۱۰ زلزله مخرب در دنیا

هفته نامه صدا: زمین لرزه ها یکی از مخرب ترین بلایای طبیعی هستند که ظرف مدت چند ثانیه قادر به ایجاد خسارات عظیمی در منطقه وقوع هستند. در این مطلب با ۱۰ مورد از فجیع ترین زلزله های تاریخ از لحاظ شدت و خسارات جانی آشنا می شویم.

کشمیر، پاکستان

در ۸ اکتبر ۲۰۰۵، شهر کشمیر در پاکستان با یک زلزله معادل ۷٫۶ ریشتر رو به رو شد. تلفات این فاجعه ۸۵۰۰۰ نفر بود و بیش از ۶۹۰۰۰ نفر زخمی شدند.

 10 زلزله مخرب در دنیا

این زمین لرزه که با همان شدت زلزله سان فرانسیسکو در سال ۱۹۰۶ اما در مساحتی کوچکتر از آن رخ داد، جان نزدیک به ۱۴۰۰۰ نفر را در جامو (همسایگی کشمیر) گرفت و لرزش ناشی از آن در تاجیکستان و بخش غربی چین نیز احساس شد.

خسارت ناشی از این زلزله در حدود ۵ میلیارد دلار تخمین زده شد.

شماخی، آذربایجان

این زلزله ۶٫۹ ریشتری در نوامبر ۱۶۶۷ با مرکز حوالی نزدیک شهر شماخی آذربایجان رخ داد و باعث مرگ ۸۰۰۰۰ نفر شد. خسارات مالی وارده توسط این زلزله با عمق کانونی ۱۲ کیلومتر، نزدیک به بیش از ۲۵ میلیون دلار بود.

تبریز، ایران

این زلزله در نزدیکی شهر تبریز در تاریخ ۲۶ آوریل ۱۷۲۱ اتفاق افتاد، مساجد و مدارس برجسته این شهر را نابود کرد و خسارات جانی ناشی از آن بین ۸۰۰۰ تا ۸۰۰۰۰ نفر تخمین زده شد.

این زلزله به عنوان نشانه ای از بدبختی یا نمایش خشم الهی باعث موفقیت دولت عثمانی در تبریز در سال ۱۷۲۲ و در پی آن مشکلات اقتصادی و همچنین نابودی آثار تاریخی مهم تبریز شد.

10 زلزله مخرب در دنیا

لیسبون، پرتغال

این رویداد که به عنوان «زلزله بزرگ لیسبون» شناخته می شود، در تاریخ اول نوامبر ۱۷۵۵ در پادشاهی پرتغال رخ داد. زلزله شناسان امروز زمین لرزه لیسبون را در محدوده ای از لحاظ مقیاس لحظه ای ۸٫۵ تا ۹٫۰ ریشتر قرار می دهند که ترکیبی مرگبار از آتش سوزی های بعدی و سونامی به همراه دارد.

این فاجعه لیسبون و مناطق اطراف آن را کاملا تخریب کرد و شمار مرگ و میر ناشی از آن بین ۱۰۰۰۰ تا ۱۰۰,۰۰۰ نفر بود. به دلیل اثرات ویران کننده آن در مقایس بزرگ، این رویداد منجر به آغاز مطالعات دقیق در زمینه زلزله شناسی مدرن و مهندسی زلزله شد.

یونگای، پرو

این زلزله بزرگ در پرو، زلزله زیردریا بود که مناطق آنکاش و لالیبرتاد را تحت تاثیر قرار داد. این رخداد در ۳۱ مه ۱۹۷۰ به وقوع پیوست که با ثبت بیش از ۳ میلیون نفر در آمار خسارات جانی خود، به عنوان بدترین بلای طبیعی فاجعه بار در پرو ثبت شد.

این زلزله در مقایس ۷٫۹ تا ۸٫۰ ریشتر ثبت شده و شدت هشتم در مقایس مرکالی است که ۴۵ ثانیه طول کشید. لرزه های حاصل از این رویداد باعث شد سنگ، یخ و برف روی دیواره شمالی کوه هواسکاران روی شهرهای کوهپایه ای یونگای و رانراهیرکا فرو بریزد و فقط در شهر یونگار منجر به مرگ ۲۰۰۰۰ نفر شود.

خسارات ناشی از این رخداد هولناک به ۷۴۱۹۴ فوت، ۲۵۶۰۰ مفقودالاثر، ۱۴۳۳۳۱ مضدوم و بیش از یک میلیون بی خانمان رسید. با توجه به از بین رفتن تمام سیستم های ارتباطی و امکانات اولیه موجود در آن منطقه، خسارت مالی آن بیش از نیم میلیارد دلار تخمین زده شد.

سیسیل، ایتالیا

در ۱۱ ژانویه ۱۶۹۳، یک زلزله قدرتمند با شدت ۷٫۴ ریشتر و در مقیاس «شدید» بخش هایی از سیسیل، کالابریا و ماتا را در جنوب ایتالیا درهم کوبید. این زمین لرزه به عنوان قدرتمندترین زلزله در تاریخ ایتالیا، حداقل ۷۰ شهر و روستا را نابود کرد و باعث مرگ ۶۰۰۰۰ نفر شد.

به دنبال این زلزله یک سونامی بزرگ نیز رخ داد که به تنگه مسینا ضربه زد و دوسوم ا زکل جمعیت کاتانیا را از بین برد.

رودبار، ایران

این رویداد فاجعه بار در ۲۱ ژوئن ۱۹۹۰ رخ داد و گستره آسیب آن در عرض ۱۰۰ کیلومتر از شعاع مرکز در نزدیکی شهر لوشان و حدود ۲۰۰ کیلومتری شمال غربی تهران بود.

 10 زلزله مخرب در دنیا
این کابوس هولناک ۷۰۰ روستا را در شهرهای رودبار، منجل و لواسان نابود کرد و ۲۰۰ میلیون دلار خسارت و ۴۰۰۰۰ کشته، ۶۰۰۰۰ مجروح و ۵۰۰۰۰۰ نفر بی خانمان بر جای گذاشت.

ازمیت، ترکیه

این زلزله که ۷٫۹ ریشتر قدرت داشت و در ۱۷ اوت ۱۹۹۰ در شمال ترکیه رخ داد، تنها ۳٫۷ ثانیه طول کشید. در این فاجعه شهر ازمیت بسیار آسیب دید و تعداد ۱۷۱۲۷ کشته و ۹۵۹۴۳ مصدوم گزارش شد. هرچند منابع دیگر نشان می دهد که شمار واقعی مرگ و میر ممکن است نزدیک به ۴۵۰۰۰ به همراه تعداد مشابه زخمی شده ها باشد.

گزارش دیگری از سپتامبر سال ۱۹۹۹ نشان داد که این زمین لرزه ۱۲۰۰۰۰ خانه را نابود کرده، به ۵۰۰۰۰ خانه آسیب شدید وارد کرده و در پی این خسارات بیش از ۳۰۰۰۰۰ نفر بی خانمان شدند.

نانکیدو، ژاپن

این زلزله ۸٫۶ ریشتری که در ۲۰ سپتامبر ۱۴۹۸ در ساحل نانکیای ژاپن رخ داد، موجب سونامی بزرگی شد که زندگی بین ۲۶۰۰۰ تا ۳۱۰۰۰ نفر را ویران کرد.

این زمین لرزه باعث تکان شدیدی شد که به شبه جزیره بُسو نیز رسید و همچنین باعث ایجاد سونامی در خلیج سوروگا شد که مجسمه «بودای بزرگ» را در کوتوین تخریب کرد.

زلزله نپال (بین کاتماندو و شهر بخارا)

زلزله ۷٫۸ ریشتری نپال در منطقه بین پایتخت آن کاتماندو و شهرستان بخارا در روز شنبه ۲۵ آوریل ۲۰۱۵ رخ داد که از لحاظ قدرت با شلیک ۲۰ سلاح سنگین هسته ای برابری می کرد.

10 زلزله مخرب در دنیا

در این بلای ویرانگر حداقل ۵۰۰۰ نفر جان خود از دست دادند، در حالی که ۱۰۰۰۰ نفر دیگر نیز مجروح شدند و هر لحظه امکان داشت که تعداد تلفات جانی افزایش یابد.

این زلزله ویرانگر همچنین آثار تاریخی برجسته ای مانند برج داراهارا، معابد و میراث جهانی اطراف کاتماندو را نابود کرد.


منبع: برترینها