نبود شفافیت اقتصادی بورس را زمینگیر کرد
کارشناسان بازار سرمایه خواستار شفافیت اقتصادی و حذف رانت اطلاعات و کاهش موانع سرمایهگذاری در بورس شدند و درعینحال اجرای سیاستهای خلقالساعه در بخشهای مختلف اقتصاد را بهشدت نقد کردند.
نوشتن هزاران صفحه قانون نه فقط به شفافیت اقتصادی کمک نکرده است، بلکه ابهامهای زیادی بر فراز اقتصاد بهوجود آورده است؛ بهطوری که اکنون سازمانها و نهادهای موازی زیادی در عرصه اقتصاد با اعلام سیاستهای یکجانبه به منافع سرمایهگذاران ضربه میزنند و حتی اغلب این سیاستها در تضاد با قوانین سازمان دیگر است.
از سوی دیگر مافیای اقتصادی، اطلاعات اقتصادی را قبل از عموم مردم در اختیار عدهای خاص قرار میدهد که از دریافت این اطلاعات و خرید و فروش سهام شرکتها نفع میبرند. اینها بخشی از گلایههای کارشناسان کارکشته بازار سرمایه است که به اعتقاد آنها منجر به کوچ سرمایهگذاران از بورس شده و بازار سهام را دچار یک جو بیاعتمادی و رخوت کرده است.
غلامرضا سلامی در اینباره میگوید: علت رخوت بورس را باید در ساختار ضعیف و ناکارآمد بازار سرمایه ایران جستوجو کرد؛ در این بازار همواره یک عده از رانت اطلاعاتی برخوردار هستند. این عده در سالهایی که پیشبینی سود شرکتها بهصورت عمدی پایین اعلام شده بود و با علم و اطلاع از این پنهانکاری در فصل مجامع با خرید سهام این شرکتها ظرف مدت اندکی ۲نوع سود به جیب میزدند.
او ادامه میدهد: اول اینکه سود سهام بالاتر از رقم پیشبینی شده را دریافت میکردند و سهامی را که بهدلیل سوددهی بیش از پیشبینی تقاضای خرید زیادتری را متوجه خود ساخته بود به مبالغی بالاتر از قیمت خرید فروخته و سودی تحت عنوان عایدی سرمایه بهدست میآوردند.
آنطور که سلامی میگوید البته در بعضی موارد این عمل با دستکاری قیمت نیز همراه میشد و خریداران که با تلاش بسیار و انتظار در صف خرید ایجاد شده ناشی از قانون سهام شناور آزاد و سقف افزایش قیمت این سهام را با قیمتهای متورم خریداری کرده بودند، با زیان هنگفتی مواجه میشدند.
امیر هامونی، مدیرعامل فرابورس با بیان اینکه یکی از برنامههای سازمان بورس اجرای دستورالعمل افشای اطلاعات است، تأکید میکند: فصل ششم قانون بازار، سوءاستفاده از اطلاعات نهانی و معاملات متکی بر اطلاعات نهانی را جرم دانسته و برای آن مجازات تعیین کرده است. اما شاهین چراغی، کارشناس بازار سرمایه میگوید: به اندازه کافی دستورالعمل وجود دارد اما باید ببینیم آیا به دستورالعملها توجه میشود و آیا با دارندگان اطلاعات نهانی برخورد میشود؟ بحث اطلاعات محرمانه به معضلی در بازار سرمایه تبدیل شده؛ یعنی گردش اطلاعات پیش از آنکه روی سایتهای رسمی سازمان بورس قرار گیرد در میان برخی افراد وجود دارد.
مدیرعامل فرابورس اما بازار سرمایه را وابسته به رکن شفافیت میداند و اضافه میکند: همیشه این تعارض وجود دارد که ما نقدشوندگی را فدای شفافیت یا شفافیت را فدای نقدشوندگی کنیم. بعضا در برخی از صنایع شاهد بودیم نهادهای سیاستگذار که به سود شرکتهای پذیرفته شده در بورس و فرابورس مؤثر بودند، سیاستی اتخاذ میکنند که سبب ابهام در صورتهای مالی شرکتها میشود؛ مثل صنعت بانکی که مکانیزمهای متفاوتی را شامل میشد.
او با بیان اینکه بخشنامه اخیر بانک مرکزی درباره کمک به بانکها ابهاماتی ایجاد کرده است، تأکید میکند: باید بدانیم سهم و ارزش واقعی بنگاه یا بانک جدا از نوع قرارداد بانک با مشتریان است؛ این وضعیتی است که باید در صورتهای مالی برای مشتریان شفاف باشد.
محسن عباسی، مدیرعامل شرکت مشاور سرمایهگذاری ابنسینا مدبر در اینباره میگوید: وقتی قوانین یکشبه به ضرر پتروشیمیها و پالایشیها تصویب شد، سرمایه اجتماعی از بین رفت.
به گزارش همشهری، وقتی بهره مالکانه، قیمت سوخت و انرژی بدون اعلام قبلی و بدون حساب و کتاب آنگونه افزایش یافت، چراغ عقلانیت را در ذهن سرمایهگذاران پررنگتر کرد. وقتی پول سرمایهگذاران ماهها در سهام مختلف بلوکه شد و اعتراضها به جایی نرسید، این سرمایهگذاران بودند که دست به انتخاب زدند و برای هر حرکتی، برنامهریزی قبلی و نقشه ریختند تا دوباره غافلگیر نشوند و این رویه آنقدر ادامه پیدا کرد که بورس خاصیت خود را از دست داد.خاصیت خرید آینده شرکت، خاصیت پیشبینی و خاصیت ریسکپذیری!!!!
او در تشریح دلایل رکود بازار سرمایه میگوید: باید قبول کنیم این رفتار حاصل عملکرد اقتصادی خودمان است؛ زیرا آنقدر شرایط آینده را غبارآلود کردهایم که سرمایهگذاری موضوع بسیار سختی شده است؛ یعنی قدرت پیشبینی کاهش یافته و عقلانیت حکم میکند سرمایه را در این شرایط به خطر نینداخت.
بهگفته عباسی برای رشد بازار نیازمند تصویب قوانین حمایتی بلندمدت و ارائه برنامه مشخص با ضمانت اجرایی توسط دستگاهها و وزارتخانهها و تصویب آن در مجلس هستیم تا سرمایهگذاران بدانند که در چه فضایی سرمایهگذاری میکنند.
مدیرعامل کارگزاری بانک سامان هم میگوید: برخی مشکلات ساختاری و دست و پاگیری که در قوانین سازمان موجود است، اندکی سرمایهگذاران را نسبت به این بازار دلسرد کرده است؛ مشکلاتی از قبیل توقف نماد، ارائه قوانین یکشبه درخصوص نمادهای بازار پایه و شفاف نبودن برخی قوانین و مقررات موجب شده است که سرمایهگذار تمایل چندانی برای در معرض ریسک قرار دادن سرمایه خود نداشته باشد و سودهای بانکی با نرخ ۲۰ تا ۲۲درصدی را ترجیح دهد.
منبع: الف