عملکرد خودروساز ایرانی طی ۲۰ سال گذشته

خودروسازان همواره برای حفظ مشتریان و افزایش میزان فروش خود پس از تولید یک نوع خودرو به فراخور زمان اقدام به بهبود وضعیت ظاهری و باطنی خودرو می کنند.
 
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان ، این امر که ممکن است برای برخی از شرکت های خودروساز نظیر کره ای ها هرسال اتفاق بی‌افتند یا اینکه همانند کمپانی های آلمانی یا ایتالیایی طی یک دوره زمانی مشخص انجام شود؛ به عبارت دیگر فیس لیفت کردن این خودرو ها شامل تغییراتی در اجزای بدنه، موتور، داخل (داشبورد) بوده که پس از انجام این تغییرات خودروی به روز شده به حدی تغییر می کند که تنها نام مدل پیشین خود را یدک می شد.

برهمین اساس پس از فیس لیفت مشتری با خودرویی کاملا متحول شده روبرو می شود اما نام خودرو کماکان بی تغییر می ماند که این امر بار روانی پیشرفت در کیفیت خودرو را در ذهن مصرف کننده دوچندان می کند.

در حال حاضر یکی از تولید کنندگان بزرگ خودرو در کشور گروه خودروسازی ایران خودرو است؛ این خودرو سازی حدود ۱۵ مدل خودروی تولیدی دارد که در ادامه گزارش به تغییرات برخی از مدل های آن می پردازیم.

پژو ۴۰۵
از ورود این خودرو به بازار داخلی بیش از ۲۵ سال می گذرد؛ این خودروی فرانسوی در ابتدا با مدل GL وارد بازار شد و پس از مدتی نسخه کامل شده آن که مجهز به شیشه بالابر برقی، رنگ بدنه متالیک، قفل مرکزی پیشرفته، صداگیر موتور و … با نام پژو GLX وارد بازار شد.

پس از چندین سال عرضه بدون تغییر در موتور و ظاهر مدل دیگری از این خودرو تحت نام SLX وارد بازار شد که مورد اقبال عمومی قرار نگرفت؛ اما در آخرین تحولات گروه خودروسازی ایران خودرو تمرکز خود را بر بهبود فضای داخلی این خودرو متمرکز کرد که نتیجه آن “پژو ۴۰۵ داشبورد جدید” امروزی است.

بطور کلی از زمان ورود آن به داخل بازار تغییرات بسزایی در طراحی این خودرو بوجود نیامده اما قیمت آن از هفت میلیون تومان به بیش ۳۲ میلیون تومان رسیده است.

گفتنی است طبق آخرین گزارش ارزشیابی خودرو که توسط شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران پژو ۴۰۵ از پنج ستاره کیفیت تنها یک ستاره کسب کرده است.



GLI


SLX


GLX



GLX داشبورد جدید


پژو پارس

یکی از فیس لیفت های موفق ایران خودرو از روی اتاق پژو ۴۰۵ بوجود آمد که این خودرو به محصول جدید آن زمان پژو یعنی ۴۰۶ بسیار نزدیک کرد؛ لازم به ذکر است موتور پژو پرشیا آن زمان با ۴۰۵ تفاوتی نداشت؛ همچنین نام آن در ابتدا پژو سفیر بوده به اندکی بعد به پرشیا و در نهایت پارس تبدیل شد.

البته چند سال بعد گروه خودروسازی ایران خودرو با تغییر موتور پرشیا، مدل ELX را با موتور ۱۸۰۰ سی سی ۱۶ سوپاپ (معروف به موتور زانتیایی) را تحت عنوان پژو پارس ELX به بازار عرضه کرد.

همچنین همین مدل بعد از چند سال موتور ۲۰۰۰ سی سی و در سال های اخیر با تغییر در طراحی داخلی (داشبورد فرمان و فریم جدید) را با ۳ مدل سال (ساده) پارس LX و پارس ELX به بازار عرضه کرده است.

در حال حاضر قیمت پژو پارس اتوماتیک تا ۵۱ میلیون تومان هم می رسد اما این قیمت کماکان انتظارات مردم از این خودرو را برآورده نمی کند.

طبق گزارش های استاندارد پژو پارس توانسته تنها یک ستاره از پنج ستاره کیفیت را کسب کند.



طرح اولیه


فعلی


تغییر داشبورد
پژو ۲۰۶
یکی از خودروهایی که از بدو ورود محبوبیت خاصی در جوانان ایجاد کرد، پژو ۲۰۶ بود که در ۶ تیپ عرضه شد؛ این خودرو که از سال ۸۰ وارد بازار شد در تیپ های مختلف و با توجه به نوع آپشن های نصب شده در آن و همچنین گیربکس (اتومات و دنده) و موتور ۱۴۰۰ سی سی و ۱۶۰۰ سی سی ۱۶ سوپاپ عرضه شد.

این خودرو در ادامه بیشتر در ۳ تیپ ۲ و۳ و ۵ به بازار عرضه شد و نوع اتوماتیک آن نیز به سبب قطع همکاری پژو در زمان تحریم ، از ادامه تولید باز ماند.

خودروی ۲۰۶ از نظر ظاهری د ر تمامی تیپ ها یکسان بوده و فقط نسخه صندوق دار آن دارای ظاهری مختلف است.

ایران خودرو توانسته با ارتقاء کیفیت پژو ۲۰۶ در آبان ماه یک ستاره کیفی دیگر از شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران دریافت کند و سطح این محصول را به سه ستاره برساند.

همچنین ایران خودرو طی این سال ها خودروی رانا را بر پایه ۲۰۶ صندوقدار طراحی نمود اما از این خودروی ۳۳ میلیون تومانی استقبال چندانی نشد.

شایان ذکر است طی سال های اخیر بهای یک دستگاه پژو ۲۰۶ از زیر ۱۰ میلیون تومان به نزدیک ۴۰ میلیون تومان رسیده اما برخلاف افزایش چهار برابری قیمت طی سال های اخیر، ظاهر آن تغییر محسوسی نداشته است و از نظر کیفی بهبود یافته که در حال حاضر با کسب سه ستاره کیفیت، جزء محصولات با کیفیت خودروسازی ایران خودرو است.


پژو ۲۰۶

پژو ۲۰۶ صندوقدار


رانا
سمند/ خودروی ملی؟!

اسب زرد یا همان سمند اولین خودرویی بود که ادعا شد توسط مهندسین داخلی ساخته شده و در آن زمان جنجال زیادی به پا کرد؛ این خودرو با موتور ۱۸۰۰ سی سی ۴۰۵ به بازار عرضه شد اما از نظر استحکام یک سر و گردن از این خودرو بالاتر بود.

طی سال های گذشته چندین مدل مختلف از سمند به بازار عرضه شد که از جمله آن می توان به سمندر ساده، سمند LX، سمند سورن و سمند SE اشاره کرد.

قیمت این خودرو نیز در آن زمان قیمتی در حدود ۱۰ میلیون تومان داشت که در حال حاضر به ۳۹ میلیون تومان نیز می رسد.

این خودرو نیز نتوانسته آنطور که باید و شاید انتظارات کیفی را براورده کند و تنها موفق به کسب یک ستاره کیفیت از استاندارد شده است.
در این بین ایران خودرو با تغییری جزئی در موتور و نمای ظاهری، خودروی سورن را به بازار عرضه کرد که از نظر کیفیت داخل و موتور از بقیه سمند های موجودِ آن زمان بهتر اما گران تر بود.
گفتنی است خودروی دنا نیز بر پلتفرم سمند اما با ظاهری متفاوت توسط گروه خودروسازی ایاران خودرو عرضه شده که با قیمتی در حدود ۴۵ میلیون تومان در بازار معامله می شود، دنا یک فیس لیفت از خودروی سمند است و دارای موتور، گریبکس و اکسل مشترک با سمند سورن است.


مقایسه طرح اولیه و سمند معمولی


سورن


دنا


حال بر روند تغییرات چند خودرو ساز خارجی نگاهی می اندازیم تا متوجه تغییرات هرساله ظاهر و موتور خودرو متناسب با نیاز و سلیقه مشتریان شویم.



در حال حاضر بیش از ۲۰ سال است که در خودرو های تولیدی ایران خودرو تغییری بوجود نیامده است و حتی در مواقعی با افت مواجه شده است؛ در این بین هیچ گاه شاهد کاهش قیمت نبوده ایم بطوریکه طی این سال ها قیمت اکثر خودرو های تولید داخل سه یا چهار برابر شده اند.
براساس این گزارش و طبق آخرین گزارش کیفیت خودرو ها کلیه محصولات تولیدی ایران خودرو در سراسر کشور بطور میانگین با دو ستاره از پنج ستاره کیفیت فعالیت می کنند.

کیفیت پائین قطعات، خدمات پس از فروش، نبود نوآوری در خودروها از جمله اعتراضات مشتریان به خودروسازان است؛ حال که تحولی در فضای سیاسی- اقتصادی کشور رخ داده و بار دیگر تعامل و همکاری با خودروسازان پیشرفته بین المللی از سر گرفته شده است، انتظار می رود خودروسازان با احترام به سلیقه مشتریان نسبت به ایجاد تحولی در صنعت خودرویی کشور اقدام کنند، که البته امیدواریم این تحول فقط در بحث قیمت گذاری خودرو ها نباشد.


منبع: alef.ir