نسخه‌های اختراعی برای چاره کار سپرده‌گذاران

ابتکارات عجیب و نسخه‌های دست‌ساز برخی مدیران مؤسسات اعتباری در مواجهه با هجوم سپرده‌گذاران در روزهای اخیر به کار گرفته شده است.از تهاتر تسهیلات پرداخت شده با سپرده‌ها، صدور چک بین بانکی، وساطت مقامات محلی و معتمدین، اطلاع‌رسانی شفاهی با حضور روسای شعب در بین سپرده‌گذاران و مورد عجیب نمایش پول در شعب، تنها بخشی از این نسخه‌های دست‌سازی است که با انتقاد مواجه شده و حتی می‌تواند نگرانی سپرده‌گذاران را تشدید کند.

به گزارش همشهری، در روزهای اخیر پس از التهاب‌های اولیه ایجاد‌شده پیرامون خبر ادغام احتمالی ۳مؤسسه مالی و اعتباری، مدیران این مؤسسه برای کم کردن از التهاب ناشی از تجمع سپرده‌گذاران دست به ابتکارات زده‌اند که یکی از گیرندگان تسهیلات از یکی از مؤسسات اعتباری می‌گوید:

در چند روز قبل اعلام کرده‌اند که درصورت تمایل با مراجعه به شعب مربوطه، اقساط تسهیلات را با توافق یکی از سپرده‌گذاران به‌صورت تهاتری پرداخت کنیم و به این ترتیب گیرنده تسهیلات خود را متعهد به بازپرداخت سپرده فرد یا افراد معرفی شده از سوی شعبه مربوطه می‌کند.

شهروند دیگری هم می‌گوید: با توجه به کمبود پول نقد در شعب، کارکنان شعب اقدام به صدور چک مؤسسه یادشده نزد بانک عامل دیگری می‌کنند و بانک مربوطه هم قبل از پرداخت وجه چک، پیشنهاد سپرده‌گذاری مبلغ چک نزد همان شعبه با نرخ سود بالا را مطرح می‌سازند.

مشاهدات خبرنگار ما همچنین نشان می‌دهد که در برخی شهرها، روسای شعب با هماهنگی اقدام به راضی‌کردن معتمدان محلی برای قانع‌کردن سپرده‌گذاران می‌کنند. عجیب‌ترین نسخه دست‌نویس، اقدام یکی از شعب بوده که براساس فیلم منتشر شده، مسئولان شعبه مربوطه اقدام به نمایش تمام نقدینگی موجود کرده بلکه با این روش و نشان دادن اسکناس‌های انباشت شده، رضایت سپرده‌گذاران را جلب کنند.

شیطنت بانک‌ها
درحالی‌که این روزها سپرده‌گذاران نسبت به آینده سپرده خود نگران هستند، برخی بانک‌ها تلاش دارند از آب گل‌آلود ماهی بگیرند و مشتریان سایر بانک‌ها را ترغیب به انتقال سپرده‌هایشان با دریافت سود بالا ‌کنند؛ اقدامی تخریبی که حتی با انتقاد رئیس‌کل بانک مرکزی مواجه شده و از مدیران بانک‌ها خواسته شده وارد رقابت ناسالم با هدف جذب سپرده بانک‌های کوچک‌تر از طریق ارتباط گرفتن با مشتریان و تطمیع آنها با سود بالا نکنند.

خبرهای مشکوک در فضای مجازی
انتشار خبرهای جعلی و نقل قول‌های شفاهی غیرمستند کارشناسان در شبکه‌های اجتماعی دردسرساز شده است. در تازه‌ترین خبر بانک ملت در اطلاعیه‌ای، نامه منتشره در شبکه‌های اجتماعی منتسب به گروه مالی ملت را جعلی دانست و اعلام کرد: مراوده این بانک و شرکت‌های تابعه گروه مالی ملت با بانک‌ها و مؤسسات مورد تأیید بانک مرکزی- ازجمله بانک‌ها و مؤسسات نام‌برده شده در نامه جعلی مذکور- کما فی السابق استمرار داشته و هیچ‌گونه تغییر رویه‌ای در این زمینه اعمال نشده است.

دیروز در نامه‌ای ساختگی منتسب به گروه مالی ملت وابسته به بانک ملت ادعا شده بود که از شرکت‌های زیرمجموعه این گروه مالی خواسته شده از افتتاح حساب نزد برخی بانک‌های خصوصی خودداری شود.

سپرده‌های بانکی مردم بیمه است
مدیرکل نظارت بر بانک‌های بانک مرکزی گفت: بانکها سپرده ها را به صورت تسهیلات در اختیار مشتریان قرار می دهند، لذا سپرده ها همیشه قابل وصول هستند، ما نظارت کافی بر موسسات اعتباری مجاز و بانکها داریم و از هموطنان می خواهیم تا به شایعات گوش نکنند.

عباس کمره ای افزود: بانکها موسساتی اقتصادی هستند که از محل جذب سپرده های بانکی سرمایه جذب و در پروژه های اقتصادی سرمایه گذاری می کنند، این سپرده گذاری با ریسک هایی همراه است که ما برای حفاظت از آن، بانکها را مکلف به سپرده گذاری برخی از منابعشان در بانک مرکزی کرده‌ایم، صندوق سپرده گذاری کار بیمه سپرده ها را انجام می دهد که از آن محل از سپرده سپرده‌گذاری حمایت می کند.

درحالی‌که از دیروز صف مراجعه سپرده‌گذاران به دو مؤسسه اعتباری مهر اقتصاد و ثامن کوتاه‌تر شده و انتظار می‌رود نگرانی سپرده‌گذاران فروکش کند، خبر می‌رسد در روزهای آینده رئیس‌کل بانک مرکزی، مدیران همه بانک‌ها و مؤسسات اعتباری را برای اتخاذ تدابیر و راهکارهای لازم برای مقابله با شایعات و اطمینان دادن به سپرده‌گذاران فرا می‌خواند. محور این نشست پرهیز از رقابت‌های ناسالم و تلاش برای احیای اعتماد مردم و سپرده‌گذاران خواهد بود.


منبع: الف