کاردیو واسکولر (بیماری قلب و رگ های خونی) ، یکی از عوارض دیابت

سیستم کاردیو واسکولر شامل قلب و رگ های خونی است. این سیستم خون را در تمام قسمت های بدن به جریان می اندازد. خون با گردش خود در رگ های بدن اکسیژن و مواد غذایی را در اختیار انساج قرار داده و گاز کربنیک و سایر مواد زائد را گرفته و برای دفع کردن به دستگاههای ذیربط حمل می کند.
عوارض کاردیو واسکولر به علت ضخامت تدریجی جداره رگ ها بوجود آمده و سبب می شود که ظرفیت حمل خون و مواد غذایی کاهش یابد. بدون در نظر گرفتن دیابت با گذشت سن جداره رگ ها سفت می گردند اما افزایش قند خون سفتی جداره رگ را زودرس می کند. کلفتی دیواره رگ ها در اصطلاح پزشکی آترواسکلروز و بطور عامیانه تصلب یا سفتی شرایین نامیده می شود. بسته به محل تنگی یا انسداد رگ یک سری گرفتاری های ویژه تظاهر می کنند. انسداد نسبی رگ های تغذیه دهنده قلب از طریق کاهش مواد غذایی و تجمع مواد زائد دردی در سینه ایجاد می کند که آن را آنژین صدری می گویند. اگر تمام جریان خون از طریق رگ بطور کامل مسدود گردد، انفارکتوس میوکارد بوجود می آید (حمله یا سکته قلبی).
انسداد عروق مغزی به گرفتاری بخصوصی منجر می شود که آن را سکته مغزی یا حوادث عروقی مغزی می گویند. تنگی یا انسداد رگ های ناحیه پا سبب درد ران، کفل و یا ساق پا می شود که بیشتر با راه رفتن و ورزش درد ظاهر می گردد. شدت درد با شدت انسداد رابطه مستقیم دارد. این حالت را بیماری رگ های محیطی می گویند.
علاوه بر افزایش قند خون عوامل دیگری وجود دارند که شانس پیدایش بیماری کاردیوواسکولر را بیشتر می کنند. افزایش وزن از آن جمله می باشد. کاهش وزن شانس پیدایش بیماری قلبی-عروقی را کم می کند. خوردن غذاهای سرشار از چربی های اشباع شده و کلسترل نیز عامل خطرناک می باشد این دو ماده در دیواره رگ های خونی رسوب کرده و مجرای آنها را تنگ می کنند. روی این اصل یک برنامه غذایی که فاقد چربی های اشباع شده بوده و کلسترل بسیار کمی داشته باشد برای جلوگیری از عوارض قلبی-عروقی بسیار مهم می باشد.
افزایش فشار خون یا هیپرتانسیون شریانی نیز خط آترواسکلروز را بیشتر می کند. در صورتی که فشار خون افزایش یابد پزشک معالج آن را به روش های مختلف درمان خواهد کرد و به شما توصیه خواهد کرد که نمک غذا را به شدت کم نمایید. سیگار کشیدن نیز خطر پیدایش بیماری کاردیوواسکولر را بیشتر می کند. نیکوتین موجود در سیگار از راه ریه جذب شده و عروق خونی را منقبض می کند. از آنجایی که بیماران دیابتی خود در معرض خطر پیدایش قلبی-عروقی می باشند سیگار کشیدن این شانس را به شدت بیشتر و زودرس می کند.
سیگار کشیدن برای دیابتی ها به شدت خطرناک است و در صورت سیگاری بودن حتما بایستی ترک کنند.
منبع: مه شو