عرضه دونرخی خودروهای داخلی در بازار

محقق نشدن وعده‌های افزایش عرضه و عدم ساماندهی فروش موجب اختلاف ۱.۵ تا ۱۱میلیون تومانی قیمت خودروهای تولید یا مونتاژ داخل مدل ۹۶شده است.با وجود افت قیمت خودروهای داخلی مدل ۹۵در بازار و رکود نسبی بازار و احتیاط مشتریان در خرید خودرو، اختلاف قیمت بازار و کارخانه برخی خودروهای مدل ۹۶متاثر از رشد دلال بازی، کاهش عرضه و بازارگرمی میلیونی شد.

به گزارش همشهری، پیش از این نیز تفاوت قیمت چند میلیون تومانی برخی خودروهای مشمول دستورالعمل قیمت‌گذاری شورای رقابت یا خودروهای تازه مونتاژی که این شورا با استناد به رقابتی بودن بازار از قیمت‌گذاری آن خودداری کرده است، زنگ خطر رشد دلال‌بازی در بازار شب عید خودرو برای مدل‌های ۹۶را به صدا درآورده بود.

شکایات مشتریان از تفاوت قیمت شدید برخی خودروها در حاشیه بازار نسبت به قیمت‌های مصوب شورای رقابت و خودروسازان، موجب شد تا حدود ۲‌ماه پیش رئیس شورای رقابت در گفت‌وگو با خبرنگار ما از تشکیل کارگروه بررسی تفاوت قیمت خودروهای داخلی در حاشیه بازار و کارخانه و هشدار شدید به‌خودروسازان برای افزایش عرضه، خودداری از فرو ش سبدی محصولات و ثبات بازار خبر دهد. متعاقب آن منصور معظمی، رئیس سازمان گسترش با ابلاغ بخشنامه‌ای به‌خودروسازان، خواستار کاهش این شکاف قیمتی و ساماندهی عرضه خودرو شد و مدیران خودروساز نیز وعده افزایش عرضه، تمرکز بر فروش اینترنتی و ممانعت از عرضه سبدی محصولات خود برای جلوگیری از دلال‌بازی و شکل‌گیری بازار سیاه برخی خودروها را مطرح کردند.

با وجود این اکنون نه‌تنها خبری از رفع حاشیه بازار این خودروها نیست بلکه اختلاف قیمتبرخی خودروهای ساخت و مونتاژ داخل مدل ۹۶در حاشیه بازار و کارخانه به ۱٫۵ تا ۱۱میلیون تومان رسیده و به‌نظر می‌رسد با افزایش تقاضا برای برخی خودروهای مدل ۹۶در بازار شب عید، این شکاف قیمتی عمیق‌تر شود.

تشدید شکاف قیمتی در شرایط رکود!
رئیس اتحادیه نمایشگاه‌‌داران و فروشندگان خودرو به تسنیم گفت: گرچه بازار خودرو این هفته نسبت به هفته گذشته شاهد تغییرات خاص قیمتی نبوده اما اختلاف قیمت بازار و کارخانه برخی محصولات مدل۹۶ ایران‌خودرو و پارس خودرو افزایش یافته است. به گفته سعید مؤتمنی در محصولات ایران خودرو، اکنون پژو ۴۰۵با قیمت ۲۹میلیون و ۶۰۰هزار تومان در بازار آزاد فروخته می‌شود و سمند اس‌ای با اختلاف قیمت ۱٫۵میلیون تومانی به نرخ ۲۹میلیون، تندر۹۰ای دو با اختلاف ۲میلیون و ۳۰۰هزار تومانی به نرخ ۳۹میلیون و ۴۰۰هزار تومان، پژو ۲۰۶صندوق دار وی‌هشت با اختلاف یک میلیون و ۴۰۰هزار تومانی به قیمت ۳۸میلیون و ۷۰۰هزار تومان و رنو کپچر با اختلاف قیمت ۱۱میلیون تومانی (۱۰۹میلیون و ۹۰۰هزار تومان کارخانه و ۱۲۰میلیون تومانی بازار) عرضه می‌شود.

وی با بیان اینکه قیمت بازار و کارخانه محصولات سایپا تفاوت چندانی نداشته و حتی برخی خودروها مانند سراتو افت قیمت را تجربه کرده، افزود: در محصولات پارس‌خودرو شاهد اختلاف قیمت ۸۰۰هزار تا ۷٫۵میلیون تومانی برخی خودروها هستیم؛ گرچه ساندرو اتوماتیک با اختلاف ۸۰۰هزار تومانی به نرخ ۵۰میلیون و ۷۰۰هزار تومان عرضه می‌شود اما ساندرو استپ وی اتوماتیک با اختلاف قیمت ۸میلیون تومانی (۵۲٫۵میلیون تومانی کارخانه و ۶۰میلیون تومانی بازار) و برلیانس اچ‌۳۳۰ اتوماتیک با اختلاف ۲میلیون تومانی قیمت، در بازار به نرخ۵۷میلیون تومان فروخته می‌شود.

افزایش عرضه تنهاراه مبارزه با دلالی
یک کارشناس صنعت خودرو با بیان اینکه اختلاف قیمت حاشیه بازار و کارخانه برخی خودروهای داخلی در مدل ۹۶به‌دلیل پیش‌بینی مشتری برای این خودروها در روزهای پایانی سال است به خبرنگار ما اعلام کرد: اغلب مشتریان خودرو ترجیح می‌دهند خودروهای مدل ۹۶را به جای مدل‌های پایین‌تر خریداری کنند. درواقع بازار خودرو به پیشواز تقاضای احتمالی شب عید رفته و در شرایطی که عرضه محدود است، دلال‌ها افزایش قیمت را در بازار ایجاد می‌کنند اما درصورتی که بازار گرم نشود، افزایش قیمت خودرو در حاشیه بازار عملیاتی نشده و تنها در حد حرف و گمانه‌زنی می‌ماند.

فربد زاوه با اشاره به اینکه عرضه خودروهای مدل ۹۶توسط خودروسازان به تازگی آغاز شده و محدود است، در مورد میزان کارآمدی روش‌های شورای رقابت، سازمان گسترش و خودروسازان در کنترل قیمت‌های حاشیه بازار گفت: روش‌هایی مانند فروش تنها یک خودرو از طریق کارت ملی به مشتریان، شیوه‌های مدیریت دولتی برای اعمال نظر در بازار خودرو است و تجربه سال‌۹۱که خودرو با کارت ملی عرضه می‌شد نیز نشان داده که این روش‌ها، بی‌ثمر بوده است. دلالی که می‌خواهد خودرو را برای کسب سود بیشتر خریداری کند از همه این موانع عبور می‌کند. به گفته وی تنها راه مبارزه با دلالی در حاشیه بازار خودرو، افزایش عرضه است.


منبع: alef.ir