کدام بازار خودرو یا مسکن؟
اگر درآمد خانوادهای در تیرماه امسال ۳ میلیون و ۷۸ هزار تومان بوده باشد با وضعیت موجود درآمد این خانواده چقدر شده است؟ برای درک بیشتر موضوع بد نیست این رقم را به دلار محاسبه کنیم. در ۲۲ تیر ۱۳۹۶ قیمت هر دلار در بازار آزاد ایران ۳ هزار و ۷۸۰ تومان بوده است به عبارت دیگر درآمد خانواده فرضی ما ۱۰۰۰ دلار بوده است. اما این خانواده با محاسبه افزایش نرخ دلار به رقم ۴ هزار ۲۰۰ تومان درآمدش با کاهش مواجه شده و به ۹۲۰ دلار رسیده است.
این روزها شاید بیشترین پرسش مردم این باشد که «چه کنیم تا ارزش پولمان حفظ شود؟» کدام بازار برای حفظ ارزش پول بهتر است. البته بازارهای دیگری را هم میتوان مثال زد: مثل بازار دلار, بازار سکه و طلا اما ما سعی میکنیم تحلیل خود را محدود به دو بازار سنتیتر یعنی خودرو و مسکن کنیم.
بر اساس پیش بینی صورت گرفته توسط دکتر مرتضی ایمانی راد بخش مسکن در سال ۹۶ بهاندازه نرخ تورم رشد فزاینده دارد. و پیش بینی میشود که نرخ تورم سال ۹۶ به ۱۲ تا ۱۴ درصد افزایش مییابد. اما از سوی دیگر با مروی بر بازار خودرو متوجه میشویم که این بازار در چند ماه گذشته دچار التهاب شده است. بنا به گزارشهای میدانی خودروهای وارداتی رشدی بین ۳۰ تا ۷۰ درصد را تجربه کردهاند. رشدی که پیش بینی میشود با ضریب کمتری یعنی حدود ۱۰ تا ۳۰ درصد به بازار خودروهای داخلی به ویژه خودرهایی تولید داخل با ارزبری بالا (نظیر سراتوی سایپا) برسد.
حال باید دید اگر این ضرایب و ارقام درست باشد سرمایهگذاری در کدام بخش مناسبتر خواهد بود؟ پاسخ این است که با توجه به تورم موجود هر دو بازار برای سرمایهگذاری مناسب تشخیص داده میشود با این تفاوت که قدرت نقدشوندگی بازار خودرو بیشتر از بازار مسکن خواهد بود.
سیاوش مهرآیین
کارشناس خودرو
منبع: عصرایران