معاون شهردار: بازار تهران وضعیتی شبیه پلاسکو دارد

مهندس جاوید درباره بازار سنتی تهران در منطقه ۱۲ گفت: ناایمن بودن این بازار در برابر حوادثی مانند آتش سوزی و بلایای طبیعی موضوعی است که باید جدی گرفته شود.
علیرضا جاوید معاون فنی و عمرانی شهر تهران در گفت و گو با خبرنگار مشرق، ساختمان پلاسکو را نماد ساختمان های ناایمن شهر تهران دانست که مصادیق آن در سراسر کشور یافت می شود.  
وی افزود: آسیب شناسی جهت حسن بهره برداری یکی از موضوعاتی است که باید به آن توجه لازم را داشت. ساختمان ها از مرحله آغاز تا اخذ گواهی و پایان کار به خوبی صورت می گیرد اما در مرحله بهره برداری حسن آن اندیشیده نشده و کاربری های مسکونی و غیرمسکونی نیز تفاوتی در این زمینه ندارد.
معاون شهردار تهران با بیان اینکه تذکراتی که به بناهای فرسوده و ناایمن داده می شود به دلیل سهل انگاری ها، نادیده گرفته می شود یادآور شد: برخی کسبه مالک سرقفلی، برخی دیگر سرقفلی را اجاره کرده اند و برخی دیگر هم مالک هستند. از طرف دیگر تمام این افراد برای رفع نواقص ایمنی واحد یا مشاعات خود منتظر هیئت مدیره مجتمع های تجاری خود هستند تا بلکه آن ها گامی برای رفع معضل بردارند. همین نکته و مشخص نبودن متولی امر مشکلات را پدید می آورد و هر کدام از این ۴ رکن منتظر اقدام از طرف رکن دیگر هستند.
 
جاوید عدم هماهنگی و مشخص نبودن متولی بین این ۴ رکن را سبب پیچیدگی هایی در زمینه ایمن کردن بناها دانست و گفت:‌ باید برای رفع این مشکل مدیریت شهری، دولت و قوه قضاییه باید نقش موثری را در این خصوص ایفا نمایند و در قالب یک دستورالعمل یا مصوبه این ابهام را رفع کنند تا از حوادثی مانند پلاسکو پیشگیری شود.  
[بازار تهران از نظر ایمنی وضعیتی شبیه پلاسکو دارد/ قوه قضاییه سازمان آتش نشانی را ضابط قضایی کند تا حادثه پلاسکو تکرار نشود] معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران ازبازار قدیمی وسنتی شهر تهران در منطقه ۱۲ به عنوان یکی از قطب های اقتصادی کشور یاد کرد و افزود: ناایمن بودن این بازار در برابر حوادثی مانند آتش سوزی و بلایای طبیعی موضوعی است که باید جدی گرفته شود. متاسفانه این بازار از نظر ایمنی در سطح پلاسکو و شاید پایین تر قرار دارد.
 
جاوید اقدامات سلبی را برای پیشگیری از حوادث ناکافی دانست و افزود: ۵۰ درصد از بافت اقتصادی منطقه ۱۲ تهران ناایمن است. اگر بنا باشد فقط اقدامات سلبی در دستور کار قرار گیرد ۵۰ درصد از کسبه بازار تاریخی تهران بیکار می شوند که با توجه به شرایط موجود در اقتصاد کشور و معضلات فراوان، تحقق این مهم شدنی نیست.
این مقام مسئول اقدامات سلبی را در کنار ارائه راهکارهای تشویقی و برانگیزاننده جهت ایمن سازی را کارساز دانست و افزود:‌ اکنون پس از پایان مرحله آواربرداری ساختمان پلاسکو و تشییع آتشنشانان شهید، باید اقدامات لازم برای عدم تکرار این گونه حوادث صورت پذیرد.
جاوید به اقدامات معاونت فنی و عمرانی شهرداری تهران در مسیر مقاوم سازی بناهای عمرانی شهر اشاره کرد و افزود: شرکت یادمان سازه که با ساخت نمایشگاه بین المللی شهرآفتاب و برج میلاد در زمینه عمرانی امتحان خود را به خوبی پس داده سه سال است که مسئول مقاوم سازی پروژه های عمرانی از جمله پل ها، تونل ها و برخی مجتمع ها شده و در این مسیر اقدامات خوبی را صورت داده است.
علیرضا جاوید به فرآیند مدیریت بحران حادثه پلاسکو نیز پرداخت و گفت: در فرآیند شروع آتش سوزی پلاسکو تمامی زیرمجموعه شهرداری تهران و نهادهای خدمت رسان همدل و هماهنگ تلاش کردند تا این موضوع مدیریت شود و آسیب های بعدی را به حداقل ممکن برسانند.  
وی افزود: ‌اگر تخلیه سریع فعالان و کسبه پلاسکو توسط آتش نشانان صورت نمی گرفت، حجم تلفات بسیار بالاتر می رفت و تا چندصد نفر تخمین زده می شد. این نشانگر اقدامات خوب و به موقع سازمان آتش نشانی است. البته جای تاسف دارد که آتش نشانان فداکار دچار آسیب شدند.   
 
معاون شهردار تهران با بیان اینکه بلافاصله پس از آتش سوزی نیز مجموعه خدمات شهری با هماهنگی ستاد مدیریت بحران شهر تهران و دیگر نهادهای خدمت رسان مباردت به آواربرداری کردند، افزود: سازمان شهرداری تهران اخطارهای متعددی را به ساکنین و مالکین ساختمان پلاسکو در خصوص رعایت نکات ایمنی ارائه کرده بود. شهرداری ضابط قضایی شناخته نمی شود، از همین رو اخطارهای مکرر شهرداری تهران ملاک عمل واقع می شود که متاسفانه این هشدارها مورد توجه قرار نگرفت.
وی ابراز امیدواری کرد قوانین ملاک عمل مورد تجدید نظر قرار گیرد تا شهرداری علاوه بر اعمال اخطار، از فعالیت ساختمان هایی همانند پلاسکو تا زمان رفع مشکلات جلوگیری کند.
وی خاطرنشان کرد:‌ در قانون ۱۰۰ ماده شهری، نحوه برخورد با تخلفات ساختمانی پیش بینی شده است. در حقیقت آرای کمیسیون ماده ۱۰۰ ملاک عمل شهرداری تهران است و می تواند نسبت به پلمپ، قلع و یا تخریب ساختمانی نامناسب از نظر شهرسازی و ایمنی تصمیم گیری کند.  
جاوید پیشنهاد کرد سازمان آتش نشانی در خصوص موضوع آتش و حریق به عنوان ضابط قضایی شناخته شود تا اگر یک واحد نسبت به ایمن سازی توجه لازم را نداشت، این سازمان برای ایمن سازی و یا حتی پلمپ وارد عمل شود.
وی ضابط قضایی شدن سازمان آتش نشانی را نیازمند قانونی شدن این موضوع در قالب لایحه یا طرح در مجلس دانست تا به تصویب نمایندگان برسد.
معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران در پاسخ به سوالی در مورد سطح تجهیزات سازمان آتش نشانی پایتخت تاکید کرد: سازمان آتش نشانی تهران مجهزترین سیستم اطفا حریق را در کشور دارد. نکته ای که باید بدان توجه وی‍ژه داشت، این است که در زمان ساخت سازه های بلندمرتبه و مجتمع های تجاری باید به تمهیدات پیشگیرانه آتش سوزی و همچنین، سیستم اطفاء حریق توجه ویژه ای شود.


منبع: alef.ir