روش های ارزیابی اندومتر

همچنانکه ملاحظه شد یکی از اهداف اصلی اقدامات تشخیصی در بیماران با AUB شناسایی و درمان ضایعات پیشی سرطان یا سرطانی اندومتر است که برحسب مورد با یکی از روش های زیر صورت می گیرد .
۱ ) Dilation & Curettage ( D & C ) :  یکی از قدیمی ترین و در عین حال نسبتاً ساده روش بررسی اندومتر ، دیلاتاسیون سرویکس و سپس انجام کورتاژ رحم ( D & C ) است . اما نیاز به انجام آن در اطاق عمل و تحت آنستزی و ریسک پرفوراسیون رحم و نیز وجود سایر روش های مناسب تر ، امروزه استفاده از آن بسیار محدود شده است ( البته نه در ایران ) .
۲ ) بیوپسی اندومتر : در این روش با استفاده از کورت Novak یا آسپیراتور Pipelle یا Vabro نمونه بافتی اندومتر بطور سرپایی در مطلب برداشت می شود . در مطالعات زیادی حساسیت و دقت بیوپسی اندومتر با D & C قابل مقایسه بوده است .
( توجه ) انجام  بیوپسی اندرومتر در مرحله حاد خونریزی ممنوع می باشد .
۳ ) هیسترسکوپی و بیوپسی : امروزه با امکان انجام هیسترسکوپی در مطب یا بیمارستان با تجهیزات پایین و عوارض نادر ( کمتر از ۱٪ ) استفاده از آن رایج شده و در صورتی که همراه با بیوپسی ( مستقیم از ضایعات مشکوک و نیز به صورت راندوم ) باشد ، حساس ترین روش ارزیابی اندومتر خصوصا در موارد پولیپ ، لیومیوم و سایر نئوپلازیها می باشد .
۴ ) سونوگرافی : همچنانکه ذکر شد ، حدود نیمی از زنان یائسه با AUB اندومتری آتروفی داشته و به همین دلیل توصیه می شود در زنان یائسه با AUB ابتدا سونوگرافی ترانس واژینال انجام شود و در صورتی که ضخامت اندومتر ( در سطح ساژیتال ) مساوی یا بیش از mm ۶ ( در برخی منابع   ) بود آنگاه نمونه برداری از اندومتر صورت گیرد .
( نکته ) در بیماران یائسه با AUB که تحت درمان با هورمون هستند ( HRT ) ، اندازه گیری ضخامت اندومتر بلافاصله بعد از فاز پروژسترون سیکل آنها ( روزهای ۱ تا ۳ ) انجام می شود .
۴ )   SHG ) Sonohysterography  این روش بعد از تزریق یک محلول استریل ( معمولا نرمال سالین ) به داخل رحم سونوگرافی ترانس واژینال صورت می گیرد . دقت و حساسیت سونو هیستروگرافی در تشخیص ضایعات آناتومیک مسبب AUB ( میوم زیر مخاطی و پولیپ اندومتر ) تقریبا برابر با هیسترسکوپی بوده و میتوان بجای هیسترسکوپی بکار برد . در صورت منفی بودن  SHG بایستی جهت رد کار سینوم اندومتر ، نمونه برداری اندومتر صورت گیرد .
منبع: mahsho.com