نفت شیل، سهم بازار و باخت اعراب
این روزها سفر دونالد ترامپ، به سرزمین حجاز به دلیل تجمل چشمگیر تشریفات آن (که بنابر برخی اقوال بالغ بر ۶۵ میلیون دلار هزینه داشته) بهشدت خبرساز شده است. ترامپ قراردادی به ارزش ٣٠٠میلیون دلار با ملکسلمان برای فروش سلاح امضا کرده است که بلافاصله ١١٠میلیارد دلار آن اجرائی میشود. صنایع وابسته به ترامپ که غالبا صنایع نظامی و نفت شیل هستند، این روزها برای رونق بیش از پیش چشم به دلارهای اعراب دارند. اما هنوز چندروزی از اتمام سفر ترامپ به عربستان نگذشته که ترکی فیصل، شاهزاده ٧١ ساله عربستانی، در یادداشتی با عنوان «بله آقای ترامپ ما شراکت با شما را میپذیریم»، فرایند دموکراسی و انتخابات را در ایران زیر سؤال برده و از شراکت با ترامپ در ریشهکنی تروریسم گفته است.
به نظر میرسد سعودیها که پس از صرف میلیاردها دلار برای رژیم بعث و سپس داعش هرگز به آرزوی دیرینه خود که ایجاد مزاحمت و ناامنی برای ایران است نرسیدهاند، اینک با آمدن ترامپ امیدی تازه یافته و اسب خود را زین کردهاند. اینبار عربستان باوجود داشتن کسری بودجه شدید با صرف هزینههای هنگفت و به مدد دلارهای نفتی طرح فتنهای تازه را برای ایران ریخته است. اما ابعاد این فتنه، معطوف به حوزه نفت است. از سویی چندی پیش زنگنه با اقتدار تمام و باوجود تصویب طرح کاهش تولید اوپک توانست سهم ایران را در اوپک بازپس بگیرد. البته این اقدام و توافق اوپک باعث افزایش قیمت نفت با شیبی ملایم شد، اما پس از اینکه اوپک کاهش تولید خود را در نشست اخیر تمدید کرد، با کمال تعجب قیمت نفت در بازار رو به کاهش نهاد.
به باور ناظران نفتی، این پدیده را باید به عزم آمریکا برای تولید نفت شیل بیشتر و افزایش ذخایرش نسبت داد. به نظر میرسد که سعودیها میخواهند از شکستی که از ایران در بازار نفت خوردهاند، پلی برای پیروزی بسازند. بنابراین هیچ بعید نیست که در پی کاهش بیشتر تولید اوپک با سرمایهگذاری در نفت شیل آمریکا سعی در جایگزینی نفت شیل آمریکا بهجای نفت اوپک در سهم بازار داشته باشند. اما باید ماند و دید که سیاستهای شتابزده و هزینهساز شیوخ تا به کجا میتواند ادامهدار شود. آیا برایند تمامی نابخردیهای سیاسی و اقتصادی در نقطهای برای آلسعود همگرا میشود؟
منبع: الف