پارکینسون پس از التهاب مغز و ناشی از سموم
در حال حاضر این نوع بیماری پارکینسون بسیار نادر است. این نوع بیماری پس از التهاب منتشره مغز (آنسفالیت) به وجود آمده بود که خود این التهاب مغز ناشی از شیوع عفونت ویروسی خاصی بود که بین سال های ۱۹۱۸ تا ۱۹۲۶ در سراسر جهان شیوع یافت. نشانه ها و نوع درمان آن نیز، اندکی با علایم و طرز معالجه بیماری پارکینسون ایدیوپاتیک متفاوت است.
پارکینسون ناشی از سموم
این نکته روشن شده است که MPTP (یک ماده شیمیایی و آلوده کننده در داروهای دست ساز که معتادان به هروئین، غیر قانونی آن را عمدتا در کالیفرنیا ساخته و مصرف می کردند) در عرض چند روز یا هفته به بروز بیماری پارکینسون می انجامد. در مواردی که به مرگ منجر شده (همانند آنچه در بیماری پارکینسون دیده می شود) ماده سیاه رنگ مغز به شدت تخریب شده و دوپامین و سایر ناقلین عصبی به میزان زیادی از بین رفته بودند.
علایم این بیماری نیز همانند بیماری پارکینسون با مصرف لوودوپا و جایگزینی دوپامین از دست رفته بهبود می یابد. به هر حال آسیب ناشی از MPTP دایمی است. اکنون محققان مدارک و شواهدی در دست دارند مبنی بر این که برخی سموم به نحوی شبیه آن چه خود به خود در بیماری پارکینسون ایدیوپاتیک رخ می دهد، به مغز آسیب می رسانند-و این یافته ای ارزشمند در جهت تحقیقات بیشتر در مورد توالی اتفاقاتی است که به استحاله سلول های تولید کننده دوپامین می انجامد.
به عنوان نمونه در آزمایش های انجام گرفته بر روی حیوانات مبتلا به پارکینسونی که به طور مصنوعی و با استفاده از MPTP ایجاد شده بود، ثابت گردید که سلول های تولید کننده دوپامین، از لحاظ آنزیم مهمی به نام کمپلکس ۱ که در کنترل اکسیژن سلول نقش ایفا می نماید، با کمبود مواجهند. به رغم افزایش دانش و یافته های ما در مورد ماهیت و عوامل بروز بیماری پارکینسون، به منظور کسب اطلاعات بیشتر و ابداع درمان های بهتر باید تلاش و کارهای عظیم تری صورت گیرد.
انواع دیگر
پارکینسون عموما مشخصه ضربه و جراحت سر نیست و به ندرت آن را نشانه تومور مغزی می دانند. سایر عارضه ها که اختلالات حرکتی همچون سفتی اندام ها مشخصه آنها است می توانند ناشی از سایر انواع استحاله سلولی در مغز باشند. از این بیماری ها می توان فلج پیش رونده سوپرانو کلئار، آتروفی های چند سیستمی و بیماری اجسام لوی را نام برد. کلیه این بیماری ها از جمله عوامل نادر ایجاد بیماری پارکینسون هستند و مستلزم بررسی های تخصصی می باشند؛ آنها تماما به داروهای ضد پارکینسون جواب مثبت نمی دهند.
منبع: مه شو