غار قلعه کرد در قزوین؛ سفر به اعماق زمین
ماهنامه همشهری سرزمین من – افشین یوسفی: شاید فکر نکنید که در زیر این زمین سفت زیر پای تان، ممکن است صدها غار و لایه های مختلف آهکی جا خوش کرده باشند که در بعضی از آن ها آب در جریان دائمی است. کشور ما به دلیل شکل و ساختار زمین شناسی منحصر به فردش، دارای لایه های آهکی زیادی مخصوصا در رشته کوه زاگرس است. این لایه های آهکی در کنار یک جریان آب زیرزمینی، بستر مناسبی برای تشکیل غارها طی میلیون ها سال بوده اند. در زیر یکی از افراز و نشیب های غربی رشته کوه زاگرس، یک غار تماشایی در چنین شرایطی شکل گرفته است.

نکته؛ این غار خطرناک است
چطور برسیم؛ غار سرد آبگرم
از جاده قزوین- همدان خود را به شهر آبگرم برسانید. از شهر آبگرم باید به سمت روستای حصار و برج های تاریخ خرقان بروید که جاده ای جداگانه دارد. بعد از گذشتن از روستاهای «طبلشکین»، حصار و برج های خرقان باید در امتداد همان جاده به سمت روستای «علی آباد» به پیش بروید. بعد از گذشتن از روستای علی آباد در سمت چپ جاده، مسیری فرعی می بینید که به سمت روستای قلعه کرد می رود. پس از پارک کردن خودروی تان در روستا و یک پیاده روی ۲۰ دقیقه ای، به دهانه غار در کوهپایه های مشرف به روستا می رسید. دهانه این غار آن قدر بزرگ است که با بیرون آمدن از روستا، دهانه غار را خواهیددید. مسیر رسیدن به غار کاملا مشخص است.

کجا بگردیم؛ حلقه خفاش ها
زمان لازم برای بازدید از غار قلعه کرد حدود پنج ساعت است. برای رفت و برگشت خود زمانبندی حرکت در نظر بگیرید.
ورودی: ورودی غار با دهانه ای بزرگ تقریبا به ابعاد ۲۱ متر عرض و پنج متر ارتفاع شروع می شود و با امتداد در راهرویی کوچک به طول ۲۰ متر به پرتگاهی ۱۲ متری ختم می شود. این پرتگاه یا به اصطلاح غارشناسان «چاه» اولین مانع عبور طبیعی غار است و اولین چالش بازدیدکنندگان از این اثر طبیعی. این پرتگاه دقیقا در سقف تالاری بزرگ به وسعت حدود هزار متر مربع قرار دارد. بعد از فرود آمدن از این چاه، البته با استفاده از لوازم فنی مخصوص غارنوردی، برنامه آغاز خواهدشد.
مسیرهای اصلی: همین چاه ۱۲ متری باعث شده، طبیعت غار تا حدودی از دستبرد و تخریب قاچاقچیان اشیای تاریخی و طبیعت گردان غیرمسئول در امان بماند. هرچند که باز هم در میانه پیمایش، آثار تخریب و شکسته شدن استلاگمیت ها یا چکیده به چشم می خورند. ورودی این غار پر است از چاله هایی دست کند عمیق که جویندگان گنج در این اثر طبیعی برجای گذاشته اند.

تزیینات آهکی: تقریبا تمام غار پوشیده از تزیینات آهکی ریز و درشت و به اشکال استلاگمیت یا چکیده و استلاگتیت چکنده است؛ تزیینات گل کلمی، اشکال سوزنی شکل ریز و اشکالی معروف به «نی نوشابه»ها. در وقت پیمایش مراقب چکیده های ریزی که از سقف کم ارتفاع برخی تالارهای غار آویزان هستند، باشید تا با کلاه کاسک آن هار نشکنید.
دمای غار حدود ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتیگراد است و رطوبت در تمام غار حس می شود. مقدار آب داخل غار، در فصول بارش یا خشک متفاوت است. در قسمت هایی از غار چاه های کم عمقی دیده می شود و در قسمت های دیگر حوضچه های کم عمق آب را می توانید ببینید. حتی در کف یکی از پایین ترین تالارهای غار که به «تالار آب» معروف است، حوضچه آبی به عمق ۴۰ سانتی متر به وسعت یک اتاق ۲۰ مترمربع وجود دارد.
منبع: برترینها