رعایت برجام از سوی ایران منوط به رعایت توافق ؛قطعنامه ٢٢٣١ و رابطه رییس جمهور و کنگره است/ رییس جمهور تصمیم بگیرد ؛شصت روزه تحریم های ایران را بر می گردانیم/ ایران جهان را گروگان گرفته
«نیکی هیلی»، نماینده آمریکا در سازمان متحد روز سهشنبه گفت که پایبندی ایران به محدودیتهای غنیسازی و سانتریفیوژ به معنی پاینبدی این کشور به برجام نیست.
نیکی هیلی گفت که در دیدار اخیرش با مقامهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، یوکیا آمانو، مدیر کل این سازمان به وی گفته نظارت بر پایبندی ایران به برجام، همانند جورچین است: «برداشتن تنها یک قطعه تصویر کاملی در اختیار شما قرار نمیدهد.»
هیلی این اظهارات آمانو را «تشبیهی بسیار مناسب» توصیف کرد و گفت که این تشبیه نشان میدهد که بررسی رفتارهای ایران بایستی در چارچوب گستردهتری صورت گیرد.
وی گفت: «بسیاری از ناظران این نکته را فراموش میکنند. آنها تصور میکنند تا زمانی که ایران، محدودیتهای مربوط به غنیسازی و سانتریفیوژها را رعایت کند به توافق هستهای پایبند بوده است. این صحیح نیست. ما در اینجا با یک جورچین مواجه هستیم.»
نیکی هیلی در ادامه اظهاراتش به گزارش ماه آینده ترامپ درباره پایبندی ایران به برجام اشاره کرد و گفت این ضرورت که رئیسجمهور بایستی پایبندی ایران را گزارش کند، شرط مندرج در خود توافق هستهای نیست و کنگره آمریکا آن را تدوین کرده است.
این مقام آمریکایی در ادامه تصریح کرد که از تصمیم ترامپ درباره برجام اطلاعی ندارد و گفت او باید در این باره تصمیم بگیرد. وی اضافه کرد: «توافق هستهای ایران، دارای نقائص فراوانی است، طوری که خارج شدن از آن وسوسهانگیز است، اما توافق به نحوی تنظیم شده که باعث شود خروج از آن، کمتر جذاب به نظر برسد.»
او گفت: «این توافق آنچه ایران خواسته را پیشاپیش در اختیارش قرار داده است، در ازای تعهداتی موقت که ما خواستار انجام آنها هستیم. این خوب نیست.»
نیکی هیلی با بیان این ادعا که ایران قبل از توافق هستهای زیر فشار تحریمها قرار داشته، گفت: «برای آنها توافق خوبی است، اما آنچه ما از این توافق به دست میآوریم، چندان مشخص نیست.»
نماینده آمریکا در سازمان ملل گفت تعیین پایبندی ایران به برجام آنطور که دیگران فکر میکنند شفاف نیست و تنها به مفاد فنی توافق هستهای مربوط نیست. وی گفت که تعیین این پایبندی نیازمند یک بررسی گستردهتر است.
هیلی در ادامه تصریح کرد پایبندی ایران، سه محور دارد: اول، خود توافق، دوم، قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، و قانون کنگره آمریکا، موسوم به قانون «کورکر-کاردین» که ناظر به روابط میان رئیسجمهور آمریکا و کنگره این کشور است.
این مقام آمریکایی با بیان اینکه بررسی هر توافقی به ماهیت حکومت امضاکننده آن توافق بستگی دارد، ایران را به نقض قوانین بینالمللی متهم کرد. وی با یادآوری تسخیر لانه جاسوسی، گفت: «ایران از سال ۱۹۷۹، همانند یک نهضت و نه یک کشور رفتار کرده است.»
نماینده آمریکا در سازمان ملل همچنین با تکرار ادعاهای اثباتنشده، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به انجام اقدامات مخرب متهم کرد. وی گفت مشکل بتوان درگیری یا تنشی در خاورمیانه را ردیابی کرد که نقشی از ایران در ان دیده نشود.
نیکی هیلی، نیروهای نظامی ایران به تلاش پنهان برای دستیابی به سلاحهای هستهای متهم کرد و ادعا کرد که ایران درباره برنامه هستهای خود به آژانس دروغ گفته است.
وی مدعی شد که توافق هستهای که دولت اوباما با ایران منعقد کرد، قرار نبود تنها درباره برنامه هستهای ایران باشد.
?هیلی:نمی دانم تا ماه دیگر ترامپ با برجام چه می کند
?نظم جهانی با سپاه واژگون شده و نفوذ فراوانی یافته؛برنامه اتمی ایران مدتها پنهانی بود تا افشا شد و درباره آن دروغ گفت.
?این توافق فقط مساله اتمی نبود ،اوباما می خواست جلوی برنامه اتمی ایران را بگیرد و در ها را باز کند اما توافق به آنچه را قول داده بود که برنامه اتمی ایران پایان یابد نرسید.ایران در حال غنی سازی و توسعه سانتریفیوژهای خود است.
?انتقاد نیکی هیلی به نوع بازرسی ها ی آژانس
?توافق برجام محدود و پر ایراد است
?ایران توافق را بارها نقض کرده
?اب سنگین ایران از میزان ذکر شده فراتر رفته و آژانس این را می گوید
?اگر بازرسان آژانس نتوانند به همه سایت ها دسترسی داشته باشند ما از کجا بفهمیم ایران به توافق عمل کرده؟
?هیلی: تنبیه ایران بابت تخلفاتش در توافق آمده
دولت اوباما تخلفات ایران را نادیده گرفت
?ایران جهان را گروگان گرفته.توافق برجام بسیار خطرناک است.مشکل ما با ماهیت رژیم ایران است.
?ایران می تواند موشک بالستیک قاره پیما تولید کند اما قطعنامه ٢٢٣١ گفته ایران نباید چنین کند اما اعضای سازمان ملل قطعنامه را و نقض ایران را جدی نمی گیرند.
?سازمان ملل علاقه ای به پیگیری رفتارهای ایران بخصوص موشکی ندارد.
?نیکی هیلی الان تحریم های جدید کنگره و رییس جمهور امریکا علیه ایران را موجه می خواند!به دلیل کم کاری سازمان ملل!
?ما نباید فقط مسایل فنی توافق را در نظر داشته باشیم.ایران علیه امریکا خصومت دارد.تکنولوژی موشکی ایران و تاریخ پایان توافق جالب نیست.آنها می توانند در پایان توافق محدودیت ها را بردارند.
?اگر رییس جمهور امریکا تبعیت ایران از توافق را تایید نکند پیامش به کنگره این است که لغو تحریم ها جایز نیست و به نفع امنیت ملی ایران نیست.
?رییس جمهور تصمیم بگیرد ؛شصت روزه تحریم های ایران را بر می گردانیم.
?زمان آن گذشته که فقط یک مساله،بحث فنی توافق را در نظر بگیریم.
?اگر ما فعالیت های ایران را رصد نکنیم ایران ،کره شمالی آینده خواهد بود.
?امریکا باید بیدار شود.
?نیکی هیلی :اگر امریکا به تنهایی از توافق کنار برود را بررسی می کنیم نظر ما این است که امریکا برای امنیت ملی اش تصمیم بگیرد.
?از الان باید جلوی ده سال اینده را بگیریم
?از نیکی هیلی پرسیدند:”برجام موقعیت اصلاح طلبان را تقویت کرد یا تضعیف؟”
سفیر امریکا در سازمان ملل گفت:”نمی دانم” و پاسخ نداد.
?صد ها سایت در ایران هست اما کارشناسان آژانس فقط به برخی دسترسی دارند.مثل اینکه من از پسرم بپرسم تکلیف مدرسه تمام شد ؟و او بگوید من صفحه اولش را تمام کردم.این که نمی شود!
?نیکی هیلی :نمی دانم رییس جمهور توافق برجام را تایید می کند یا نه
می خواهم بگویم این مسایل وجود دارد.
?امریکا به حرف و عمل های خودش تا وقتی منافع ملی امریکا را تامین کند پایبند است
?تا وقتی به تعهداتمان پایبندیم که منافع ما در خطر نیفتد
?برای اینکه خوش نام باشیم مجبور به اجرای توافق ها نیستیم؛برای امنیت ملی مان تصمیم به برخورد با تعهدات و توافق نامه ها هستیم.
?نیکی هیلی :من از امانو مدیر کل آژانس درباره تعداد سایت های نظامی ایران و اقدامات ایران سوْال کردم.
?نیکی هیلی:اگر امریکا از برجام خارج شود متحدین اروپایی متوجه نگرانی ما می شوند
?نیکی هیلی :اگر امریکا از برجام خارج شود یعنی توافق بر خلاف امنیت ملی ما بوده،این قانون ماست که هر نود روز ترامپ تشخیص بدهد امنیت ملی ما با برجام در چه شرایطی است.
?زندگی را باید درست انجام دهیم و تصمیمات ما سخت باشد حتی اگر اروپایی ها بخواهند ما به توافق پایبند بمانیم.
?کار ما جلب رضایت متحدان اروپایی مان نیست.
?ما به کلیه جوانب توافق نگاه می کنیم و کاستی ها و عواقب منفی برجام
منبع: الف