عوامل طبیعی و غیرطبیعی تاثیر گذار در زمان شستشوی موی سر

عوامل طبیعی و غیرطبیعی تاثیر گذار در زمان شستشوی موی سر
پوست سر، در مقابل عوامل طبیعی و بدنی و فاکتورهای غیرطبیعی و محیطی، با گذشت زمان واکنشهای گوناگونی از خود بروز می دهد، که این تنشها، مستقیماً بر روی ضمایم این عضو، یعنی موها، اثر می گذارند. ما در زیر به بیان توضیح این دو دسته عوامل و تأثیرات آنها بر روی پوست و مو های سر، می پردازیم :
عوامل طبیعی و بدنی : عرق کردن سر، چرب شدن پوست سر و به تبع آن موها، تجمع سلولهای مرده پوست بر سطح آن، که آمادگی جدا شدن از پوست سر را دارند و بسته شدن منافذ سطح پوست سر و محدود یا مسدود شدن راه اکسیژن گیری طبیعی پوست سر و ریشه مو ها، در اثر عملکرد غدد چربی و … از جمله عوامل عمده ای هستند، که بعد از هر بار شستشو، پس از گذشت مدت کوتاهی (حدود ۴۸ ساعت) در پوست سر پدید می آیند، البته بجز مورد اول، یعنی تعرق، که زمان مشخصی نداشته، بیشتر به عواملی همچون فعالیت و تحرک و …. ، وابسته است، بروز عوامل یاد شده در مدت زمان مذکور، شستشوی یک روز در میان سر را ایجاب می کند، که مشاهدات مکرر وضعیتهای مذکور در مدت زمان یاد شده و تشدید و خامت اوضاع با گذشت ساعاتی از موعد مقرر بالا، عمل به این دستور را بصورت مجرب و مستدل در آورده است.
عوامل غیرطبیعی و محیطی: این فاکتورها، عمدتاً شامل گرد و خاک و دود موجود در فضای محیط زیست و … می باشند. این دو عامل عمده، بین محیط های زیست شهری و روستائی مشترک هستند، با این تفاوت که گرد و خاک محیط روستاها نسبت به شهرها آلودگی کمتری داشته، دود منتشر شده، در هوای این محلها، حاصل از سوزاندن هیزم و بعضی فرآورده های نفتی، مثل نفت سفید و گازوئیل و بمقدار کم می باشد، در حالیکه دود فراوان موجود در هوای شهری حاصل از وسائط نقلیه دود زا و مراکز تولیدی و صنعتی بوده، حاوی مقادیر زیادی سموم شیمیایی می باشد. البته در این موارد، استثناهایی وجود دارد، مثلاً در بین روستاها، برخی بسیار سر سبز بوده، در آنها مناطق خاکی و بدون گیاه کمتر یافت می شود، لذا در نظر گرفتن عامل خارجی گرد و خاک در این محیطها منتفی می باشد، و یا در بعضی از روستاها، سوزاندن هیزم و مواد نفتی شایع نبوده، یا بقدری کم و جزئی است، که در مورد آنها، نمی توان عاملی بنام دود را، آلوده کننده محیط و هوا دانست. در مورد مناطق شهری نیز، حتی در شهرهای بسیار آلوده از نظر هوا، نواحی با آلودگی کم یا بدون آلودگی (از حیث گرد و خاک و دود)، وجود داشته، و اکثر شهرهای واقع در مناطق کوهستانی و قسمتهای کوهپایه ای شهرهای دیگر، از هوای پاک و تمیزی، برخوردارند. بنابراین، در مورد ساکنان مناطق اخیر، می توان از عوامل غیر طبیعی و محیطی موثر بر موها و پوست سر،  چشم پوشی نمود.
بهرحال، در محیطهای آلوده به عوامل غیرطبیعی نامبرده، ذرات معلق و پراکنده در هوا، بر روی موهای سر قرار گرفته، سپس بر سطح پوست سر می نشینند. ادغام این ذرات آلوده، با چربی و عرق پوست سر، که از واکنشهای طبیعی این عضوست، محیط سر را برای رشد و بقای طبیعی موها، نامساعد می نماید.
عوامل و فاکتور طبیعی یا غیر طبیعی و بدنی یا محیطی، پس از هر بار شستشو به همراه هم و یا به تنهایی، بعد از گذشت مدتی محیط سر را برای موها، آلوده و نامساعد می سازند. مشاهدات و تجربیات در این مورد نشان می دهند، که میانگین و معدل این مدت زمان را می توان ۴۸ ساعت در نظر گرفت. البته این تعداد ساعات، فاصله زمانی بین دو جلسه استحمام و شستشوی سر و موها می باشد، و بطبع کیفیت شستشو در مناطق متفاوت می باشد، مثلاً شدت شستشوی سر و موها، در مورد ساکنین مناطق آلوده (از لحاظ هوا) بیشتر از افراد مقیم مناطق دارای هوایی و پاکیزه است، که البته این شدت ممکن است، در افزایش دفعات شستشو و یا بکار بردن مواد شوینده بیشتر (و آبکشی دقیق تر و افزونتر) تجلی یابد. در این مورد نیز، میانگین دفعات شستشوی سر را بطور لازم و کافی، دو دست می توان در نظر گرفت، به دستور شستشوی یک روز در میان، دو مرتبه موهای سر عمل نمود.
منبع: مه شو