پیشبینی فائو: ایران در تولید گندم خودکفا میماند
ایران امسال هم در تولید گندم، خودکفاست؛ حتی ۲۵ درصد بیشتر از میانگین پنج سال گذشته، گندم تولید خواهد کرد. سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، در تازهترین گزارش سهماهه خود با عنوان «چشمانداز محصولات کشاورزی و وضعیت غذایی» در جهان از ثبات در تولید گندم ایران برای سال زراعی ۲۰۱۷ و امکان تحقق تولید ۱۳,۵ میلیون تنی برای امسال خبر داد.
به گزارش انتخاب به نقل از دفتر نمایندگی فائو در ایران، براساس پیشبینی نیمه دوم سال ۲۰۱۷ (خرداد ۱۳۹۶) این سازمان، وضعیت آب و هوایی مناسب باعث شده تا ایران در سال زراعی جدید بهعنوان یکی از تولیدکنندگان مطرح منطقهای گندم پس از ترکیه باقی بماند. انتظار میرود تولید گندم ایران در سال زراعی ۲۰۱۷ در سطح سال ۲۰۱۶ یعنی در رقم ۱۳,۵ میلیون تن باقی مانده و به اینترتیب ۲۵ درصد بیش از میانگین برداشت در پنجساله اخیر باشد. تولید دانهدرشتها در این کشور برای سال ۲۰۱۷ نیز با افزایش صد هزار تنی نسبت به سال ۲۰۱۶، بالغ بر چهار میلیون تن برآورد میشود. تولید برنج در ایران نیز وضعیت مشابهی داشته و با افزایش صد هزار تنی نسبت به سال ۲۰۱۶ به ۲,۶ میلیون تن در سال ۲۰۱۷ خواهد رسید. فائو پیشبینی مجموع تولید غلات ایران در سال ۲۰۱۷ را بالغ بر ۲۰,۱ میلیون تن اعلام کرده که از رشد ۲۰۰ هزار تنی نسبت به سال ۲۰۱۶ برخوردار است. مجموع ذخایر غلات ایران در سال ۲۰۱۷ بالغ بر ۵,۴ میلیون تن برآورد میشود که از احتمال کاهش ۹۰۰ هزار تنی نسبت به سال ۲۰۱۶ (۶,۳ میلیون تن) حکایت دارد. گزارش «چشمانداز محصولات کشاورزی و وضعیت غذایی» فائو اعلام کرد که اگرچه برداشت گسترده محصول در برخی مناطق وضعیت جهانی عرضه غذا را ثابت نگه داشته اما تداوم جنگ و ناآرامی تعداد افراد آواره و گرسنه در دیگر مناطق جهان را افزایش داده است. بر اساس بررسیهای فائو هماکنون ۳۷ کشور در جهان برای تهیه غذا نیازمند کمکهای خارجی هستند؛ بهطوریکه حدود ۵,۵ میلیون نفر در سودانجنوبی به شدت دچار ناامنی غذایی شده و در سومالی نیز حدود ۳,۲ میلیون نفر به کمکهای اضطراری غذایی و کشاورزی نیاز دارند. ازسویدیگر، تعداد افراد بحرانزده از لحاظ غذایی در یمن به ۱۷ میلیون نفر رسیده است که در نوع خود یک فاجعه انسانی در منطقه خاورمیانه به شمار میرود. همچنین در شمال نیجریه نیز تداوم مناقشات نظامی باعث شده تا ۷,۱ میلیون نفر در مناطق آشوبزده دچار ناامنی غذایی شوند.
پیشبینی سازمان خوارو بار و کشاورزی ملل متحد از افزایش تولید گندم ایران در سال جاری میلادی در حالیست که ایران به تازگی به جمع کشورهای صادرکننده گندم پیوسته و نخستین محموله صادراتی گندم سه روز پیش ایران را به مقصد عمان ترک کرد. مدیرعامل شرکت حمل فله کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، حجم نخستین محموله صادراتی گندم را ۳۰ هزار تن اعلام کرده و در این باره گفته بود که با موفقیت طرح خودکفایی گندم قرار است به تدریج گندم صادراتی کشور به مقاصد مختلف ارسال شود به همین منظور نخستین محموله صادراتی گندم ایران پس از بارگیری در بندر امام خمینی(ره)، این بندر را به مقصد عمان ترک کرد.
منبع: الف