درمان بیماری پارکینسون از طریق جراحی
در مواقعی که علایم و نشانه های بیماری با دارو قابل کنترل نیستند، ممکن است گزینه بعدی یکی از عمل های زیر باشد:
تالامونومی (تخریب تالاموس) از این عمل سال هاست که برای کاهش رعشه در افراد مبتلا به پارکنیسون استفاده می شود. تالامومی مستلزم تخریب مقادیر اندکی از بافت تالاموس- مرکز عمده مخابره پیام های عصبی و انتقال حواس در مغز- می باشد. اما از آنجایی که جراحی دو طرفه می تواند باعث ضعف عضلانی شدید و تکلم مبهم گردد. عمل تالاموتومی یا تخریب تالاموس معمولاً تنها در یک نیمکره انجام می شود.
پالیدرتومی (تخریب پالیدوم). پیشرفته های حاصل در روش های تصویر نگاری که به پزشک امکان دست یابی به نواحی مشکل دار را با دقت بیشتری می دهند، بار دیگر توجه جراحان را به عمل پالیدوتومی معطوف ساخته است. در این عمل از جریان الکترسیته برای تخریب مقدار کمی از بافت پالیدوم استفاده می شود. پالیدوم یا جسم بی رنگ بخشی از مغز است که مسئول بسیاری از وجوه بیماری پارکینسون می باشد. پالیدوتومی می تواند رعشه، سفتی و کندی حرکات (برادی کینزی) را با ایجاد گسست در مسیرهای عصبی میان پالیدوم و تالاموس تا حد زیادی بر طرف سازد. تخریب پالیدوم باعث کاهش حرکات غیر ارادی ناشی از مصرف داروها نیز می شود.
هرچند پالیدوتومی به برخی از افراد کمک می کند، اما بیماری را علاج نمی کند و در بسیاری از موارد اثرات مفید آن زیاد دوام نمی آورند. به علاوه این نوع جراحی همیشه با خطراتی همراه است از جمله : تکلم مبهم، ضعف عضلانی معلولیت زا و مشکلات بینایی، به ویژه اگر عمل دو طرفه باشد.
تحریک عمقی مغز. این عمل مستلزم کاشت یک دستگاه محرک در مغز فرد برای کنترل رعشه و لرزه ناشی از بیماری پارکینسون می باشد. محرک عمقی مغز متشکل از قطعه ای است شبیه پس میکر(گام ساز قلب) که در قفسه سینه فرد جاسازی شده و تکانه های الکتریکی را به الکترودی که در تالاموس کاشته شده است منتقل می کند به نظر می رسد که این تکانه ها مانع از مخابره پیام های مسوؤل رعشه از تالاموس می شوند. خطرات بالقوه ای که در پی این نوع درمان فرد را تهدید می کنند عبارتنداز : عفونت ناشی از سیمی که الکترود را به محرک وصل می کند و نیاز به جراحی های کوچک برای تعویض باتری دستگاه.
در این اواخر، تحریک عمقی مغز به نواحی دیگری هم گسترش پیدا کرده به خصوص هسته زیر تالاموس. تحریک این بخش از مغز می تواند به میزان قابل توجهی بسیاری از وجوه پارکینسونیسم را بهبود ببخشد.
منبع: مه شو