جزئیاتی درباره نماز و روزههای استیجاری
«فاطمه» یک زن تنهاست، با یک بچه سهساله نابینا که برای هزینه آزمایش دخترش پول کم آورده است. «الهه» هم یک دختر تنهاست که نمیتواند هزینه تحصیلش را پرداخت کند. «علی» یک دانشجوی خیلی جوان است که از مخارج زندگی درمانده شده. دردهای هر کدام در زندگی متفاوت است اما وجه اشتراکشان شغلی است که برای امرار معاش انتخاب کردهاند: انجام فریضه نماز و روزه قضا در ازای دریافت پول.
یکی از مسائل مورد تاکید در دین اسلام این است که پسر بزرگتر والدین، نماز و روزههای قضای پدر و مادر را بعد از مرگ یا خودش انجام دهد یا کسی را برای این کار اجیر کند. مشغله روزانه آدمها طبعا خیلیوقتها این فرصت را مهیا نمیکند که خودشان قضای نماز یا روزه پدر یا مادرشان را بهجا بیاورند برای همین مبلغی را به افرادی که شغلشان اصطلاحا خواندن نماز و روزه استیجاری است، پرداخت میکنند تا به اندازه یک سال یا بیشتر برای امواتشان نماز بخوانند و روزه بگیرند.
بازار این شغل، این روزها داغتر شده و فضای مجازی حالا پر است از آگهیهایی که نرخهایی را برای ادای نماز و روزه قضا مصوب کردهاند؛ البته قیمت نماز و روزههای استیجاری هر ساله توسط مراجع عظام تقلید اعلام میشود اما خیلی وقتها هم افراد به صورت توافقی مبلغی را تعیین میکنند و این کار را انجام میدهند.
با این حال با کمی گشت و گذار در فضای مجازی میشود فهمید که بهای نماز استیجاری از رکعتی ۵ هزار تومان شروع میشود. بهای هر ختم کامل قرآن ۱۰۰ هزار تومان و قیمت یک سال روزه قضا نیز حدود یک میلیون تومان است و ختم صلوات هم معمولا قیمتی توافقی دارد.
اما کسانی که نماز و روزه استیجاری انجام میدهند، غالبا چه افرادی هستند؟ افراد نیازمندی که به هر دلیل زیر فشار زندگی هستند و از طریق ادای نماز و روزه امرار معاش میکنند، تعدادشان کم نیست؛ یعنی افرادی که با دریافت یک مبلغ توافقی این کار را انجام میدهند؛ توافقی که برمبنای یک اعتماد دوطرفه صورت میگیرد. نحوه کار هم به این صورت است که پس از واریز مبلغ مشخصشده به حساب بانکی فرد اجیرشده، او هم شروع به انجام اعمال محوله میکند.
منبع: الف