعت حملونقل را دگرگون کرده است.
۳٫ Airbnb: در نهایت، نگاهی به Airbnb میاندازیم. سرویسی که به مالکان اجازه میدهد تا خانهها و آپارتمانهای خود را با قیمت کم و برای کوتاهمدت به مستاجران اجاره دهند.
فرصتهای بسیار زیادی وجود دارد که نوآوری مفید خواهد بود. بهبود کیفیت یک محصول، پایین آوردن قیمت یا کارآتر کردن محصول همیشه فرصتهای ماندگاری را برای ورود به یک بازار موجود و موفق شدن ایجاد خواهد کرد. گرچه اگر شما واقعا بخواهید یک برند عظیم ایجاد کنید، آنگاه اختلال باید هدف اصلی شما باشد. همانطور که میتوانید در این سه مثال ببینید، اختلال در یک صنعت برای هر کسبوکاری متفاوت به نظر میرسد. با شناسایی فرصتها و افزایش منابع در دسترس، شاید شما نیز بتوانید اختلالگر بزرگ بعدی در صنعت خودتان باشید.
منبع: فرادید