خواندنی ها با برترین ها (۱۳۸)

برترین ها – محمودرضا حائری: در این شماره از خواندنی ها با مصاحبه مفصل آیدا درباره شاملو،رمانی تازه از ادبیات فرانسه، بازجویی صدام و… آشنا شوید.

 بام بلند هم چراغی (با آیدا درباره احمد شاملو)

  • سعید پورعظیمی
  • انتشارات هرمس
  • چاپ اول: ۹۵
 خواندنی ها با برترین ها (138)
 
جلب رضایت آیدا با آن شخصیت غریب و دوستدار زیستن در سایه آسان نبود. او به جز چند مصاحبه کوتاه مطبوعاتی درباره موضوعات کلی، پنجاه سال تن به گفتگو نداده بود و از این کار پرهیز می کرد. سرانجام، سماجتی که به خرج دادم و لطفی که او در حقم داشت موانع را کنار زد جای تعلل نبود. یک هفته بعد، کار آغاز شد و هیچ فکر نمی کردیم که چند سال مد اوم ادامه یابد و کتابی شود در سیزده فصل، حتی روزهایی گفتگو از صلات ظهر تا ساعات پایانی شب کشیده می شد پاسخ بعضی از پرسش ها را از پیش می دانستم؛ اما چاره ای غیر از طرح دوباره نبود و باید جزئیات دقیق در کتاب ثبت می شد به مدد حضور ذهن مثال زدنی آیدا و پرسش هایی که از دل بحث ها می جوشید پیش می رفتیم: از کودکی تا واپسین دم شاملو. و باید گفت صمیمیت و حق صحبت سال ها به اندازه ای بود که در مقابل پرسش های خصوصی یا سخت، راه بندان ایجاد نکند.


بازجویی از صدام (تخلیه اطلاعاتی رئیس جمهور)

  • جان نیکسون
  • ترجمه ی هوشنگ جیرانی
  • کتاب پارسه
  • چاپ اول: ۹۶
 خواندنی ها با برترین ها (138)

جان نیکسون، تحلیلگر ارشد سیا، سال‌های متمادی درباره دیکتاتور عراق مطالعه کرده بود. وقتی از او خواسته شد تا کار تعیین هویت صدام را انجام بدهد، نیکسون پس از بررسی زخم‌ها و نشانه‌هایی در بدن وی، سوال‌هایی از صدام پرسید که فقط او می‌توانست به آن‌ها پاسخ بدهد. قطعاً این مرد خود صدام بود ولی نیکسون در هفته‌های بعد به این نتیجه رسید که هم خودش و هم آمریکا، عمیقاً درباره صدام حسین گمراه شده بودند.

کتاب بازجویی از صدام؛ تخلیه اطلاعاتی رئیس‌جمهوری تصویری بی‌طرفانه از یکی از قدرتمندترین حاکمان بدنام عصر ما به دست می‌دهد. نیکسون نخستین کسی بود که در جلساتی متعدد از صدام بازجویی کرد. خواندن ماجرای بازجویی‌ها، علاوه بر اطلاعاتی که درباره شخصیت صدام در اختیارمان می‌گذارد، او را چنان در برابر ما می‌نشاند که گویی صدا و طنین کلماتش را هم می‌شنویم.

بسیاری از خاطره‌نویسی‌ها که با موضوع سازمان سیا نوشته شده، ‌فاجعه‌بارند؛ محافظه‌کارانه، شدیداً ناسیونالیستی و بدتر از همه، ملال‌آور. برخی نیز تحت نظارت شدید و سانسور سیا منتشر شده‌اند… اما در این میان استثناهایی به چشم می‌خورد، و یکی از نمونه‌های تازه آن، کتاب «بازجویی از صدام؛ تخلیه اطلاعاتی رئیس‌جمهور» نوشته جان نیکسون است… نیویورک‌تایمز


ریشه های شر

  • ژوئل دیکر
  • ترجمه ی ناهید فروغان
  • انتشارات نیلوفر
  • چاپ اول: ۹۶

 خواندنی ها با برترین ها (138)

 
«ریشه های شر» داستان نویسنده ی جوان و موفقی است که در نگارش دومین رمان خود به مخمصه افتاده، چشمه ی خلاقیتش خشکیده و به هر دری می زند نمی تواند به ناتوانی اش در نگارش رمان دوم فایق آید.

دعوت استاد ادبیات سابقش او را به شهر محل سکونت او می کشاند. این استاد یکی از مهمترین رمان های ادبی قرن را نوشته است. اما تغییر مکان نیز درد نویسنده ما را دوا نمی کند. کنجکاوی و کلافگی باعث می شود که به جست و جوی دست نوشته های رمان استاد بپردازد و در این جست و جو به رازی پی می برد که بعد از دستگیری استاد و اتهام او به قتل، نویسنده جوانمان را وا می دارد که برای اثبات بی گناهی اش دست به کار شود. تلاش او در این راه منجر به حوادث بعدی و دستمایه ی نگارش رمانش می شود، اما…

رمان ریشه های شر در سال ۲۰۱۲ منتشر شد و جایزه بزرگ آکادمی فرانسه را از آن خود کرد.  نام دیکر در فهرست نامزدهای نهایی جایزه گنکور ۲۰۱۲ نیز بود. این رمان با استقبال شدید خوانندگان روبرو شده و تاکنون بیش از یک میلیون و چهارصد هزار نسخه از آن به فروش رفته و به چهل زبان زنده دنیا ترجمه شده است.


فقط استدلال (مهم ترین ۱۰۰ استدلال فلسفه غرب)

  • مایکل بروس و استیون باربن
  • ترجمه ی میثم محمدامینی
  • نشرنو
  • چاپ اول: ۹۶
خواندنی ها با برترین ها (138) 

مدت‌ها از آن زمان گذشته است که یک نفر می‌توانست تمام آثار مهم فلسفۀ غرب را بخواند. برای مطالعۀ همه جور موضوعی -از کتاب مقدس گرفته تا حساب دیفرانسیل و انتگرال و دستور زبان و زیست‌شناسی- راهنماهای مفصل تدوین شده است اما تقریباً هیچ منبعی وجود ندارد که به عنوان راهنمای مطالعهٔ آثار فلسفی عمل کند.

فقط استدلال نوعی دایرهالمعارف فلسفی است: دایرهالمعارفی با ۱۰۰ مدخل، برای معرفی مهم‌ترین استدلال‌های فلسفۀ غرب. هر یک از صد فصل کتاب محتوایی مستقل دارد که به بیان فرض و نتیجه و گام‌ها و همین‌طور قواعد منطقیِ به‌کارگرفته‌شده در استدلال می‌پردازد.


بعد از عشق

  • الیف شافاک
  • ترجمه ی ارسلان فصیحی
  • کتابسرای نیک
  • چاپ اول: ۹۶
خواندنی ها با برترین ها (138) 

این کتاب نوشته شده تا همین که خواندی‌اش فراموشش کنی؛ انگار نوشتن روی آب…

«بعد از عشق» رمانی است درباره‌ی زنان و زنانگی و دوره‌ای غمبار و تیره اما گذرا در زندگیِ زنانِ عاشق: دوره‌ی بعد از عشق. الیف شافاک با ذهن و قلم توانایش این دوره را که یکباره از راه می‌رسد و موج‌وار می‌گذرد و می‌رود،‌ شرح و بسط داده و به شکل رمانی مدرن پیش چشم خواننده تصویر می‌کند.

«بعد از عشق» رمانی جسورانه و حیرت‌انگیز و سحرآمیز است: الیف شافاک در میانه‌ی این همه بدی و نومیدی، به ما امید می‌بخشد تا بتوانیم تاب بیاوریم و مقاومت کنیم و باز زندگی را، معجزه‌وار، از سر بگیریم.


منبع: برترینها