نکات کلی درباره ی اصول تغذیه
نوع غذایی که ما روزانه رشد و نمو و سوخت و ساز بدن مصرف می کنیم، حائز اهمیت است. تغذیه خوب ضامن سلامت افراد بوده، تأثیر فراوان در روحیه و نشاط شخص دارد و باعث می شود در او مقاومت بیشتری در مقابل امراض به وجود آید.
عناصر اصلی مواد غذایی عبارتند از :
الف- قند و نشاسته ها : قند و نشاسته ها، منابع اصلی و ارزان کالری غذایی به حساب می آیند و قسمت عمده انرژی مورد نیاز بدن به وسیله آنها تأمین می گردد. قند و نشاسته در مواد غذایی مثل : سیب زمینی، نان، برنج، نخود، لوبیا، عدس، قندی که از نیشکر و چغندر به دست می آید و همچنین در میوه ها، عسل و شیر یافت می شود.
ب- چربی ها : چربی برای بدن ضروری است، چون این ماده در بدن به مصرف سوختن و تولید حرارت می رسد، ولی مصرف زیاد آن ایجاد بیماری و اختلالاتی در بدن می کند.
منابع غذایی چربیهای نباتی (گیاهی) عبارتند از : روغن نباتی و مارگارین ( کره نباتی) .
چربیهایی که مورد استفاده غذایی قرار می گیرند دو دسته اند :
چربیهای حیوانی
چربیهای گیاهی
این دو دسته چربی به دو طریق مشخص می شوند : دسته اول چربیهای جامد و دسته دیگر چربیهای مایع. چربیهایی که به صورت تجارتی در بازار به فروش می رسند مثل کره، روغن های حیوانی و گیاهی که در طبخ غذا مصرف می شوند، چربیهای جامد هستند و چربیهای موجود در شیر، پنیر، تخم مرغ، گوشت، گردو، بادام و غیره مایع می باشند. چربیها بیش از سایر مواد تولید نیرو و انرژی می کنند.
چربیهای معدنی از قبیل پارافین و غیره ارزش غذایی ندارند و در صورتی که مصرف شوند تولید اختلالاتی در جهاز هاضمه نموده، از جذب ویتامین های محلول در چربی جلوگیری می کنند؛ زیرا این نوع چربیها در بدن قابل جذب نیستند و عیناً دفع می شوند.
منابع غذایی چربیهای حیوانی عبارتند از : کره، خامه، زرده تخم مرغ، چربی گوشت و بعضی از ماهیها و روغن کبد ماهی.
منبع: مه شو