دلیل عادت های بد غذایی کودکان
تغذیه سالم برای کودکان یکی از مهمترین وظایفی است که والدین بر عهده دارند و اینکه عادات غذایی کودک چگونه شکل بگیرید کاملاً به رفتارهای والدین بستگی دارد.
به گزارش آلامتو و به نقل از دکتر کرمانی؛ تشویق کودکان برای سالم غذا خوردن برای بسیاری از پدر و مادرها مانند نبردی پایان ناپذیر است. عادات اشتباهی وجود دارد که روی سالم غذا خوردن کودکان تاثیر منفی دارند و ممکن است شما نیز بدون اینکه بدانید دائم در حال تکرار کردنشان باشید. درباره این عادات و چگونه از بین بردنشان از متخصصان سوال پرسیدیم:
۱٫ نوشیدن مقدار زیادی آب میوه
چرا این کار اشتباه است: ناتالیا استاسنکو، متخصص تغذیه کودکان و موسس Feeding Bytes که یک آموزشگاه آنلاین تغذیه ای برای والدین است می گوید: مصرف زیاد آب میوه برای بدنی که در حال رشد است خبر خوبی نیست. در کودکان خردسال آب میوه می تواند به صورت موقت شکمشان را پر کند، همین مقدار برای از بین بردن اشتهایشان برای شام کافی است. با این وجود آب میوه نمی تواند انرژی ای که برای رشد و نمو به آن نیاز دارند را برایشان فراهم کند. از نظر تغذیه ای آب میوه سرشار از قند است، بنابراین نمی تواند نوشیدنی ایده آلی باشد که هر روز از آن استفاده کرد. دکتر استاسنکو می گوید: نوشیدن آب میوه به صورت مرتب بین وعده های غذایی حتی می تواند باعث برخی مشکلات جدی برای دندان کودک شود. استاسنکو توصیه می کند کودکان در سنین ۱ تا ۶ سال نباید بیشتر از ۱۷۰ میلی لیتر آب میوه در روز مصرف کنند. و کودکانی که سنشان بالاتر است نیز نباید بیشتر از ۳۴۰ میلی لیتر آب میوه در روز بنوشند.
چگونه این عادت را از بین ببریم: دکتر ناتالیا توصیه می کند در کودکان نوپا به جای استفاده از لیوان های بزرگ نی دار از فنجان های روباز کوچک استفاده کنید. اگر خواستید آب میوه به کودک بدهید آن را چسبیده به یک وعده یا میان وعده سرو کنید تا میزان آسیب رسیدن به دندان ها به حداقل برسد و اشتهایشان نیز کور نشود. به عنوان اولین گام، برای کاهش مصرف آب میوه کودک ابتدا آب میوه را با آب رقیق کنید و به مرور میزان آب را افزایش دهید. میوه های کامل مواد مغذی و فیبر بیشتری ارائه می دهند که بسیاری از کودکان، مقدار کافی از این دو را دریافت نمی کنند.
خلاصه:
به جای آب میوه به او میوه تازه بدهید.
همیشه در کنار وعده ها یک پارچ یا بطری آب داشته باشید.
آب میوه را با آب رقیق کنید، حداقل نیمی از فنجان آب باشد.
۲٫ میان وعده های پی در پی
چرا این کار اشتباه است: میان وعده های پی در پی می تواند منجر به افزایش مصرف چیپس، شیرینی و بیسکوییت در برنامه غذایی کودکان شود، بنابراین چنین کاری می تواند تاثیر منفی روی تغذیه کودک داشته باشد. دکتر ناتالیا توضیح می دهد: حتی اگر کودکتان دائم از غذاهایی که سالم هستند استفاده کند باز هم این عادت خوبی نیست که اجازه دهد الگویی مناسب برای تغذیه بسازد. مرتب میان وعده خوردن، گرسنگی طبیعی را مختل می کند در نتیجه کودک هرگز هنگام وعده ها واقعا احساس گرسنگی نمی کند اما ممکن است نیم ساعت بعد به شدت گرسنه شود ( الگویی که والدین را دیوانه می کند! ) کودکان باید یاد بگیرند که به سیگنال های سیری خود گوش دهند و قادر به تشخیص گرسنگی شوند.
چگونه این عادت را از بین ببریم: برنامه خانوادگی و الگوهای سبک زندگی را در نظر بگیرید و ساختاری منظم برای غذا خوردن بچینید. کودکان روزانه به ۳ وعده اصلی و ۲ تا ۳ میان وعده نیاز دارند. کودکان بالای ۶ تا ۷ سال می توانند به ۳ وعده اصلی و ۱ یا ۲ میان وعده بسنده کنند.
دکتر ناتالیا توصیه می کند میان وعده را یک و نیم تا دو ساعت قبل از یک وعده اصلی به کودک ندهید تا اشتهایش تحت تاثیر قرار نگیرد. اگر در این ساعات، کودکتان برای دریافت میان وعده مورد علاقه خود پافشاری کرد سعی کنید آنها را بیشتر وارد وعده اصلی کنید. این باعث می شود میان وعده برای کودک تبدیل به غذایی جذاب و وعده اصلی غذایی کسل کننده نشود.
خلاصه:
برای میان وعده و وعده های اصلی برنامه ریزی کنید.
تنقلات بی ارزش را در خانه و یا در دسترس کودک نگهداری نکنید.
همیشه مطمئن شوید کودک صبحانه ای مقوی و سیر کننده میل می کند.
۳٫ پاداش دادن به رفتار خوب با غذا
چرا این کار اشتباه است: کودکانی که با غذا پاداش دریافت می کنند در طول زندگی، زیر بار استرس بیشتر در خطر پرخوری هستند. دکتر ناتالیا به شدت به پاداش دهی با غذا مخالف است او می گوید: پاداش دهی به رفتارهای خوب با غذا در بلند مدت بسیار مضر است و استفاده از این استراتژی هنگام غذا خوردن اثر فوری متقابلی می سازد. برای مثال به کودک می گویید اگر تمام سبزیجاتش را بخورد به او پودینگ می دهید. با این کار در واقع این درک را در او ایجاد کرده اید که سبزیجات غذایی است که باید تحمل کند تا به غذایی بهتر که پودینگ باشد برسد. حتی ممکن است کودکتان با این روش فکر کند غذایی که به عنوان پاداش دریافت کرده بهتر است و ارزش بیشتری دارد.
چگونه این عادت را از بین ببریم: برای جلوگیری از پاداش دهی با غذا، ناتالیا دو پیشنهاد دارد. اول اینکه اگر کودکتان همیشه سبزیجاتش را کامل نمی خورد یا مرغش را تمام نمی کند نگران نشوید. اگر به اندازه کافی تنوع غذایی داشته باشید و گاهی نیز به او فرصت دهید تا تنقلات استفاده کند می توانید مطمئن شوید که مواد مغذی مورد نیازش را دریافت می کند. دوم اینکه به پاداش هایی فکر کنید که غذایی نباشند و بتوانید به شکل های دیگر، فرزندتان را به خاطر کار و رفتار خوبش تشویق کنید. شاید انجام یک فعالیت با یکدیگر، رفتن به سینما، باغ وحش یا موزه چیزی باشد که کودکتان بیشتر از یک بستنی به دنبالش باشد.
خلاصه:
به کودک خود رشوه های غذایی ندهید.
لیستی از پاداش های غیر غذایی درست کنید تا به کودکتان بدهید.
۴٫ خوردن سبزیجات را به کاری عادی تبدیل کردن
چرا این کار اشتباه است: چون باعث می شود کودک این احساس را پیدا کند که سبزیجات، غذایی هستند که بیشتر از لذت بردن باید تحملشان کرد. جنی چیچر، موسس The Lunchbox Doctor می گوید: این کار باعث می شود در ذهن کودک سبزیجات نقش آدم بده را بازی کنند. والدین خیلی راحت می توانند با تجارب منفی خود درباره خوردن سبزیجات و رشد روی کودکان تاثیر منفی بگذارند.
چگونه این عادت را از بین ببریم: ناتالیا و جنی هر دو توصیه می کنند تا جای ممکن خانوادگی با هم غذا میل کنید. وقتی کودک با تعدادی از افراد بزرگسال احاطه شود و در فضایی خارج از فشار ببیند که آنها از غذاهای مختلف لذت می برند، می آموزد مانند دیگر افراد خانواده انواع غذاها را دوست بدارد. اجازه دهید کودک هرچقدر که خودش دوست دارد غذا بردارد و او را وادار به کاری نکنید. با این کار اگر ۱۰ بار در معرض غذایی قرارش دهید و او از خوردن غذا صرف نظر کند متوجه خواهید شد که واقعا و از ریشه با این غذا مشکل دارد.
سبزیجات غذاهای مغذی فوق العاده ای هستند اما آموختن دوست داشتن آنها به کودکان کمی دشوار و نیازمند ترفند است. این کار نیاز به صبر دارد. باید مطمئن شوید غذا دادن به کودک تبدیل به کاری مضطرب کننده یا تهدید آمیز نشود. وقتی می بینید کودکان افراد دیگر، خودشان در بشقابشان هویج و کلم و دیگر سبزیجات را قرار می دهند به خاطر بیاورید که کودکان نیز مانند افراد بزرگسال ترجیحات غذایی خاص خود را دارند. خبر خوب این است که کودکتان هنوز ساله ا با تبدیل شدن به کسی که غذای خوب می خورد فاصله دارد و شما می توانید در آن نقشی موثر داشته باشید.
خلاصه:
کودکان را درگیر خرید و آماده کردن سبزیجات برای وعده های غذایی کنید.
فشار نیاورید اما اهمیت سبزیجات را برایش توضیح دهید و با مثال پیش بروید.
از اغوا کردن بپرهیزید؛ این کار باعث تشویق کودک به دوست داشتن سبزیجات نمی شود.
۵٫ غذا خوردن احساسی
چرا این کار اشتباه است: غذا و احساسات همیشه رابطه ای تگاتنگ با هم داشته اند. برای مثال در مواجهه با عطر غذایی که شخصی در کودکی برایمان درست کرده ممکن است احساسات مثبتی را تجربه کنیم. اما استفاده از غذا به عنوان ابزاری برای مقابله با برخی احساسات راه خوبی نیست، چون در مواجهه با غذاهایی خاص باعث می شود احساس بی قدرتی کنیم. برای مثال وقتی یک روز بد کاری را داشته باشیم ممکن است نتوانیم از خوردن دونات بگذریم و یا بعد از یک دعوا بستنی نخوریم. اگر کودکان مرتب این عادات را در والدین خود ببینند ممکن است خودشان نیز دچار آن شوند.
چگونه این عادت را از بین ببریم: از پاداش دادن به کودک با غذا پرهیز کنید. اگر حس کردید کودکتان احساسی غذا می خورد به او کمک کنید درک کند کدام احساسات تحریک کننده هستند و اینکه چگونه می تواند با آنها به درستی مقابله کند. اگر ضرورت دارد درباره احساسات کودکتان با پزشک صحبت کنید. همچنین حواستان به نوع صحبتتان درباره غذاها در حضور کودکان باشد.
خلاصه:
با مثال پیش بروید.
سعی نکنید با غذا به کودک پاداش دهید یا آرامش کنید.
راه های دیگری را به کودک بیاموزید تا بتواند با احساسات منفی مقابله کند.
۶٫ غذا خوردن جلو تلویزیون
چرا این کار اشتباه است: این کار باعث تشویق افراد به غذا خوردن بی فکرانه می شود. با وجود اینکه خوردن پاپ کورن و تماشای یک فیلم هیچ ایرادی ندارد اما عادت به خوردن غذاها در مقابل تلویزیون اصلا جالب نیست. کودکانی که در مقابل تلویزیون، وعده ها و میان وعده های خود را می خورند ممکن است در آینده بیشتر در خطر پرخوری باشند چون متوجه نمی شوند که دقیقا چه مقدار غذا می خورند. خوردن غذا در کنار دیگران به کودک کمک می کند مدت زمانی را با جمع خانواده بگذراند و غذاهای جدید را امتحان کند.
چگونه این عادت را از بین ببریم: تمام وعده و میان وعده ها را ( با کمترین استثنا ) تنها روی میز و دور از تلویزیون سرو کنید.
خلاصه:
برای وعده های اصلی همیشه میز بچینید.
روتینی خاص پیرامون غذا خوردن بچینید.
هنگام غذا خوردن با کودکان صحبت کنید تا بیشتر تشویق به غذا خوردن شوند.
۷٫ استفاده از صحبت های منفی درباره غذا
چرا این کار اشتباه است: استفاده از صفات منفی برای غذاها باعث می شود چون خارج از محدوده حساب می شوند، عطش آنها به خوردن بیشتر شود. ممکن است کودک به خاطر خواستن آن غذاها احساس گناه کند و یا وقتی به دیدن دوستان و فامیل می رود در خوردن چنین غذاهایی افراط کند و رابطه ای منفی با غذا بسازد.
چگونه این عادت را از بین ببریم: والدین نباید برای هیچ کدام از گروه های غذایی، حتی تنقلات صفات بد به کار ببرند. با ارائه انواع انتخاب های سالم در خانه به کودک اجازه دهید خودش انتخابی هوشمندانه انجام دهد. همیشه در خانه غذاهای سالم را در دسترس قرار دهید تا کودک خود به سراغشان برود. همچنین اشکالی ندارد هر چند وقت یک بار کمی تنقلات نیز استفاده کند.
خلاصه:
از لغاتی که یک غذا را بد یا خوب معرفی می کند پرهیز کنید.
یک قفسه یخچال را به غذاهای سالم کودک خود اختصاص دهید. مانند شیر، ماست، میوه ها و آجیل ها.
۶ راه خانگی برای سفید کردن دندانها
برترین جاهای دیدنی روسیه برای تفریح
منبع: آلامتو