نقش امگا-۳ در مشکلات مفصلی
مشکلات مفصلی از بیمارهای بسیار شایعی است که که اغلب انسان ها را درگیر می کند. به دنبال عفونت ها و یا التهابات داخل مفصلی، درد ایجاد می شود. از مهمترین مشکلات مفصلی می توان به آرتروز مزمن و آرتریت روماتوئید اشاره کرد که حدود ۵۰% افراد میان سال به بالا را در طول عمر خود مبتلا می کند. مدت زمان زیادی است که شناخته شده اسید چرب امگا-۳ در پایین آوردن التهابات روماتیسمی سهم بزرگی را داشته است. برای شروع و ایجاد روماتیسم مفصلیف فاکتورهای التهابی و ایمونولوژی نقش مهم و اساسی را به عهده دارند. گروهی از دانشمندان معتقدند که دسته ای از مواد غذایی مصرف شده بر روی سیستم ایمنی تأثیر می گذارند و می توانند غذایی مصرف شده بر روی سیستم ایمنی تأثیر می گذارند و می توانند به عنوان عامل کمک کننده در شروع پاسخ التهابی باشند، که البته این تصور هنوز به اثبات نرسیده است. اسید چرب امگا-۳ سهم بزرگی در جلوگیری از ایجاد واکنش های التهابی، درد مفصل و درد حاصل از این واکنش های التهابی را دارد. ازدیاد بیش از حد سطح امگا-۶ در خون مثلاً به دنبال افزایش تولید اسید آراشیدونیک پس از مصرف مقدار زیاد گوشت، نیز در ایجاد التهابات سهم مهمی را برعهده دارد و باعث پیشرفت التهابات و عفونت ها می گردد و این عمل را با افزایش تولید پروستاگلاندین E2 (PGE2) انجام می دهد. انجمنپر اهمیت تغذیه کشور آلمان با نام DGE در سایت اینترنتی خود و در صفحه مخصوص آن (Home Page) رژیم مدرن و جدیدی برای بیماران روماتیسمی ارائه داده است که در آن تاکید بر مصرف ماهی به میزان دو تا سه بار در هفته شده است در همین زمینه گروهی از دانشمندان و پژوهشگران به اثبات رساندند که چربی های موجود در روغن ماهی (EPA ، DHA) در جلوگیری از پیشرفت التهابات بسیار مفیدند و هم چنین در همان زمان به اثر مفید امگا-۳ در ذخیره سازی داروها اشاره شده است. به عبارتی با مصرف امگا-۳ می توان به تدریج از دوز داروهای مصرف کاسته و مقدار آن ها را کاهش داد.
اگر از دید بیوشیمیایی به اسیدهای چرب EPA ، DHA بنگریم می بینیم که این دو اسید چرب می توانند مانع از ورود اسید آراشیدونیک به غشا چربی سلول ها شده و خود جای آن را می گیرند و با این عمل مانع از ایجاد عوامل التهابی و به دنبال آن اختلالات و دردهای مفصلی می شوند. در همین زمینه الاف آدام O-Adam تجربیات زیادی بدست آورده است ایشان مشاهده کرده اند که با مصرف دو گرم روغن ماهی به صورت روزانه می توانیم یک چهارم دوز داروهای ضدالتهابی و ضددرد و حتی کورتون ها را ذخیره کرده و کاهش دهیم.
هم چنین محققین علم تغذیه به این نتیجه رسیده اند که با کم کردن مصرف مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا-۶ تأثیر مثبت روغن ماهی بیشتر می شود.
عملاً بایستی مواد غذایی مثل گوشت های چربی دار، سوسیس و کالباس های مختلف، تخم مرغ و حتی غلات را کاهش داده و مصرف ماهی را جایگزین کنیم، مواد گفته شده در بالای حاوی اسیدچرب امگا-۶ و آراشیدونیک اسید می باشند.
نقش امگا-۳ در مشکلات مفصلی
منبع: مه شو