علایم و نشانه های سیاه سرفه
سرفه های تک تک، و به دنبال آن غالباً، سرفه های انفجاری که پایان آن صدایی شبیه شهیق (فریاد زیر) ایجاد می شود.
عطسه
احتقان بینی
اشک ریزش
بی اشتهایی
کسالت و ناراحتی عمومی
علایم و نشانه های اورژانسی
مشکل تنفسی کبودی لب ها
سیاه سرفه در کتب علمی تحت عنوان پرتوسیز (Pertussis) شناخته می شود. این واژه، کلمه ای یونانی به معنی سرفه های شدید می باشد در زبان انگلیسی به آن whooping cough یا سرفه های شهیق دار هم می گویند، زیرا در پایان هر سرفه صدای زیری شبیه شهیق ایجاد می شود، که از مشخصات این بیماری است. سیاه سرفه توسط نوعی باکتری به نام بوردتلا پرتوسیز ایجاد می گردد. سیاه سرفه عمدتاً در اطفال زیر ۲ سال رخ می دهد و با استنشاق قطرات آلوده و منتشر در هوا اغلب در اثر سرفه یا عطسه یک فرد بالغ مبتلا به نوع ضعیف بیماری، منتقل می شود. این بیماری بیشتر در مراحل ابتدایی واگیردار است.اما امکان انتقال ان تا زمان بهبودی کامل بیماری هم وجود دارد.
تشخیص
تشخیص سیاه سرفه در مراحل اولیه بیماری ممکن است کار دشواری باشد، زیرا نشانه های آن شبیه سرماخوردگی است. بعداز ۱۰ روز تا ۲ هفته، سرفه های خاصی ظاهر می شوند که طی آن فرد دچار حملاتی از سرفه های سریع و پی در پی (قطاری) و به دنبال ان یک نفس زورکی، با عجله و عمیق با صدایی زیر و شهیق مانند می شود.
حملات سرفه ممکن است در پی عطسه، گریه، عصبانیت یا ترس ایجاد شوند، بیمار ممکن است همراه سرفه مقدار زیادی خلط (بلغم) غلیظ بالا بیاورد. استفراغ شایع است حدود ۴ هفته بعداز شروع حملات سرفه نشانه های بیماری به تدریج از بین می روند.
سیاه سرفه در ایالات متحده در مقایسه با چند دهه پیش شیوع کمتری دارد، که علت آن واکسیناسیون گسترده اطفال است. با این حال وقوع آن در بزرگسالان و نوجوانان کمی بیشتر شده است. در حال حاضر حدود ۲۵ درصد سیاه سرفه در میان نوجوانان و بزرگسالان مشاهده می شود. در کشورهایی که واکسیناسیون علیه سیاه سرفه کند و ضعیف بوده پیامدهای آن فاجعه بار بوده و گزارش هایی از مرگ و میر در اثر ظهور مجدد این بیماری در دست است.
سیاه سرفه تا چه حد جدی است؟
با مراقبت مناسب، اکثر افراد بدون عارضه از این بیماری بهبود پیدا می کنند، اما سیاه سرفه می تواند سینه پهلو و متعاقب ان آسیب ریه ها را به دنبال داشته باشد. در موارد خیلی شدید، فقدان اکسیژن (اسفیکسی) می تواند به آسیب مغزی منجر شود. اگر لب های بیمار کبود شد، این یعنی او دچار مشکل شدید تنفسی است و نیاز به مراقبت های پزشکی اورژانسی دارد.
درمان
پزشک احتمالاً برای شما آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد. در موارد شدیدتر، ممکن است از کورتیکواستروئید هم استفاده شود. تا می توانید مایعات بنوشید و به جای سه وعده حجیم، در چند وعده مکرر و مختصر غذا بخورید داروهای ضد سرفه تأثیر چندانی ندارند.
پیشگیری
واکسن سیاه سرفه، عموماً به عنوان بخشی از واکسن سه گانه یا ثلاث- دیفتری- کزاز- سیاه سرفه (DTaP)- در دوران بچگی ارایه می شود.
منبع: مه شو