دموکراتها جلسات رأی به وزرای ترامپ را تحریم کردند
ترامپ با شدت گرفتن اعتراضات مجبور شد، سفر خود به میلواکی را به دلیل نگرانی از راهپیمایی گسترده در محل سخنرانی خود، لغو کند
به گزارش اعتماد، اگرچه اختلاف نظر بین دو حزب اصلی دموکرات و جمهوریخواه امریکا سابقهای به بلندای عمر این دو حزب و تاریخ امریکا دارد اما هیچ دورهای از تاریخ این کشور شاهد شکاف سیاسی عمیق و دوقطبی شدن، که این روزها به وضوح قابل مشاهده است، نبوده است. این شکاف سیاسی که ارمغان کاندیداتوری یک فرد بیگانه با سیاست در رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ امریکا و در نهایت پیروزی او است، تا جایی پیش رفته که نمایندگان دموکرات کنگره امریکا روز سهشنبه با تحریم جلسه سنا تصمیمگیری درباره سه وزیر پیشنهادی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری جدید را به تأخیر انداختند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، طبق قانون اساسی امریکا، برای رأی اعتماد اولیه به وزیران پیشنهادی دولت که در کمیتههای مربوطه انجام میشود، باید دست کم یک نماینده حزب دموکرات حضور داشته باشد اما نمایندگان دموکرات که روز سهشنبه از حضور در جلسه کمیته امور مالی سنا که با هدف رأی اعتماد به «تام پرایس»، وزیر پیشنهادی بهداشت و «استیو منوچین»، وزیر پیشنهادی دارایی تشکیل شده بود، خودداری کردند. دموکراتها برخی ابهامهای مطرح شده درباره پیشنیه فعالیتهای مالی وزیران پیشنهادی را دلیل اقدام خود عنوان کرده و گفتند، پیش از رأیگیری به اطلاعات بیشتری درباره فعالیتهای مالی تام پرایس و استفان منوچین نیاز دارند.
دموکراتها شبهاتی درباره معاملات تام پرایس در بازار بورس دارند. آنها همچنین درباره رفتار استفان منوچین بهعنوان یک بانکدار در زمانی که برای بانک «وان وست» کار میکرد و نحوه تصاحب خانههایی توسط این بانک که خریداران آنها امکان پرداخت اقساط آن را نداشتند، ابراز نگرانی کردهاند.
سناتورهای دموکرات روز سهشنبه جلسه کمیته قضایی سنا را نیز که با هدف تأیید «جف سشنز» دادستان کل (وزیر دادگستری) پیشنهادی ترامپ تشکیل شده بود، به تأخیر انداختند و سپس لغو کردند تا وزارت دادگستری همچنان با سرپرست موقت به فعالیت خود ادامه دهد. ترامپ روز دوشنبه «سالی ییتس»، دادستان کل موقت امریکا را که خودش به این سمت گماشته بود، به علت سرپیچی از فرمان اجرایی اخیر برای ممانعت از ورود اتباع هفت کشور، برکنار کرد. اکنون «دانا بوئنته» جایگزین او شده و موقتا و تا زمان تأیید صلاحیت سشنز دادستان کل امریکاست. سناتور سشنز که از حامیان ترامپ در دوره مبارزات انتخاباتی بود، با اتهام نژادپرستی روبه رو است؛ اتهامی که خودش قاطعانه رد میکند. با این حال، چندین نفر از سناتورهای دموکرات این کمیته گفتهاند، علیه سشنز رأی خواهند داد. آنها در مورد نزدیکی بیش از حد او به ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی ابراز نگرانی کردند. سنا در سال ۱۹۸۶ مانع شده بود که سشنز قاضی یک دادگاه فدرال شود و این رویداد پس از شنیدن اظهاراتی نژادپرستانه از سوی او بود. سشنز یک چهره بسیار محافظهکار اهل آلاباماست.
با وجود این، ترامپ از سشنز حمایت میکند و در این راستا روز سهشنبه به سراغ توئیتر رفت تا دموکراتهای سنا را بابت روند کند تأیید نامزد مدنظرش بهعنوان وزیر جدید دادگستری امریکا مورد انتقاد قرار دهد. به گزارش پایگاه اینترنتی شبکه فاکس نیوز، در توئیت ترامپ آمده است: «دموکراتها کی میخواهند دادستان کل و بقیه اعضای کابینه را به ما بدهند؟ باید از خودشان شرمسار باشند! تعجبی ندارد که چرا چرخ [واشنگتن] دی سی نمیچرخد!»
طولانی شدن روند تأیید اعضای کابینه دولت ترامپ تاکنون زمینه ساز مشکلات بسیاری شده است.
قاضی پیشنهادی ترامپ برای دیوان عالی امریکا کیست
رئیسجمهوری امریکا همچنین در اقدامی دیگر که خشم دموکراتها را برانگیخته، «نیل گورساچ»، قاضی ۴۹ ساله دادگاه استیناف فدرالِ ایالت کلورادو را بهعنوان قاضی پیشنهادی خود برای انتصاب در دیوان عالی امریکا معرفی کرده است. گورساچ که یک محافظه کار سنتی با گرایشهای راست افراطی است برای تصدی سمتی مادامالعمر در تأثیرگذارترین نهاد قضایی امریکا پیشنهاد شده و این انتصاب میتواند تا چندین دهه اساسیترین تصمیمات حقوقی امریکا را تحتالشعاع قرار دهد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، اگرچه ترامپ در جریان معرفی گورساچ گفت: او حمایت هر دو حزب را به دست آورده است اما سناتورهای دموکرات هنوز از تصمیم جمهوریخواهان برای نادیده گرفتن نامزد معرفیشده از سوی باراک اوباما، رئیسجمهور پیشین امریکا، در سال گذشته عصبانی هستند. اوباما سال گذشته و پس از درگذشت آنتونین اسکالیا، قاضی محافظهکار دیوان عالی امریکا، «مریک گارلند» را بهعنوان نامزد خود برای جایگزینی وی معرفی کرده بود اما جمهوریخواهان اعلام کردند، با توجه به اینکه تنها یک سال تا پایان ریاستجمهوری اوباما باقی مانده است، این نامزد را نادیده میگیرند و ترجیح میدهند این کرسی حدود یک سال خالی بماند و تکلیف آن را رئیس جمهوری بعدی امریکا روشن کند.
حالا ترامپ شخصی را برای این کرسی پیشنهاد کرده که از منتقدان دولت اوباما و مخالف تسلیم شدن دادگاهها در برابر تفسیر قانون از سوی سازمانهای فدرال است. گورساچ محافظه کار همواره به انتقاد از پیشنهادهای جنجالی اوباما در مورد مسائلی همچون قانونی کردن سقط جنین و ازدواج همجنسگرایان پرداخته است. ترامپ در جریان کارزار انتخاباتی خود نیز وعده داده بود، در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری امریکا یک قاضی محافظهکار را بر مسند قضاوت فدرال مینشاند.
در حال حاضر دیوان عالی امریکا، چهار قاضی دموکرات و چهار قاضی جمهوریخواه دارد و با انتصاب قاضی جمهوریخواهِ پیشنهادی ترامپ، جمهوریخواهان اکثریت کرسیهای دیوان عالی را تصاحب میکنند تا رویکرد محافظهکارانه دیوان عالی برای چندین دهه حفظ شود. اما همه امریکاییها با گزینه پیشنهادی ترامپ برای تصدی کرسی دیوان عالی موافق نیستند. آنها نارضایتی خود را با تظاهرات مقابل ساختمان دیوان عالی امریکا و در دست داشتن پلاکاردهایی که گورساچ را افراطگرا و خطرناک معرفی کرده بودند، نشان دادند.
ادامه واکنشها به فرمان ضدمهاجرتی ترامپ
این تحولات در حالی است که واکنشهای داخلی و خارجی به فرمان اجرایی ترامپ علیه اتباع ۷ کشور عمدتاً مسلمان همچنان ادامه دارد به طوری که رئیس جمهوری امریکا مجبور شد، سفر خود به مقصد میلواکی، ایالت ویسکانسین را که برای امروز پنجشنبه برنامهریزی شده بود، به خاطر تهدید معترضان به برگزاری راهپیمایی گسترده در محل سخنرانی ترامپ، لغو کند. به گزارش شبکه خبری سیانان، لئون پانهتا، وزیر دفاع اسبق امریکا نیز در واکنش به فرمان ضدمهاجرتی ترامپ گفته است: هیچ شکی وجود ندارد که این ممنوعیت براساس مذهب تعیین شده است. ما بهانهای بزرگ به دست داعش دادهایم که به نظر من به عضوگیری آنها کمک خواهد کرد و شانس آنها را برای حملات احتمالی در خاک امریکا افزایش میدهد.
سناتورهای دموکرات کنگره امریکا از جمله مارک وارنر و تیم کین نیز دستور ترامپ را اقدامی علیه مسلمانان توصیف و لایحهای را ارائه کردهاند تا اجازه ندهند دستور اجرایی ترامپ مبنی بر ممنوعیت ورود اتباع ۷ کشور مسلمان به امریکا به قانون تبدیل شود. این در حالی است که جان کلی، وزیر امنیت داخلی امریکا بدون اشاره به نام کشورها اعلام کرده است، برخی از کشورها پس از ۹۰ روز همچنان مشمول فرمان اجرایی ترامپ خواهند ماند و نام آنها از فهرست محدودیت ورود اتباع خارج نخواهد شد.
شماری از مقامهای سابق سنای امریکا از جمله سران سابق سازمان سیا و وزارت امنیت ملی امریکا و همچنین دهها ژنرال بازنشسته و مقام عالیرتبه نیز در نامهای خطاب به دولت ترامپ از ممنوعیت ورود اتباع هفت کشور مسلمان اظهار نگرانی کرده و نوشتهاند: این دستور نه تنها جان دهها هزار تن را به خطر میاندازد، بلکه بحرانی را درست در وسط امریکا به وجود آورده و آسیب بلندمدتی را متوجه امنیت ملی ما میکند. ۹۰۰ نفر از کارکنان وزارت خارجه امریکا هم با امضای یادداشت اعتراض آمیزی از این فرمان اجرایی انتقاد کردند.
در سطح بینالمللی نیز ماریانو راخوی، نخستوزیر اسپانیا، نومان کورتولموش، معاون نخستوزیر ترکیه، صادق خان، شهردار مسلمان لندن و خانم مانوئلا کارمنا، شهردار مادرید با محکوم کردن فرمان ضد مهاجرتی ترامپ به جمع مقامات بینالمللی مخالف این فرمان پیوستند. شهردار مادرید از نقض حقوق بشر در امریکا به خاطر مصوبه جنجالی مهاجرتی ترامپ انتقاد کرده و ضمن مقایسه ترامپ با هیتلر گفته است: هیتلر هم که سابقه اقدامات او بر همگان آشکار است با حمایت مردمی به قدرت رسید.
منبع: alef.ir