همه چیز درباره کلاژن و خواص آن برای بدن

مکمل های زیادی در بازار وجود دارد که میتوانید با خرید آنها به سلامت خودتان کمک کنید اما بهتر است قبل از خرید هر نوع مکمل با خواص آن آشنا شوید تا بهتر بتوانید تصمیم گیری کنید.
به گزارش آلامتو و به نقل از فیتامین؛ کلاژن چیست؟ آیا برای بدن مفید است؟ با خواندن این مقاله به پاسخ این پرسش خواهید رسید. مکملهای کلاژنی به سبب فایده‌های بسیاری طرفداران زیادی پیدا کرده‌اند، اما آیا پژوهشها نیز این گفته را ثابت می کند؟ در ادامه به پاسخ این پرسش خواهید رسید.
شاید اسم کلاژن را به عنوان کلمه ای که امروزه بر سر زبانها افتاده شنیده باشید؛ کلاژن نوعی پروتئین ساختاری است که بدن را محکم می کند؛ این ماده به پوست، مو، تاندونها و رباطهای مان انعطاف‌پذیری می بخشد، همچنین استخوانها و غضروفهای‌مان را قوی و ساختاربندی می کند.
کلاژن از تعداد زیادی آمینو اسید به نامهای گلیسین، پرولین، الانین، هیدروکسی پرولین و گلوتامیک اسید تشکیل شده است.
یک مولکول کلاژن از سه زنجیره پروتئینی تشکیل شده که به دور یکدیگر پیچیده اند.
مولکولهای کلاژن به گونه ای ویژه کنار یکدیگر به‌صورت منظم قرار می‌گیرند و ریز رشته را می‌سازند؛ تعداد زیادی از ریز رشته‌ها به دور همدیگر می‌پیچند تا کلاژن را تشکیل دهند.
کلاژن هیدرولیز شده و پپتیدهای کلاژنی قطعه‌های کوچکتری از کلاژن هستند که نسبت به انواع دیگر کلاژن هضمشان ساده تر است.
کلاژن نیز مانند دیگر پروتئین ها قابلیت تجزیه شدن به آمینو اسید توسط آنزیم های موجود داخل شکمی را داراست. این آمینو اسیدها به وسیله سیاه رگ دروازه ای از راه خون وارد کبد می شوند. هر مقدار از این آمینو اسیدها که در کبد مورد استفاده قرار نگیرد، دوباره به جریان خون برمی گردد تا مورد استفاده اعضای دیگر بدن قرار گیرد.
فرقی ندارد که چه نوع کلاژنی مصرف کرده باشید، گلاتین ژلاتین ماده‌ای جامد نیمه شفاف، بی‌رنگ، ترد و کمابیش بی‌مزه است که از کلاژن درون پوست و استخوان جانوران به‌دست می‌آید یا کلاژن هیدرولیزشده پپتیدهای کلاژن هردو نوع این کلاژنها به آمینو اسیدها و بلوکه های اصلی تمامی پروتئینها تجزیه می شوند.
چرا این موضوع مهم است؟ خب، این مثل این نیست که گلبولهای کلاژن در جریان خونتان شناور باشند و حفره های شکمیتان را پرکنند یا پف زیر چشمتان را جمع کنند. درحقیقت چیزی که اتفاق می افتد این است که، (با کمک ویتامین C)، سلولهای شما با کمک آمینو اسیدهای موجود کلاژن می سازند. اما هنوز هم مصرف کلاژن قابل هضم اهمیت دارد، زیرا خوردن کلاژن باعث می شود شما آمینو اسیدی که برای ساخت و بازیابی بافت اصلی کلاژن مثل پوست، مو، تاندونها و استخوانها و غضروفها مصرف می شوند را در اختیار بدنتان قرار دهید.
خوب است بدانید که، در ۴۰ سالگی، کلاژن تولیدی سریعتر از میزان مورد نیاز بدن مصرف می شوند و بیست سال پس از آن نیمی از کلاژن داخل بدن دیگر به طور کلی از بین رفته است. خبر خوب چیست؟ شما می توانید از مکمل های کلاژنی استفاده کرده تا ذخایر بدنتان را دوباره به دست آورید.
اکنون با دانستن این اطلاعات به‌نظر شما کلاژن مفید است یا مضر؟ در ادامه با نظریه‌هایی در مورد کلاژن آشنا خواهید شد.
مقاله مرتبط: کلاژن و جلوگیری از پیری پوست
مصرف مکملهای کلاژنی سلامت پوست، مو و ناخنها را افزایش می‌دهد
آزمایشها نشان می‌دهد که مصرف مکملهای کلاژنی به شکل چشمگیری رطوبت و قابلیت ارتجاعی پوست را بهبود می بخشد؛ همچنین چین و چروک را نیز کاهش می دهد.
در تحقیقی که به‌تازگی انجام گرفت نشان داد که تخریب کلاژنی یکی از عوامل اصلی از ریزش مو در سنین کهنسالی است، اما پژوهشهای بیشتری برای اطمینان از اثرگذاری مکملهای کلاژنی بر روی رشد مجدد موها، مورد نیاز است.
درحال حاضر شواهدی مبنی بر اثرگذاری مکملهای کلاژنی بر روی ناخنها وجود ندارد، بنابراین بهتر است به وسیله یک لاک سفت کننده از ناخنهای‌تان محافظت کنید.
مکملهای کلاژنی، سلولیت تجمع چربی را کاهش می دهند
این نظریه بسیار امیدوارکننده است! مطالعات نشان داده که مصرف طولانی مدت مکملها بیش از ۶ ماه به وسیله پپتیدهای کلاژنی زیست فعال، به طور قابل توجهی ظاهر سلولیت را در زنان بهبود داد؛ لازم به ذکر است که این آزمایش بیشتر برای زنانی که دارای حجم کمتری چربی بودند، اثرگذاری داشت تا زنانی که دارای اضافه وزن بودند. کرم های کلاژنی، فایده ای نداشتند؛ این مولکولها بزرگتر از آن هستند که توسط پوست جذب شوند.
مکملهای کلاژنی به حفظ حجم عضلانی و تناسب اندام کمک می کند
به‌طور قطع این نظریه با رژیم غذایی و ورزش دارای ارتباط مستقیمی است. رژیمهای دارای مواد غذایی با پروتئین بالا تأثیر بیشتری در حفظ حجم عضلانی دارد. هرچه حجم عضلات شما بیشتر باشد، در هنگام ورزش، کالری بیشتری خواهید سوزاند؛ که این کار، حفظ وزن و چربی‌سوزی را آسانتر می کند؛ همچنین رژیمهای غذایی با پروتئین بالا به سرکوب کردن اشتها نیز کمک شایانی می کند.
به‌عنوان نوعی از پروتئین، کلاژن برای حفظ حجم عضلانی به‌ویژه در میانسالی موثر است. تنها مشکل این است که کلاژن دارای میزان لوسین زیادی نیست.؛ این درحالی است که لوسین برای شروع سنتز پروتئین عضلانی یا رشد عضلانی مورد نیاز است؛ درنتیجه بهتر است برای تأمین نیاز پروتئین روزانه بدنتان، تنها به مصرف کلاژن تکیه نکرده و منابع مختلفی را انتخاب کنید.
مکملهای کلاژنی، به سلامت قلب و کبد کمک می کند
مطالعات انجام شده نشان دهنده فواید خاص امینو اسیدها در کلاژنها است؛ به عنوان مثال، کلاژن دارای آمینو اسیدهای آرگنین و گلیسین است که هردو به عنوان عامل موثر برای سم زدایی کبد شناخته شده اند.
سخن آخر
هزینه کردن برای مکملهای دارویی بستگی به هدف اصلی شما یعنی مصرف کلاژن دارد. پژوهشها نشان داده که مکملهای کلاژنی به بهبود قابلیت ارتجاعی پوست، کاهش چین و چروک و کاهش سلولیت، کاهش دردهای مفصلی و سفت شدگی کمک شایانی می‌کنند؛ اما شواهد چندانی مبنی براینکه کلاژن بر سلامت مو، ناخن، بیماریهای قلبی، بیماریهای کبدی و درمان پوکی استخوان تأثیر به سزایی داشته باشد، وجود ندارد.
اگر می خواهید تأثیرات مثبت کلاژن را در زندگی خود احساس کنید، باید روزانه ۲٫۵ گرم کلاژن مصرف کنید؛ همچنین بقیه پروتئین مورد نیاز بدن خود را نیز از راه مصرف تخم مرغ، دانه های سویا، ماهی، سینه مرغ و حبوبات تأمین کنید. البته درصورتی که گیاه خوار هستید مصرف محصولات سویا، حبوبات ، نخود، عدس و غلات سبوس دار را به شما پیشنهاد می کنیم.

۶ راه خانگی برای سفید کردن دندان‌ها
برترین جاهای دیدنی روسیه برای تفریح

منبع: آلامتو