عوارض PID چیست؟
مهمترین و اصلی ترین عوارض PID عبارتند از: عود PID، درد مزمن لگن، حاملگی نابجا و آبسه لوله ای – تخمدانی
عود PID: حدود ۲۵% بیماران دچار عود بیماری می شوند که در دختران شایعتر از افراد میانسال بوده و معمولاً در زمینه اختلالات ایجاد شده در لوله هی رحمی و آدنکسها است.
درد مزمن لگن: حدود ۲۰% بیماران دچار درد مزمن لگن (درد بیش از ۶ ماه) و مقاربت دردناک میشوند که از این تعداد حدود دو سوم بیماران نازا خواهند بود. درد ممکن است بدلیل تجمع مایع استریل در لوله های فالوپ (Hydrosalpinx) چسبندگی های داخل لگنی (خصوصاً اطراف تخمدان) و یا بدلیلی به غیر از عوارض PID نظیر اندومتریوز باشد. در این بیماران جهت تشخیص و رد علل پاتولوژیک دیگر بایستی بررسیهای کامل (نظیر سونوگرافی، CT-scan و یا لاپاراسکوپی) انجام شود.
نازایی: شیوع نازایی پس از اولین حمله PID حدود ۱۳%، پس از دومین حمله حدود ۳۶% و پس از سومین حمله حدود ۷۵% خواهد بود. علت اکثر این موارد تنگی لوله ها و چسبندگیهای لوله های رحمی است.
حاملگی خارج رحمی (EP): هر حمله PID باعث افزایش خطر حاملگی نابجا تا ۱۰-۵ برابر میشود و این عارضه یکی از علل اصلی مرگ و میر مبتلایان به PID است. احتمال EP در اولین حاملگی متعاقب سالپنژیت حدود ۷% است.
آبسه لولهای – تخمدانی: از خطرناکترین عوارض PID بوده و در مطالب بعدی مفصل شرح داده شده است.
نکته از آنجائیکه اکثر موارد PID ماحصل بیماریهای مقاربت است. لذا بایستی بعد از درمان بررسی از نظر احتمال سایر عفونتهای مقاربتی (از جمله HIV و VDRL) به عمل آید.
طبق مکمل Pelvic Inflammatory Disease Alternative & Complementary
آنتی بیوتیک تراپی: طب روش کلاسیک
رژیم غذایی: کاهش و یا حذف مواد خوراکی مهار کننده سیستم ایمنی (قند، الک، غذاهای آلرژیک و غذاهایی که تحت فرآیندهای مختلفی تهیه میشوند).
مکملها:
بتا – کاروتن ۱۰۰.۰۰۰ واحد در روز برای ۲ ماه
ویتامین E 400 واحد در روز برای ۳ ماه
ویتامین ث ۵۰۰ میلی گرم چهار بار در روز برای هفته اول و سپس رساندن آن به ۲۵۰ میلی گرم سه بار در روز.
Bromelain (مجموعهای از آنزیمهای پرتئولیتیک استخراج شده از تنه و تا اندازهای میوه آناناس است که در کاهش واکنشهای التهابی خصوصا چسبندگیها کمک کننده است) ۲۵۰ میلی گرم ۴ بار در روز بمدت یک هفته و سپس ۳ بار در روز بمدت ۶ هفته.
گیاهان دارویی
Hydrastis Canadensis (ختم ذهبی؛ goldenseal) 400 میلی گرم (solid extract) سه بار در روز در هفته اول و سپس ۲۰۰ میلی گرم سه بار در روز برای ۳ هفته. این گیاه خواص آنتی باکتریال (خصوصا ضد کلامیدیایی و بیهوازیها) و Trophorestorative بالایی داشته و در بسیاری از عفونتهای غشاهای مخاطی (خصوصا گاستروانتریتها) موثر است.
(comfrey) symphytum officinale پس از کنترل و فروکش نمودن عفونت بدلیل دارا بودن آلانتوین در ترمیم صدمات وارده تا حدی کمک کننده خواهد بود (۵۰۰ میلی گرم از گیاه خشک شده سه بار در روز).
منبع: mahsho.com