دیدگاه ترامپ درباره بشار اسد و جنگ سوریه
دونالد ترامپ قرار است حدود دو ماه دیگر زمام امور را در آمریکا بدست بگیرد و جایگزین باراک اوباما شود. یکی از بحران هایی که باراک اوباما در شش سال آخر دوران ریاست جمهوری خود با آن مواجه بود، جنگ سوریه بود.
اوباما چند ماه قبل در باره بحران سوریه در کنفرانسی مطبوعاتی عنوان کرده بود: کاملاً مطمئن هستم که بخش عمده ای از موهای سفید سرم بدلیل نشست هایی است که درباره بحران سوریه برگزار شده است.
اولویت سیاست دولت اوباما در جنگ سوریه اجتناب از پی گیری هر سیاستی بود که منجر به تقویت بشار اسد شود. به عبارتی اوباما هرگز حاضر نشد به صورت جدی وارد مبارزه با گروه های تروریستی شود و به همین دلیل سیاست جداسازی تروریست های میانه رو از تروریست های تندرو را ابداع کرده بود. آمریکا همچنین بوسیله شرکای منطقه ای خود در پی ارسال گسترده انواع تسلیحات به مخالفان بشار اسد بود.
البته عدم حمله مستقیم به سوریه متحدان و شرکای منطقه ای آمریکا را ناامید کرده بود. در واقع ترکیه و عربستان بسیار تمایل داشتند در سال ۲۰۱۳ و حتی بعد از آن دولت اوباما به بهانه استفاده از سلاح شیمیایی، حملاتی حساب شده علیه ارتش سوریه انجام دهد تا زمینه برای پیشروی تروریست ها و سرنگونی بشار اسد فراهم شود.
انتخابات آمریکا و آینده سوریه
به اعتقاد بسیاری اگر هیلاری کلینتون در انتخابات ریاست جمهوری به پیروزی دست می یافت احتمال حملات هوایی سنگین به سوریه بسیار افزایش می یافت. اما ترامپ در جریان رقابت های انتخاباتی از بشار اسد به این دلیل که با داعش در حال جنگ با داعش می باشد حمایت کرده بود. او گفته بود مطمئن نیست گروههایی که در بحران سوریه از سوی آمریکا حمایت میشوند قابل اعتماد باشند. او البته با ابراز عدم علاقه نسبت به بشار اسدعنوان کرده بود: بشار اسد حداقل با کمک ایران و روسیه قصد از بین بردن داعش را دارد.
ترامپ بعد از پیروزی در انتخابات هم عنوان کرده بود احتمالا حمایت از گروه های مخالف بشار اسد در سوریه که آمریکا آنها را میانه رو می خواند تمام خواهد کرد .
او همچنین بارها احتمال همکاری با روسیه برای مبارزه با داعش در سوریه را مطرح کرده بود. حتی ترامپ ایده معاون اول خود مایک پنس درباره ایجاد منطقه پرواز ممنوع که در راستای کاهش قدرت مانور ارتش سوریه مطرح شده بود و احتمالاً منجر به تقابل با روسیه می شد را رد کرده بود.
اما سیاست ترامپ در بین جمهوری خواهان مخالفانی جدی نیز دارد. مثلا سناتور جان مککین که در سال ٢٠٠٨ در رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری امریکا شرکت کرده بود، میگوید که نگاه آرام و متمایل ترامپ به روسیه میتواند به کشته شدن بیشتر سوریها منتهی شود.
بشار اسد در نخستین واکنش رسمی به ریاستجمهوری دونالد ترامپ عنوان کرده بود: اگر او با تروریستها بجنگد میتواند از همپیمانان طبیعی ما در این زمینه باشد مانند روسها، ایران و بسیاری از کشورهای دیگر که خواهان شکست تروریستها هستند.
به عقیده بسیاری از تحلیل گران آینده سیاست آمریکا نسبت به بحران سوریه بستگی به رابطه ترامپ و پوتین خواهد داشت. اگر دونالد ترامپ بخواهد سیاست های دوران رقابت های تبلیغاتی خود را در قبال سوریه عملیاتی کند فضای چندانی برای تحرک و فعالیت عربستان ، ترکیه و قطر برای کمک به تروریست ها وجود نخواهد داشت.
این در حالی است که ترامپ ژنرال مایکل فلین، رییس سابق اداره اطلاعات وزارت دفاع را به عنوان مشاور امنیت ملی خود انتخاب کرده که دیدگاهش درباره مقابله با اسلام رادیکال تا حد زیادی به نظرات وی نزدیک است. فلین معتقد است گسترش جبهه النصره و داعش در سوریه نتیجه برنامه ریزی حساب شده از سوی تیم اوباما می باشد.
همچنین خبرهایی مبنی بر تصدی احتمالی پست وزارت خارجه توسط تولسی گابارد عضو دموکرات مجلس نمایندگان و مخالف تسلیح شورشیان در سوریه مطرح شده است. او به شدت مخالف براندازی نظام بشار اسد در سوریه می باشد.
در کل به نظر می رسد اگر چه تاکنون کفه ترازو به سمت مخالفان داعش و موافقان بشار اسد در کابینه ترامپ سنگینی می کند اما باید صبر کرد؛ چرا که هنوز گزینه وزارت خارجه مطرح نشده است. از سوی دیگر ترامپ باید رضایت دیگر جمهوری خواهان را نیز برای اعمال سیاست خارجی مد نظر خود جلب کند.
منبع: alef.ir