جهان برای حافظ بزرگداشت برگزار می‌کند

امسال و در بیست و یکمین دوره بزرگداشت حافظ، برنامه ویژه او با محور «حافظ و اخلاق» برگزار می‌شود و بعد از چند سال نشان درجه یک حافظ نیز احیا می‌شود.

روزنامه اعتماد نوشت: در آستانه روز بزرگداشت حافظ، میرجلال‌الدین کزازی از تفال به دیوان خواجه شیراز گفت. حسن بلخاری، حافظ را هم‌شأن ابن‌عربی دانست و کاووس حسن‌لی نیز از تلاش برای ثبت معنوی جهانی دیوان حافظ، برگزاری برنامه‌های بزرگداشت لسان‌الغیب در ٣٨ کشور جهان و احیای نشان حافظ بعد از چند سال وقفه خبر داد. در دوره‌ اصلاحات که فرهنگ و هنر جانی تازه گرفته بود، بزرگداشت حافظ با برنامه‌های گوناگونی از ارایه مقاله تا اجرای تئاتر و کنسرت موسیقی و با حضور مهمانانی سرشناس از کشورهای گوناگون برگزار می‌شد. در سال‌های بعد هرچند این برنامه حذف شدنی نبود اما با شکوه سابق برگزار نمی‌شد. با این حال به نظر می‌رسد امسال خبرهای خوشی درباره ثبت دیوان حافظ و احیای نشان حافظ به گوش می‌رسد. امسال نیز همچون سال‌های گذشته در آستانه بیستم مهرماه روز بزرگداشت حافظ، برنامه‌های گوناگونی در تهران و شیراز در حال برگزاری است. از آنجا که تعدادی از استادان ادبیات روز ٢٠ مهرماه در شیراز حضور دارند، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران شامگاه سه‌شنبه ١٨ مهرماه برنامه‌ای را با سخنرانی‌هایی از میرجلال‌الدین کزازی متخصص شعر کلاسیک، حسن بلخاری رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران و غلامعلی حدادعادل رییس فرهنگستان زبان و ادب پارسی برگزار کرد.

در این برنامه کزازی از فال زنی سخن گفت و اینکه آدمی با هر آنچه می‌تواند نقش بپذیرد و هر آنچه سخت و افسرده نباشد، می‌تواند فال بزند و از همین روست که ما به دیوان خواجه فال می‌زنیم چراکه نقش‌پذیرترین دیوان در سخن پارسی است: « سروده‌ها و اشعار حافظ سخت، فشرده و کالبدینه نیست و برترین ویژگی این سروده‌ها، چیزی است که من آن را «آب‌گونگی» می‌نامم چراکه آب، سخت، درشت، فِسُرده و د‍ژم نیست، بلکه روان و بی‌ریخت است.» حسن بلخاری نیز از بررسی تطبیقی نگاه حافظ و ابن‌عربی پرداخت و مواجهه خواجه شیراز را با حقیقت بی‌واسطه و عارفانه بیان کرد. او از دیگر ویژگی شعرهای خواجه شیراز نیز سخن گفت: «همه معتقدند که حافظ در برخی از ابیات خود چنان پرده از اسرار ژرف ما برداشته که گویی در این حوزه یک استاد به تمام معنا بوده است و بلکه یک مواجهه عرفانی داشته است. واقعیت این است که حافظ استعدادی خدادادی دارد؛ در این زمینه که حقیقت را آنچنان می‌گوید که خاص و عام و باسواد و بیسواد آن را درک می‌کنند؛ حتی اگر نتوانند درکی معرفتی به دست بیاورند، دست‌کم به درکی عاشقانه خواهند رسید.

غلامعلی حدادعادل نیز به شرح اهمیت مثنوی «آهوی وحشی» در انتهای دیوان خواجه شیراز پرداخت و آن را قصد حافظ برای به رخ کشیدن توان شاعری توصیف کرد و گفت به دلیل توجه عموم به غزلیات حافظ، این مثنوی مورد کم‌توجهی قرار گرفته است. و اما بخش اعظم برنامه‌های بزرگداشت حافظ در شیراز برگزار می‌شود. بخشی از این برنامه‌ها دیشب در آرامگاه خواجه شیراز برگزار شد و بخش دیگری هم امروز در تالار مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس برگزار می‌شود. پیش از این کاووس حسن لی، رییس مرکز حافظ‌شناسی اعلام کرده بود که امسال برنامه حافظ‌شناسی قطعا در ۳۸ کشور جهان و با حضور استادان ادبیات اجرا می‌شود. در وضعیتی که ثبت مثنوی مولانا از طرف سه کشور در یونسکو پیگیری می‌شود، حسن‌لی تاکید کرد که تلاش می‌کنیم دیوان حافظ به عنوان میراث معنوی جهانی در یونسکو ثبت شود. امسال و در بیست و یکمین دوره بزرگداشت حافظ، برنامه ویژه او با محور «حافظ و اخلاق» برگزار می‌شود و بعد از چند سال نشان درجه یک حافظ نیز احیا می‌شود؛ نشانی که از سال ۷۵ توسط مرکز حافظ‌شناسی تاسیس شد و در سال‌های گذشته به چهار حافظ‌پژوه فوشه‌کور از فرانسه و جیوانی درما از ایتالیا، سلیم نیساری و بهاالدین خرمشاهی اهدا شد اما از سال ۸۸ اهدای این نشان برای مدتی متوقف شد و امسال قرار است دوباره احیا شود و سعید حمیدیان، استاد دانشگاه علامه طباطبایی این نشان را دریافت می‌کند.


منبع: عصرایران