دژاوو یا آشنا پنداری چیست؟ ۳ دلیل علمی برای دژاوو

به گزارش آلامتو و به نقل از آی بانو؛ آیا تا به حال حسی عجیب در لحظه ورود به خانه‌ایی جدید یا هنگامی که به شهر غریبی پا می‌گذارید، مکان‌هایی که مطمئن هستید هیچ‌گاه پیش از این آنجا نبوده‌اید، داشته‌اید، که با خودتان تصور ‌کنید که قبلاً اینجا بوده‌اید؟
این حس دژاوو یا آشناپنداری خوانده می‌شود و اگر تا به حال چنین حسی نداشته‌اید، از ما بشنوید که: حس عجیبی است. محققان بر این باورند که این حس غریب دلایلی منطقی دارد.
طبق بررسی‌های انجام شده در سال ۲۰۰۳ که در مجله‌ روانشناسی بولتین منتشر شد، déjà vu از کلمه‌ایی فرانسویی به معنای “قبلاً دیده شده” گرفته شده است و از هر سه نفر حداقل دو نفر این پدیده را یک یا دو بار تجربه کرده‌اند. دکتر آلیس مدالیا، استاد روانشناسی پزشکی در دانشگاه پزشکی کلومبیا می‌گوید، علی‌الرغم متداول بودن این مقوله، به طور گسترده مورد مطالعه قرار نگرفته است. و از آنجایی که آشناپنداری امری ذهنی است، یا به عبارت دیگر، گنجاندن آن در قالب تحقیق عملی مشکل است، آزمودن تئوری‌هایی که در ورای آن قرار دارد می‌تواند فریبنده باشد.
گفته می‌شود که محققان چندین فرضیه درباره بروز آشناپنداری مطرح می‌کنند:
پیش از این در مکانی مشابه بوده‌اید
برخی محققان معتقدند آشناپنداری هنگامی رخ می‌دهد که به محیطی مشابه که پیشترها تجربه ورود به آن را داشته‌اید، وارد می‌شوید. به عنوان مثال، هنگامی که به لابی هتلی وارد می‌شوید که مبلمانی شبیه مبلمان اتاق نشیمن خانه کودکی شما دارد، همان ذهنیت را در شما شکل می‌گیرد.
محققان در سال ۲۰۰۹ این تئوری را مورد آزمایش قرار دادند و نتایج در مجله روانشناسی بولتین به چاپ رسید. آن‌ها به داوطلبان تصاویری که هیچ ارتباطی به یکدیگر نداشتند، نشان دادند، حصارهایی در روستا و سپس اتاقی قفل شده، داوطلبان دچار حس آشناپنداری شدند زیرا تصاویر به گونه‌ایی کاملاً مشابه تصویر شده بودند. محققان به این نتیجه رسیدند که احتمالاً ارتباطی بین آشناپنداری و حس شناسایی از گذشته وجود دارد.
بیش از حد سفر می‌کنید
طبق بررسی‌های انجام شده در سال ۲۰۰۳، افرادی که زیاد سفر می‌کنند و رویاهای خود را به خاطر می‌آورند بیش از افرادی که در خانه می‌مانند یا رویاهای خود را به یاد نمی‌آورند، آشناپنداری را تجربه می‌کنند. اینگونه افراد می‌توانند محدوده‌ایی گسترده‌تر از منبع را تصویرسازی کنند، پس منطقی است که محیط‌های فراتر از آنچه برایشان آشناست را در ذهن داشته باشند.
صرع لب گیجگاهی را تجربه نموده‌اید
برخی از افراد که به طور موقت دچار صرع لب گیجگاهی(نوعی صرع که در بخشی از مغز رخ می‌دهد که حافظه‌ی کوتاه مدت را دستخوش دگرگونی می‌کند) می‌شوند، دقیقاً پیش از آنکه حمله ناگهانی به آن‌ها دست دهد، آشناپنداری را تجربه می‌کنند. علاوه بر این، دکتر مدالیا می‌گوید، به همین دلیل برخی دانشمندان تصور می‌کنند آشناپنداری منشآ نوعی وقفه در عملکرد نورون‌های مغز است.
او در ادامه می‌گوید، این امر می‌تواند در نتیجه تلاش مغز برای پردازش بخشی از اطلاعات چندگانه باشد، اما به دلیل برخی عوامل نمی‌تواند اطلاعات را به درستی مرتب سازد. فقدان انطباق در میانه‌های کلام، احتمالاً مسئول آشناپنداری است.
فارغ از اینکه چه اتفاقی رخ می‌دهد، برای اغلب افراد آشناپنداری کاملاً بی‌ضرر است. مگر آنکه حمله ناگهانی صرع را تجربه کرده باشند و در اینگونه موارد علائم دیگری نیز بروز می‌کند، در غیر این صورت تجربه‌ایی عادی تلقی می‌شود.
شاید هرگز درنیابید که که چرا برج لندن به چشمتان آشناست، شاید هم در زندگی گذشته مادربزرگ مادربزرگ مادربزرگ همسر کیت میدلتون بوده‌اید؟ حداقل می‌توان رویای آن را در سر داشت!
The post دژاوو یا آشنا پنداری چیست؟ ۳ دلیل علمی برای دژاوو appeared first on آلامتو.
منبع: alamto.com