سرطان تیروئید و نحوه ی درمان آن

سرطان تیروئید نادر است و کمتر از یک درصد تمام سرطان ها را تشکیل می دهد و بسته به اینکه سلول های سرطانی زیر میکروسکوپ چگونه به نظر می رسند، چهار نوع عمده از سرطان تیروئید وجود دارد. دو تا از شایع ترین این سرطان ها انواع پاپیلای و فولیکولار می باشد.
نوع پاپیلاری تمایل دارد به غدد لنفاوی گردن گسترش یابد نوع فولیکولار می تواند به ریه ها و سایر بخش های دورتر بدن گسترش یابد. بیشتر سرطان های تیروئید به کندی رشد می یابند.
در فرم ناشایعی از سرطان تیروئید با نام کانسر (سرطان) مدولاری (بخش مرکزی) سلول های سرطانی هورمون کلسی تونین ترشح می نمایند، پیشرفت این سرطان با اندازه گیری کلسی تونین در خون قابل ارزیابی است. سرطان مدولاری به فور در سایر اعضای خانواده نیز رخ می دهد. سرطان مدولاری تیروئید می تواند با یک اختلال ارثی تحت عنوان نئوپلاسم چندین غده درون ریز (نوع ۲ آن) همراهی داشته باشید.
سرطان تیروئید در زنان شایع تر از مردان است. ریسک ایجاد سرطان تیروئید در این موارد در شما بیشتر خواهد بود: اگر در معرض مقادیر بالای اشعه قرار گرفته باشید، اگر درمان پرتو درمانی در نواحی سرو گردن دریافت کرده باشید یا اگر شخصی در خانواده شما سرطان مدولاری تیروئید یا فئوکروموسیتوم (تومور نادری که از سلول های بخش مرکزی غده فوق کلیه منشاء می گیرد) داشته باشد.
درمان
اگر توده تیروئید بدخیم باشد، احتمالاً تومور و تمام بافت غده توسط جراحی خارج می شوند. به این علت که ممکن است سرطان تیروئید به غدد لنفاوی مجاور گسترش یافته باشد، این غده نیز ممکن است خارج شوند.
در بعضی موارد از ید رادیواکتیو نیز به عنوان مکمل درمان جراحی استفاده می شود. این کار بافت هایی را که با جراحی قابل خارج ساختن نیستند از بین می برد.
غده تیروئید و تومور این ید رادیواکتیو را جذب می کنند و این ماده باعث تخریب بافت تیروئید و سرطان می شود بدون آنکه به سایر بافت های بدن آسیبی بزند.
اگر تیروئید شما خارج شود، بدن شما دیگر قادر نخواهد بود هورمون تیروئیدی تولید نماید، بنابراین شما باید به صورت روزانه از قرص های هورمون تیروئید استفاده نمایید تا جایگزین هورمونی که بدنتان دیگر نمی سازد شود. هورمون تیروئیدی همچنین می تواند رشد سلول های احتمالی سرطانی باقیمانده را متوقف سازد. این کار را با سرکوب ترشح هورمون تحریک کننده تیروئید انجام می دهد.
اگر شما سرطان مدولاری تیروئید دارید، راجع به مشاوره و آزمایش ژنتیکی از پزشک خود سوال نمایید. اعضای خانواده می توانند مورد آزمایش قرار گیرند تا مشخص شود آیا آنها ناقل نقص ژنتیکی که موجب انواع ارثی سرطان می شود هستند یا خیر، جراحی تیروئید می تواند از سرطان در ناقلینی که هنوز دچار سرطان نشده اند پیشگیری نماید.
منبع: مه شو