عوارض غددی ، قلبی و کبدی بیماری تالاسمی

عوارض غددی
الف: تاخیر در رشد: در گذشته این عارضه معمولا در سال های اول عمر به علت کم خونی مزمن اتفاق می افتاد. در حال حاضر معمولا فقط در حوالی زمان بلوغ دیده می شود. نقص رشد زمان بلوغ، پایه درون ریز دارد که هنوز کاملا شناخته نشده است. علت نسبتا شایع تاخیر رشد، کمبود هورمون رشد در مبتلایان به تالاسمی است.
ب: اختلال در بلوغ: بسیاری از مبتلایان دچار تاخیر یا عدم بلوغ می شوند. بعضی دختران دچار آمنوره ثانوی و بعضی پسران دچار ناتوانی جنسی ثانوی و ناباروری می شوند. ارزیابی مناسب غدد درون ریز و درمان آن توسط متخصص مجرب بیماری تالاسمی ضروری است. درمان بستگی به وضعیت بیمار دارد.
ج: کم کاری پاراتیروئید: کم کاری پاراتیروئید در بیمارانی که بار آهن بسیار بالایی دارند شایع است و به صورت کمبود کلسیم ظاهر می شود، بیمار از سوزن سوزن شدن و خارش شکایت دارد.
د: کم کاری تیروئید: تعداد زیادی از بیماران، به خصوص آن هایی که دچار اختلالات غددی هستند، به هیپوتیروئیدیسم اولیه مبتلا می باشند.
ه: دیابت شیرین: این عارضه در سنین بلوغ یا بعد از آن، مخصوصا در مبتلایان به بیماری مزمن کبدی شایع است. دیابت بیماران وابسته به انسولین و کنترل، مشکل است.
عوارض قلبی
اضافه بار آهن در قلب می تواند باعث آریتمی، پریکاردیت و نارسایی قلب گردد.
عوارض کبدی
با گذشت زمان بسیاری از بیماران تالاسمی به بیماری های کبد از جمله سیروز مبتلا می شوند. بروز بیماری در آن ها علل مختلفی دارد که مهم ترین این علل اضافه بر آهن و هپاتیت مزمن (نوع Bیا C)است.
عوارض عصبی
معمولا در کشورهای در حال توسعه دیده شده است. بیمارانی که هموگلوبینشان در حد خیلی پایین حفظ شده باشد، پس از تزریق خون؛ دچار افزایش فشار خون، تشنج و خونریزی مغزی می شوند. با تزریق خون به میزان بالا از ابتدای درمان می توان از این حالت جلوگیری نمود.
منبع: مه شو