علل غیرژنیکولوژیک چیست؟
علل غیرژنیکولوژیک را برای دردهای حاد لگن آماده کرده ایم. با ما همراه شوید.
آپاندیسیت حاد: در هر بیمار با درد شکم بایستی آپاندیسیت رد شود. با یک شرح حال و معاینه دقیق در اکثر موارد میتوان آپاندیسیت را تشخیص داد. شروع درد در اطراف ناف با شیفت آن به RLQ همراه با حساسیت ساده و بازگشتی، تهوع، استفراغ و بیاشتهایی تابلوی کلاسیک آپاندیسیت حاد است (برای مطالعۀ کامل به کتاب «اورژانسهای جراحی، اورولوژی و اورتوپدی و تکنیکهای عملی» از همین مجموعه مراجعه کنید).
دیورتیکولیت (Diverticulitis): دیورتیکولیت در اثر میکروپرفرواسیونهای دیورتیکول و در نتیجه بروز التهال اکستراکولیک یا اینترامورال بوجود آمده و معمولاً لکوسیتوز و در مراحل پیشرفته پریتونیت تظاهر میکند. موارد خفیف بیماری را میتوان به صورت سرپایی با رژیم غذایی سبک و کمتفاله و آنتیبیوتیک خوراکی (سیپروفلوکساسین-مترونیدازول) درمان نمود اما موارد شدید (علائم پریتونیت) بایستی در بیمارستان درمان شود.
بیماری Crohn (regional enteritis): کرون یک بیماری التهابی هتروژن بوده که برحسب محل گرفتاری و رفتار بیماری، تظاهرات وسیع و مختلفی دارد و تابلوی کلاسیک آن (گرفتاری ایلئوکولونیک) به صورت درد شکمی در RLQ، تب، کاهش وزن و توده قابل لمس التهابی تظاهر میکند. بیماری ممکن است با تابلوهای انسدادی روده، یا فیستولهای رودهای جلدی یا واژینال به تنهایی یا مجموعهای از آنها ظاهر شود. در بسیاری از موارد تظاهرات خارج رودهای (نظیر آرتریت، اریتم ندوزوم و …) نیز وجود دارد.
اختلالات ادراری: عفونت ادراری (خصوصاً سیستیت) و سنگ مجاری ادراری از علل نسبتاً شایع درد حاد لگن بوده که با وجود علائم ادراری و آزمایش ادرار و یا رادیوگرافی قابل شناسایی هستند.
اختلالات موسکواسکلتال: صدمات اسلکتی عضلانی (نظیر فتق دیسک، شکستگی یا آرتریت مهرههای کمری و …) و فتق شکمی یا اینگونال میتوانند با درد حاد (یا مزمن) لگن همراه باشند.
نکته: اختلالات گوارشی فوقانی همچون کولهسیستیت و پانکراتیت بندرت در تشخیصهای افتراقی درد حاد لگن مطرح میشوند.
منبع: mahsho.com