مسکن اجتماعی روی کاغذ ماند
طرح حمایتی ساخت و تهیه مسکن اجتماعی برای اقشار کمدرآمد، چند سالی است که سرفصل برنامههای دولت در حوزه مسکن را اشغال کرده است اما با وجود اینکه در اواخر سال گذشته برنامه عملیاتی آن نیز در هیأت دولت به تصویب رسید، هنوز اجرایی نشده استو آنگونه که از آخرین اظهارات متولیان امر برمیآید، این طرح در انتظار تخصیص منابع مالی و ابلاغ آن به بانکهای عامل، مسکوت مانده است. اواخر آذرماه۹۵ بود که طرح مسکن اجتماعی پس از قریب به ۲سال بلاتکلیفی، با مصوبه کمیسیون زیربنایی دولت مبنی بر تکمیل و ساخت ۵۷۰هزار واحد مسکن اجتماعی تا سال۱۴۰۰ تعیین تکلیف شد و برای تصویب نهایی به هیأت دولت رفت.
براساس مصوبه کمیسیون زیربنایی دولت مقرر شده بود در فاز اول، ساخت ۷۰هزار واحد مسکن اجتماعی در سال۹۵ در دستور کار دولت قرارگیرد و در سالهای بعدی نیز تا چشمانداز ۱۴۰۰، سالانه ۱۰۰هزار واحد دیگر ساخته شود اما این برنامهریزی نیازمند تأیید نهایی در هیأت دولت بود و متأسفانه تصمیمگیری هیأت دولت در اینباره به قدری به تأخیر افتاد که در جلسه اواخر اسفندماه، عملا ساخت ۷۰هزار واحد در سال۹۵ از برنامه حذف شد و تکلیف دولت به ساخت و تامین ۵۰۰هزار واحد مسکن کاهش یافت.
به گزارش همشهری، اواسط خردادماه سالجاری، علیرضا تابش رئیس بنیاد مسکن کل اعتبار مورد نیاز برآورد شده برای اجرای طرح مسکن اجتماعی را ۲هزار و ۴۰۰میلیارد تومان عنوان کرد که مکاتبات بین بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه برای تأمین آن ادامه دارد. به گفته او ۱۶۰میلیارد تومان از این اعتبارات به ارائه تسهیلات بلاعوض اختصاص دارد.
آنگونه که در تصویبنامه هیأت وزیران برای مسکن اجتماعی تصریح شده است، منابع مورد نیاز اجرای این تصویبنامه باید توسط سازمان برنامه و بودجه کشور از محل منابع هدفمندکردن یارانهها تأمین و در لوایح بودجه سنواتی پیشبینی و منظور شود اما طبق اظهارات محمدجواد حقشناس، معاون امور مسکن شهری بنیاد مسکن هنوز اختصاص اعتبار ۲هزار و ۴۰۰میلیارد تومانی مسکن اجتماعی منتظر ابلاغ به بانکهای عامل بوده و آخرین پیگیریهای بنیاد مسکن بهعنوان مجری طرح مسکن اجتماعی از بانک مرکزی نیز حاکی از این است که هنوز این تسهیلات به بانکهای عامل ابلاغ نشده است.
به گزارش فارس، حقشناس با تأکید بر پیگیری بنیاد مسکن برای اختصاص این اعتبار، اظهار کرد: امسال قرار بود تأمین ۱۰۰هزار واحد مسکن اجتماعی و حمایتی در دستور کار قرار بگیرد اما این مهم در گرو تخصیص و ابلاغ تسهیلات مربوطه است.
از ساخت مسکن اجتماعی تا تأمین مسکن حمایتی
درحالی از ابتدای مطرح شدن طرح مسکن اجتماعی همواره موضوع «ساخت مسکن» مدنظر قرار میگرفت که براساس مصوبه نهایی هیأت دولت، این طرح به دو بخش «مسکن اجتماعی» و «مسکن حمایتی» تبدیل شد و بخش بزرگی از تعهدات دولت به حمایتهایی نظیر کمک بلاعوض ۷میلیون تومانی و پرداخت اجارهبهای ماهانه به اقشار کمدرآمد محدود شد و نه ساخت مسکن.
بر این اساس دولت موظف شد فقط ۱۰درصد از مجموع تکالیف خود در مصوبه ۵۰۰هزار واحدی مسکن اجتماعی را در قالب ساخت مسکن اجتماعی انجام دهد و مابقی را بهصورت پرداخت تسهیلات ساخت و خرید مسکن ملکی به اقشار کمدرآمد، پرداخت تسهیلات به سازندگان مسکن اجتماعی،
پرداخت وام قرضالحسنه ودیعه مسکن، پرداخت کمک اجارهبها و همچنین پرداخت کمک بلاعوض ۷میلیون تومانی به خریداران مسکن مهر فاقد متقاضی اجرایی کند. درحقیقت، در طرحی که همواره بهعنوان طرح جایگزین مسکن مهرمعرفی میشد، در طول ۵ سال کمتر از معادل یکبیستم مسکن مهر، واحد مسکونی ایجاد خواهد شد و کل واحدهای مشمول حمایت این طرح در طول ۵سال نیز به کمتر از یکچهارم واحدهای مشمول طرح مسکن مهر میرسد.
منبع: الف