علائم شپش سر و راه های پیشگیری

شپش
شپش سر عفونتی انگلی است که توسط انگلی به نام پدیکولوس هومانوس کاپیتیس ایجاد می شود.
علائم شپش سر
اولین علائم بالینی در سر ، موقعی اتفاق می افتد که شپش شروع به حرکت می کند که معمولا از حاشیه دو طرف سر شروع می شود و بعد به طرف مرکز سر گسترش می یابد. در این هنگام بیمار احساس خارش در سر می کند. به تدریج خارش سر افزایش یافته و در سر خراشیدگی یا ناخن پیش می آید. گاهی در موارد پیشرفته غدد لنفاوی اطراف سر در ناحیه گردن برجسته می شود.
مراحل زندگی شپش روی سر
بعد از انتقال انگل شپش از سر انسان آلوده به انسان سالم ، انگل بالغ یکی دو ماه زندگی می کند و انگل ماده در هر روز ۶-۴ تخم می گذارد که به ساقه مو می چسبند و شبیه ذرات سفید مانند شوره دیده می شوند. این تخم ها به بالغ تبدیل شده و این سیر همچنان ادامه می یابد.
پیشگیری
با جدا کردن بیماران درمان نشده از افراد سالم و درمان سریع آن ها می توان از انتقال بیماری جلوگیری کرد. (در مکان هایی همچون مدارس و پرورشگاه ها و… ) با رعایت بهداشت تا حد زیادی می توان مانع ایجاد بیماری شد. زیرا انگل بر اثر مواد شوینده از بین می رود. هر چند تخم انگل خیلی مقاوم است.
سرایت
شپش سر از طریق انتقال مستقیم از انسان آلوده به انسان سالم ایجاد می شود ، خصوصا از طریق لوازم شخصی آلوده مثل شانه ، کلاه ، روسری ، ملحفه و غیره به سرعت منتقل می شود. این بیماری در سنین مدرسه (۷-۱۸ سالگی) بسیار شایع تر از سنین دیگر است و در هر دو جنس مذکر و مونث دیده می شود. هر چند در دختران به علت موهای بلند و پر حجم ، بیشتر دیده می شود. این بیماری اگر به مدت طولانی ادامه یابد ، احتمال گسترش آن به قسمت های دیگر بدن وجود دارد.
درمان: در اوایل ، که بیماری هنوز گسترش نیافته است با کوتاه کردن موها ، استحمام روزانه و جوشاندن وسایل شخصی می توان آن را از بین برد.
منبع: مه شو