نمی خواهید با کلمات مهربان تر شوید؟
خواندن کتاب موجب افزایش آگاهی و متفکرشدن افراد میشود اما تماشای تلویزیون ازسویدیگر، سلولهای مغز را خاموش میکند. در برابر کتاب که حداقل در شکل ظاهر ایستایی داشت، تلویزیون پویایی مداوم را نشان داد اما آیا راهی برای مقایسه باطن این دو وسیله ارتباطی هست؟
در سال ۲۰۱۳، مطالعهای در دانشگاه توهوکوی ژاپن انجام شد. این تیم تحقیقاتی تصمیم گرفتند تأثیرات زمان تماشای تلویزیون و اثرات طولانیمدت آن را بر مغز ۲۷۶ کودک مورد بررسی قرار دهند. مطالعات متعدد در گذشته نشان داد که تلویزیون قدرت کلامی و رشد جسمی، ذهنی و احساسی کودکان را تحتتأثیر قرار میدهد.
این مورد آخر ثابت کرد که تماشای تلویزیون هم میتواند فوایدی داشته و به رشد مغز کمک کند اما ضررهای آن نیز بدیهی است. دکتر تاکوچی دریافت که هر چه کودکان بیشتر تلویزیون تماشا کنند، بخشی از مغز که با سطوح انگیختی و خشونت در ارتباط است، ضخیمتر میشود. بخشی از مغز به نام لوب فرونتال ضخیمتر میشود و توانایی استدلال کلامی کاهش مییابد.
هر چه کودکان ساعات بیشتری تلویزیون تماشا کنند، نتایج تست آزمون شفاهی کاهش مییابد. این اثرات منفی در مغز بدون درنظرگرفتن سن کودک، جنس و پیشزمینه اقتصادی اتفاق افتاده است. در همان سال، یک مطالعه دیگر در مورد چگونگی تأثیر خواندن رمان روی مغز صورت گرفت.
محقق گرگوری برنز و همکارانش در دانشگاه اموری تأثیرات قبل و بعد از مطالعه را از طریق امآرآی مورد بررسی قرار دادند. در این پژوهش از دانشجویان خواسته شد «پمپی» اثر رابرت هریس را بخوانند. این کتاب داستانی هیجانانگیز است که براساس واقعه فوران کوه وزوویو در ایتالیا نوشته شده.
پس از خواندن رمان، اتصال مربوط به زبان در قسمتهایی از مغز دانشجویان و همچنین فعالیت در منطقه حسی، حرکتی مغز افزایش یافته بود. این نشان میدهد خوانندگان، احساسی شبیه به شخصیت داستان را تجربه کردهاند. همچنین تأثیر درازمدتی نیز از خواندن کتاب به وجود میآید.
خواندن کتاب مغز شما را هوشیار نگه میدارد و زوال عقلی در سنین سالمندی را به تأخیر میاندازد. تحقیقات حتی نشان داده است آلزایمر ۵/۲ برابر کمتر در سالمندانی که مطالعه منظم داشتهاند، نمود پیدا کرده؛ این درحالی بوده که تماشای تلویزیون فاکتوری برای افزایش ریسک این عارضه است.
۶ دقیقه مطالعه میتواند استرس را تا ۶۸ درصد کاهش دهد، این آمار براساس تحقیقی در دانشگاه ساسکس لندن به دست آمده است. مطالعهکردن حتی از انجام دیگر فعالیتهای آرامشبخش مثل گوشدادن به موسیقی (۶۱ درصد)، نوشیدن چای و قهوه (۵۴ درصد) و قدمزدن (۴۲ درصد) در کاهش استرس مؤثرتر است اما نمودهای عینیتر بین کرم کتابها و افرادی وجود دارد که مدام تلویزیون تماشا میکنند؛
نمودهایی که نیازی به تحقیقات آزمایشگاهی و پژوهشی ندارد:
کرم کتابها مهربانتر از بینندگان تلویزیونی هستند
مهربانی و همدلی به مهارتهای مثبت فردی و رفتار تأثیرگذار اجتماعی بازمیگردد. کسانی که درامهای عاشقانه و ژانرهای گوناگون را مطالعه میکنند، هم لذت بیشتری میبرند و هم دوستانهتر و همدلانهتر رفتار میکنند. کودکانی که در روز مطالعه میکنند بیشتر در روابط اجتماعی شرکت کرده و در رفتارهای احساسی بیشتر دخالت دارند.
آنها توانایی همکاری بیشتری نسبت به کودکانی دارند که تنها سرگرمی آنها تماشای تلویزیون است. همه اینها کودکان کتابخوان را در راه رسیدن به اهدافشان مصممتر و تواناتر میکند.
کتابها کیفیت روابط را افزایش میدهند
تماشای تلویزیون کیفیت ارتباط بین مادر و کودک را پایین میآورد. در طول یک برنامه آموزشی تلویزیونی، مادر نظراتی به فرزند خود میدهد و کودک کاملا بیربط با گفته مادر کار خود را انجام میدهد. از سوی دیگر، کتابخواندن مادر و فرزند به صورت مشترک، سطح ارتباطی بین این دو را افزایش میدهد.
مادر سؤال یا نظری را که به کودک خود میدهد با پاسخی کاملا مربوط از سوی فرزند خود همراه میبیند و کودک قادر به توضیح مفاهیم با جزئیات بیشتری است اما فقط کیفیت برنامه تلویزیونی یا کتاب مطرح نیست بلکه به نظر میرسد ماهیت فعالیتها خود باعث این تفاوت میشود.
تلویزیون برای منفعلبودن طراحی شده است. بعد از انتخاب برنامه مورد علاقه، تنها کاری که میکنید نشستن و تماشای آن بدون تلاش برای درک مطلب است. شما بهندرت ممکن است حین تماشای فیلم مکث و در آنچه اتفاق میافتد، تأمل کنید. تلویزیون همچنین ایده و شخصیتها را سطحی نشان میدهد.
کتابها فرصت گزینش میدهند
کسانی که بیشتر مطالعه میکنند، معمولا از دنیای تلویزیون هم خبردار میشوند. آنها میتوانند به صورت انتخابی برنامههای مورد علاقه خود را از تلویزیون تماشا کنند اما در مقابل، افراد بسیار کمی در میان طرفداران تلویزیون پیدا میشوند که بدانند در دنیای کتابها چه خبر است. آنها بهندرت تفاوت کتابهای خوب و بد را تشخیص میدهند و غرق در تماشای تصاویری رنگی و جذاب میشوند بدون اینکه بدانند در دنیای پرآرامش کلمات و صفحات چه ساعات پرهیجانی را از دست میدهند.
وقایع روزانه
منبع: دکتر سلام