گفتمان وزارت خارجه رهایی بخش است
روزنامه بهار
یک کارشناس مسائل سیاسی و بینالمللی گفت: موضعگیریهای شدید در دفاع از برجام و ورود سریع به دوران پسابرجام در ادبیات سیاسی بالطبع مسئولیت کل برجام را متوجه وزارت امور خارجه میکند و از طرفی فعالیتهای وزارت امور خارجه کشورمان در موضعگیریهای معقولانه که به عنوان مکمل موضعگیریهای انقلابی در جای خود شایسته است مورد توجه قرار نگرفت و این ضعف رسانهای دولت و ضعف دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه به عنوان بخشی از این دولت در جامعه ملی است.
علی مطهرنیا کارشناس مسائل سیاسی و بینالمللی با تشبیه سیاست خارجی روحانی به عنوان ستون فقرات کمپین انتخاباتی او و برجام به عنوان مایه نخاعی این ستون فقرات، درباره عملکرد حوزه سیاست خارجی در گفتوگو با بهار اظهار میکند: برجام به عنوان یکی از میراثهای حسن روحانی مطرح است. او در کمپین انتخاباتی خود به مردم وعده داد که تلاش خواهد کرد هزینههای دستیابی ایران به انرژی هستهای صلحآمیز را کاهش دهد. دستگاه سیاست خارجی ایران در چارچوب اجرای برجام توسط نظام حکومتی در روندهای رو به تغییر موجود در نظام بینالمللی به ویژه در ارتباط با نقل و انتقال قدرت در کاخ سفید قرار گرفت و تا حدود زیادی مساله برجام به عنوان یک مساله اساسی در حوزه سیاست خارجی کشور را به سمت و سوی بهرهبرداریهای داخلی در حوزه سیاست داخلی کشاند.
او با اشاره به فعالیتهای دیپلماسی و دیپلماتهای برجستهای مانند جواد ظریف به عنوان کنشگران فعال باتراز بینالمللی در عرصه سیاست میگوید: دستگاه وزارت خارجه در سه سال و نیم اخیر با وجود اینکه شخصیت بزرگی مانند محمدجواد ظریف را دارد اما نتوانسته است به غیر از کنشگر ساختار را چندان تغییر دهد. ساختار وزارت امور خارجه کشور ما هنوز نیازمند بازنگری و فعال شدن در زمینه شکلدهی و به نوعی ساختار چابکتر و اثربخشتر در عرصه سیاست خارجی است. تنها خود ظریف و چند نفر از همکاران نزدیک او هستند که با وجود انتقادهای گزنده بسیار تخصصی و علمی تلاش میکنند با استفاده از تجربه قریب به سه دهه حضور خود در مراکز دیپلماتیک و بینالمللی از فعالیتهای موجود در رزومهکاری شان بهره ببرند.
وی با بیان اینکه اهمیت برجام و آثار شوم تحریمهای ناشی از پرونده هستهای بر کل سیاست خارجی ایران سایه افکند، اظهار میکند: برجام در زمانهای به انجام رسید که ایران در وضعیت جبری ناشی از گریز از تحریمهایی قرار گرفت که قبل از دولت روحانی آنها را کاغذپاره و موجب استقلال بیشتر سیاسی و اقتصادی کشور میدانستند. جهتگیری دولت روحانی در ارتباط با سیاست خارجی روی پرونده هستهای متمرکز شد. اساسا روند ۱۲ ساله پرونده هستهای و تحریمهای ناشی از آن موجب شده بود که این همه وزن و ثقل اهمیت برای برجام به وجود بیاید. بعد از رسیدن به توافق سطح توقعات از برجام هم در ادبیات رئیسجمهور و دیپلماتهای بالا رفت و زمینه ایجاد شد که دوران پسابرجام به سرعت شکل گیرد و برجام نه به صورت یک گفتمان حقوقی و سیاسی که به صورت یک گفتمان رهاییبخش خود را نشان دهد.
مطهرنیا با تاکید بر اینکه وزارت امور خارجه کشور ما در دوره روحانی بسیار معقولانه و خردورزانه با رویدادها و روندهای موجود در منطقه و نظام بینالملل روبهرو شده است، ادامه میدهد: موضعگیریهای شدید در دفاع از برجام و ورود سریع به دوران پسابرجام در ادبیات سیاسی بالطبع مسئولیت کل برجام را متوجه وزارت امور خارجه میکند. از طرفی فعالیتهای وزارت امور خارجه کشورمان در موضعگیریهای معقولانه که به عنوان مکمل موضعگیریهای انقلابی در جای خود شایسته است مورد توجه قرار نگرفت و این ضعف رسانهای دولت و ضعف دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه به عنوان بخشی از این دولت در جامعه ملی است.
منبع: بهارنیوز