حق شناس: شرایط روحانی در انتخابات۹۶ سخت تر از سال۹۲خواهد بود

محمدجواد حق شناس در روزنامه اعتماد نوشت: جلب رای برای آقای روحانی در سال ٩۶ نسبت به انتخابات پیشین ریاست‌جمهوری سخت‌تر شده است.در سال ٩٢ جامعه تجربه و شناخت مستقیمی نسبت به او نداشت. در چنین مواقعی وقتی رای‌دهندگان پای صندوق‌های رای می‌روند، بر اساس اعتمادی که به معرفین و حمایت‌کنندگان دارند، به شخص مورد نظر رای می‌دهند و بر اساس شناختی که از معرف کسب کرده‌اند، راحت‌تر رای می‌دهند.

در سال ٩٢ وقتی آقای روحانی ثبت نام کرد توجه اصلی آحاد جامعه به سمت آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی به عنوان یک چهره بارز محل اجماع اصلاح‌طلبان، اصولگرایان خردگرا و جریان اعتدالگرا بود. آقای هاشمی خیلی محل اما و اگر نبود و توجه و تمرکز جامعه کمتر به سمت نامزدهای دیگری می‌رفت که در کنار او ثبت‌نام کرده بودند.

با اعلام نظر شورای نگهبان و تصمیم غیرقابل باور این نهاد مبنی بر ردصلاحیت او در آن برهه که بعدا مشخص شد نتیجه حضور و اعلام نظر برخی مسوولان امنیتی آن زمان در آن نهاد بود، ریاست‌جمهوری او منتفی شد. جریان اجتماعی و سیاسی که آماده شده بود از فضای سال ٨٨ فاصله بگیرد و فضای جدیدی را رقم بزند به دنبال سایر نامزدها سعی کرد نامزد مناسب و اصلح آن زمان را انتخاب کند. در هفته نهایی انتخابات در سال ٩٢ و با کناره‌گیری آقای دکتر عارف از صحنه رقابت‌ها تحولاتی رخ داد.

از یک سو حمایت چهره‌هایی مثل آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی و رییس دولت اصلاحات و علی اکبر ناطق نوری از آقای روحانی و از سوی دیگر کنار رفتن آقای عارف و حمایت قوی جریان اصلاحات از او و از سویی ظهور قدرتمند آقای روحانی در مناظره‌های انتخاباتی سبب شد که جامعه بتواند در سه روز پایانی، تصمیم خود را بگیرد؛ لیکن امروز فضا به گونه‌ای دیگر است.

جامعه نیازی ندارد که شناخت خود را از طریق اعتماد به چهره‌های شناخته شده‌ای همچون آقایان هاشمی، ناطق نوری، رییس دولت اصلاحات یا احزاب اصلاح‌طلب بگیرد و بر اساس آن رای دهد. اکثریت جامعه امروز به شناختی مستقیم از رییس‌جمهور و عملکردش در خلال سال‌های ٩٢ تا امروز رسیده است. بنابراین در سال ٩۶ ضریب نفوذ چهره‌هایی که در سال ٩٢ توانسته بودند تاثیری ژرف در انتخابات به جا بگذارند کاهش پیدا کرده است.

اگرچه همچنان بخشی از جامعه سر بزنگاه‌ها نشان داده‌اند که می‌توانند بر اساس اجماعی که میان بزرگان کشور و جریان اصلاحات صورت می‌گیرد، عمل کنند؛ لیکن رسیدن به نقطه حمایت حداکثری جامعه و اینکه بخشی از جامعه بتواند با توجه به شناختی که پیدا کرده از یک سو و اعتمادی که به بزرگان خود دارد از سوی دیگر به نقطه تعادلی برسد، زمانبر است. بخشی از جامعه هستند که اطلاعات مستقیمی که از آقای روحانی دارند، امروز شاید کار برای‌شان آسان‌تر شده و فارغ از اعلام نظرها می‌توانند وارد میدان شوند و بر اساس قواعد و فاکتورها عمل کنند و دیگر نیازی به حمایت و اعلام نظر احزاب و شخصیت‌ها ندارند. به هر حال آقای روحانی باید تلاش کند تا در ماه‌های باقیمانده از دولتش هر چه بیشتر از شعارها و برنامه‌هایش را محقق کند. موفقیت دولت در حوزه سیاست خارجی تاثیراتی در پیشبرد برنامه‌های دولت در حوزه اقتصادی خواهد داشت.

امروز دولت باید هر چه بیشتر تیم اقتصادی خود را برای بهره‌برداری از فضای به دست آمده در پسابرجام آماده کند. شاید دولت نتواند تمام برنامه‌های خود را در مدت زمان کم باقیمانده محقق کند اما تلاش در جهت بهبود این حرکت از سوی دولت از چشم مردم دور نخواهد ماند. دولت آقای روحانی در این فرصت باقیمانده همچنین باید هر چه بیشتر از دستاوردهای خود و واقعیت‌های روز با مردم سخن بگوید. امید است که دولت بتواند با عملکردی درخور و شایسته اعتماد مردم را برای چهار ساله دوم ریاست‌جمهوری‌اش جلب کند.


منبع: alef.ir