طب سنتی چینی را بیشتر بشناسید

در چند دهه ی اخیر ، گزینه های تکنیک های درمانی شرقی ، که به عنوان طب مکمل هم شناخته می شود ، بیش از پیش خود را با روش های مرسوم درمانی در سراسر دنیا سازگار کرده اند . تحقیقات نشان می دهند تنها در سال ۲۰۱۳ بیش از ۵۰ درصد پزشکان از طب های مکمل و شرقی در کنار درمان های امروزی برای درمان بیماران خود استفاده کرده اند که طب سنتی چینی هم یکی از مهمترین موارد در این زمینه است .
مدارس و دانشگاه های بیشتری روز به روز به میزان اهمیت تربیت دانش آموزانی آشنا به تکنیک های ذهن و بدن و چگونگی پیشگیری از بیماری از طریق طب های جامع پی می برند . هرچند هنوز برخی از بیماران نسبت به اثرگذاری صحیح این دسته از روش های درمانی و طب سنتی چینی تردید دارند ، تحقیقات بیشتری هر روز فواید این دسته از روش ها را ثابت می کنند .
البته طب سنتی چینی و دیگر روش های درمانی شرقی به مرور زمان اثرات مثبت فراوانی بر بدن بیمار دارد ، میزان استرس و درد را در فرد مبتلا کاهش می دهد و به بهبود کیفیت خواب ، بهبود سیستم ایمنی بدن و کاهش نیاز به داروهای شیمیایی کمک می کنند .
طب سنتی چینی چیست ؟

طب سنتی چینی یکی از انواع طب جامع و سیستم مراقبت از سلامتی به صورت طبیعی است که نخستین استفاده ها از آن حداقل به ۲۰۰۰ سال قبل باز می گردد . طب سنتی چینی را جامع و طبیعی در نظر می گیرند ، زیرا از قدرت درمانی مکانیزم خود بدن برای درمان استفاده می کند و تمام جوانب زندگی بیمار را ، به جای تنها برخی از علایم آشکار، در نظر می گیرد . متخصصان این طب در واقع به بدن انسان مانند یک شبکه ی پیچیده و متشکل از قسمت های مرتبط ، به جای تنها اندام ها و یا سیستم های جدا از هم نگاه می کنند .
هدف طب سنتی چینی در واقع ایجاد تعادل از این سه طریق می باشد :
توجه به محیط خارجی که بیمار در آن قرار دارد .
کمک به بیمار برای کنار آمدن با احساسات درونی از راهی سالم ، مثل کنترل استرس .
بهبود روش زندگی و فاکتورهایی مثل رژیم غذایی و برنامه ی ورزش .
اندام هایی که مشخصا طی درمان از طریق طب سنتی چینی مورد توجه قرار می گیرند شامل کلیه ها ، قلب ، کبد ، شش ها ، طحال ، کیسه صفرا ، روده ی کوچک و بزرگ می شود . درمان از طریق طب سنتی دامنه ی بسیار گسترده ای دارد . برخی از مهمترین اختلالات سلامتی که توسط طب سنتی چینی درمان شده اند شامل این موارد می شوند :
درد های مزمن ، آرتروز ، خستگی ، ناباروری ، ناراحتی های کبدی ، سردرد ، سوء هاضمه ، عدم تعادل در هورمون ها ، فشار خون بالا ، سرطان و یا اثرات جانبی شیمی درمانی .
روش های مختلف طب سنتی چینی

طب سوزنی : برای درمان درد های مزمن ، ایجاد تعادل در هورمون ها و مبارزه با استرس .
بادکش درمانی : برای کنترل التهاب ، مبارزه با رادیکال های آزاد و بهبود کارایی کبد .
تغذیه : برای پیشگیری از فقر مواد مغذی ، افزایش انرژی و دفع سموم .
تمرینات ورزشی : شامل تای چی برای افزایش انعطاف پذیری ، افزایش قدرت و تمرکز .
ماساژ : برای بهبود جریان خون .
فتیله گذاری : یعنی سوزاندن گیاهی خاص نزدیک به پوست .
اصول و باور های طب سنتی چینی

از طب سنتی چینی به طور عمده در آسیا استفاده می شد و در اروپا و امریکا خیلی شناخته شده نبود . از زمانی که علوم پزشکی شرقی مثل یوگا ، مدیتیشن ، تای چی و طب سوزنی به رسانه های غرب راه پیدا کردند ، مطالعات بسیاری روی اثرات بی نظیر این نوع از طب انجام پذیرفت .
طب سنتی چینی باوری بنام “چی ” (Qi) را مطرح می کند که برای سلامت عمومی بدن ضروری و در زبان چینی به معنای ” انرژی حیاتی ” می باشد.
گفته می شود ” چی ” از طریق راه هایی بنام کانال های انرژی در تمام سیستم ها و اندام های بدن جریان دارد و برای سلامت بدن ، این گردش باید منظم و متعادل انجام بپذیرد .
در طب سنتی چینی و روش هایی مثل طب سوزنی و طب فشاری از کانال های انرژی به دفعات استفاده و به درمان این کانال ها در سراسر بدن ، از کف سر گرفته تا نوک انگشتان پا ، پرداخته می شود .
در این طب اعتقاد بر این است که کانال های انرژی به اندام ها و سیستم های مختلف بدن مرتبط هستند و به همین دلیل هم با تمرکز روی برخی از کانال های خاص ، برخی از علایم خاص نیز از بین خواهند رفت . بازگرداندن کانال های انرژی به بدن از بروز بیماری ها و همچنین پیشرفت آنها پیشگیری می نماید .
مفهوم دیگری در طب سنتی چینی “یین و یانگ ” ( yin and yang ) نام دارد که از نظریه ی تکامل و تضاد در انرژی دفاع می کند . احتمالا با نماد یین یانگ آشنا هستید ( دایره ای نصف سفید و نصف سیاه ، با دایره های مشابه در درون خود ) این نماد نیروهای متضاد در جهان هستی ، مثل گرما و سرما ، تابستان و زمستان ، انرژی و استراحت و … ، بیان می کند . دقیقا مثل “چی” ، یین یانگ می گوید وقتی این تضادها از حالت تعادل خارج شوند و یکی برجسته تر از دیگری باشد ، سلامت بدن به خطر می افتد . هدف طب سنتی چینی در درجه ی اول ایجاد تعادل در این انرژی ها می باشد.
منبع: mahsho.com